Refluxbetegség étrendi kezelése

Reflux étrendi kezelése

Mi az a reflux?

A refluxbetegség lényege, hogy a gyomorban található savas gyomornedv visszaáramlik a nyelőcsőbe, felmarva annak nyálkahártyáját. A tünetek közé tarozik a gyomorégés, puffadás, a szájban jelentkező maró érzés, a fogzománc károsodása, csuklás, böfögés, köhögés, kellemetlen szájszag, nehezített nyelés, mellkasi szorító fájdalom, tüdőgyulladás.

Refluxbetegség – azok a bizonyos életmódi tényezők

A refluxbetegségre hajlamosító tényező a túlsúly és elhízás, a dohányzás, az ülőmunka, a várandósság, sőt a feszültség és a fokozott stressz.

Csökkenthetjük a kellemetlen tüneteket, ha lefekvéskor párnáinkkal megemeljük a fejünket (kb. 15-20 cm-rel). Segít, ha kényelmes, bő ruhát viselünk. Étkezés közben lazítsuk meg az övünket! Egyeseknek segít, ha rágóznak, mivel az fokozza a nyáltermelést.  A meleg folyadék fogyasztása segíthet megnyugtatni a kaparó torkot, gargalizáljunk sós vízzel. Ezeken az általános módszereken túl a legtöbbet a megfelelő étrend kialakításával tehetjük magunkért.

A reflux étrendi kezelésének célja

A refluxbetegség étrendi kezelésének célja, hogy kerüljük az olyan ételek fogyasztását, amelyek az amúgy is savas gyomortartalmunkat még savasabbá teszik, és hogy a gyomrunk savtermelése ne fokozódjon. Fontos, hogy naponta többször étkezzünk kisebb mennyiségeket fogyasztva. Bár cél, hogy lefekvés előtt 2-3 órával már ne együnk semmit (legfeljebb 2-3 szem  – nem túl édes – kekszet, vagy kevés natúr gabonapelyhet), segíthet, ha alvás előtt kevés tejet iszunk.

Milyen ételeket kerüljünk, ha refluxbetegségben szenvedünk?

  • Túlzottan fűszeres ételek: a legtöbb esetben a csípős, markáns fűszerek gondot okozhatnak (pl. mustár, chilipaprika, csípős fűszerpaprika, bors, curry, menta, vöröshagyma fokhagyma). Ezek helyett fogyasszunk kímélő fűszereket, mint pl. kakukkfű, rozmaring, petrezselyemzöld, bazsalikom, kapor, kömény, édes-nemes paprika, borsikafű. A tárkony általában csak akkor okoz panaszt, ha ecettel társítjuk (pl. salátákban), de citromlével jól tolerálható.
  • Kerüljük a szénsavas italokat, és a savas hatású gyümölcsleveket, a paradicsomlevet és az alkoholtartalmú italokat. A mentákban található illóolaj érzékeny egyéneknél okozhat panaszt, ha előfordul, kerüljék a mentateák fogyasztását is.
  • A túl zsíros ételek fogyasztása kerülendő, válasszunk light termékeket. Kerüljük a bő zsírban sütést, a rántást és a habarást. Használjunk sütőzacskót, az ételeket pároljuk vagy főzzük.
  • A füstölt és pácolt élelmiszereket (pl. füstölt sajt, pácolt sonka) a legtöbb beteg nem tolerálja jól.
  • Kerülni kell a túlzottan cukros, túlzottan meleg és jéghideg ételek és italok fogyasztását is.
  • A legtöbb élvezeti cikk: csokoládé, kávé, alkohol, fekete tea szintén kerülendő.
  • Zöldségek esetében eltérő az egyéni preferencia. Ennek megítélésében segít, ha táplálkozási-tüneti naplót vezetünk. A legtöbb gondot azonban a paprika, paradicsom, retek, hagyma- és káposztafélék okozhatják, ezekkel bánjunk óvatosan!

Mit egyek és hogyan?

Refluxbetegség esetében elsődleges fontosságú a magas szénhidráttartalmú ételek szerepeltetése az étlapon. Fontos, hogy ez a szénhidrát ne tömény cukor, hanem összetett szénhidrát legyen: pl. kenyérfélék, gabonafélék, extrudált kenyerek, natúr gabonapelyhek, rizs, tészta stb.

A magas rosttartalmú étrend is kedvező hatású, de a durva rostok (pl. káposztafélékben, hagymafélékben) fokozhatják a tüneteket. Jó ötlet a teljes kiőrlésű pékáruk, teljes kiőrlésű tészták, a barna rizs étrendi szerepeltetése.  A zöldségek közül az „ártalmatlanok” közé tartoznak: a spárgatök, sütőtök, batáta, jégsaláta, sárgarépa, paraj, sóska, paszternák, petrezselyemgyökér, cukkini, burgonya, cékla. Fogyasztható zsenge zöldborsó, zsenge zöldbab is. A karfiol és a brokkoli esetében ne használjunk fedőt a főzéskor, így a puffasztó hatásuk csökkenthető.  Az olajos magvak sok esetben puffadást okoznak, de a mandula és a dió csökkenti a savtermelést.

A legnagyobb dilemma – hogy egyek gyümölcsöt, ha savat csinál?

A refluxbetegség esetén sem mondhatunk le a gyümölcsök fogyasztásáról. A nyersen fogyasztott gyümölcs mellé fogyasszunk valamilyen savtermelést csökkentő, magas összetett szénhidráttartalmú ételt (pl. háztartási keksz). Ha ezt sem toleráljuk, készítsünk kompótót.

A különböző saláták is fokozzák a savtermelést, ezért itt is lehet „trükköket” alkalmazni:

  • Ne az étkezés végén, hanem az elején együnk salátát, hogy utána még fogyaszthassunk valamilyen savtermelést csökkentő ételt.
  • A salátába tegyünk valamilyen magas szénhidráttartalmú összetevőt is, pl., zsemlekockát, vagy készítsünk rizssalátát, tésztasalátát. De a sajt hozzáadása is csökkenti a savtartalmat.
  • A saláta öntete ne legyen savas, legfeljebb kevés citromlével ízesítsünk.

Ezekkel a trükkökkel nem kell lemondanunk a zöldségek és gyümölcsök rendszeres fogyasztásáról.

További tippek a menüben

A tésztával készült levesek és a krémlevesek savkötő hatásúak. Ezt kihasználva, ha a normál sorrend esetén tünetek lépnek fel, próbálkozhatunk a sorrend felcserélésével: az ebéd végén fogyasszuk el a levest. Ha a köret összetett szénhidráttartalmú (pl. burgonya, köles, rizs, tészta), étkezzünk úgy, hogy az utolsó 2-3 falat csak magából a köretből álljon.

Megint a teák – segít a természet!

Refluxos tüneteinket is enyhíthetjük gyógyteák fogyasztásával. Az édesgyökér gyógyítja a már felsebzett, kimart nyálkahártyát, nyugtatja a gyomrot. Segítségül hívhatjuk az emésztést segítő, puffadást csökkentő gyógynövényeket is (pl. kamilla). A Fehér akácvirágos teakeverék mely tartalmaz: fehér akácvirágot, fehér árvacsalánt és cickafarkfüvet savcsökkentő hatásuknak köszönhetően ideálisak a refluxos tünetek enyhítésére. A nyugtató, emésztésjavító, puffadásgátló citromfűlevél tea szintén nagy segítség lehet a kellemetlen panaszok csökkentésére.  Gyuri bácsi Aranyvesszős teakeveréke (ebéd utáni tea) szintén javasolt kiadós étkezések után, az emésztés segítségére.

Összeállított mintaétrendünket epeproblémák esetén ajánljuk!

  • ITT töltheti le az étrendet
  • ITT a nyersanyagkiszabást

.


Felhasznált irodalom:

  • Élelmezés szaklap 2019. július-augusztus, 18-19. o.: Gyurcsáné Konrát Ilona: A reflux étrendi kezelése
  • Élelmezés szaklap 2017. július-augusztus, 29-31. o.: Breitenbach Zita: asztroezofagális refluxbetegség
  • https://nutricia.hu/dietatar/reflux-dieta/

Szepesi-Csöndes Nikoletta

SZEPESI-CSÖNDES NIKOLETTA

Dietetikus

Agrármérnöki diplomámat 2002-ben szereztem a Szent István Egyetemen, ahol kertészetre és gyógynövény-termesztésre szakosodtam. Néhány éven át mezőgazdasági területen dolgoztam, de egyre inkább érdekelt az egészséges táplálkozás – különösen annak gyakorlati megvalósítása. 2017-ben szereztem meg a Semmelweis Egyetemen a dietetikus diplomám. Meggyőződésem, hogy a napjainkban járványszerűen terjedő krónikus betegségek megelőzése és gyógyítása átfogó, holisztikus szemléletet követel, melynek fontos része a táplálkozás. Véleményem szerint a legnagyobb jelentősége a prevenciós tevékenységnek van, ezért töltött el lelkesedéssel, hogy a „Menő Menza” Project keretében lehetőségem nyílt részt venni az általános iskolás gyerekek egészséges táplálkozásra nevelésében. Bár eddigi munkám során a megelőzésre helyeztem a fő hangsúlyt, ugyanakkor azt is világosan látom, hogy a megfelelő táplálkozás hathatós segítséget nyújt a legtöbb civilizációs betegség kezelésében is. A betegség-specifikus táplálkozás számottevően javíthatja a betegek állapotát. Ez a hatás tovább fokozható, ha a szakemberek az étrendi instrukciók mellett a beteg életritmusát, ízlését és lehetőségeit figyelembe vevő gyakorlati tanácsokkal is támogatják a hozzájuk forduló pácienseket.

Remélem, ezen rovatban is sikerül egyértelmű szempontokat, használható ötleteket adni a kedves olvasók számára!

Ajánlott termékek

Fehér akácvirágos teakeverék (Reflux tea)
Aranyvesszős teakeverék (Ebéd utáni tea)
Fehér akácvirág tea
Csalánleveles teakeverék (Tisztító tea)