Fehér akác

Kapható a Györgytea webáruházban

Fehér akácvirág tea

Fehér akác
(Robinia pseudoacacia)

 

Gyógyhatásai

Teája jó köhögéscsillapító, enyhe vízhajtó és hashajtóként is alkalmazzák. Mivel igen aromás, ízjavítónak is keverhetjük más teákba. A kozmetikai ipar szintén előszeretettel használja. Az akác virágából készült forrázat ezenkívül kiváló nyálkaoldó, görcsoldó, nyugtató, tonizáló. Gyomor- és nyombélfekélynél az orbáncfűvel felváltva kell használni. Kúraszerűen naponta egy csészével csak addig kell inni, amíg az adott probléma nem szűnik. A szervezetet emlékeztetve a védekezésre a továbbiakban heti vagy kétheti egy csésze is elegendő. Legfontosabb tulajdonsága, hogy csökkenti a gyomorsavtermelést, ezért eredményesen használható reflux betegségre.

Elkészítés

Egy csapott evőkanál (3 g) teafüvet 2,5 dl vízzel forrázzon le, 15 perc után szűrje le. Ne használjon fémszűrőt.

Felhasználása

Ha vízhajtásra használják, reggel igyanak meg egy csészével, székletlazításra viszont este kell fogyasztani. Gyomorsav túltermelésre naponta 1 csésze akácvirág tea ajánlott este, étkezés után. Napi egy-két csészével kúraszerűen, a panaszok megszűnéséig iható. Akkor se hagyják abba teljesen a tea fogyasztását, ha a gyomorégés megszűnt: emlékeztetőül időnként igyanak meg egy-egy csészével.

Köhögésre napi két csésze fogyasztása ajánlott 1-2 héten keresztül. Ihatjuk önmagában vagy más gyógynövényekkel (hársvirággal, kakukkfűvel, szurokfűvel, apróbojtorjánnal) együtt. Száraz köhögésnél hurutoldó, hurutos köhögésnél köptető hatása van. A teát mindig frissen kell elkészíteni, a langyosra hűlt forrázatot akácmézzel lehet ízesíteni. Fél óra alatt kortyolgatva fogyasszák el reggel és este.

Mivel csökkenti a savtermelést, ezért étvágycsökkentő hatása is van, ebből a célból keverhetjük katángkóróval. Utóbbit főzni kell, ezért azt javaslom, 2-3 perces főzéssel készítsék el a katángteát, majd ezzel a teával forrázzák le az akácvirágot. Napi 1 csészével igyanak belőle éhgyomorra, de nem tovább, mint 4 hét. Utána tartsanak egy 3-4 hetes szünetet.

Gyermekeknek 6 éves kortól hígítva (egy teáskanál teafű, 2,5 dl vízhez) adható.

Kivonat Lopes-Szabó Zsuzsa: A bükki füvesember nyomában című könyvéből

Galéria

Észak-Amerikából a homok megkötésére behozott, a hüvelyesek (Fabales) rendjébe és a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozó, 20-25 m magasra is megnövő fa, amely hazánkban is meghonosodott. Levelei páratlanul szárnyaltak. Jelentős mézelő növény.

Leginkább az akácméz jut eszünkbe az akácfáról, pedig májusban nyíló hófehér virága értékes gyógynövény is.

Az akácméz az egyik legvilágosabb mézfajta, egyben a legkényesebb is. Külsőleg enyhe égési sebekre, belsőleg székrekedés esetén fogyaszthatjuk. A méz önmagában is gyógyító hatású, köhögéscsillapító teánkba minden esetben tegyünk akácmézet.

Gyógynövényként a május-júniusi virágzásakor gyűjtött fürtvirágzatáról lefosztott, megszárított kis virágait (Robiniae pseudoacaciae flos) használjuk.
7 kg friss virágból kapunk 1 kg szárított virágot.

Az akácvirág az egyik legkényesebb gyógynövény. Akkor gyűjtjük, mikor még üdék a virágok, nincsenek teljesen kinyílva. Ilyenkor erős harcban állunk a méhekkel, akik dühösen védelmezik a táplálékukat a betolakodóktól.

A hullott virág értéktelen, nekünk is és (sajnos…) a méheknek is.

A nyers virágot ember, állat is szívesen elrágcsálja, azonban nagy mennyiségű fogyasztása nem ajánlott, mert szívpanaszokat, hasgörcsöket okozhat.

A szárról lefosztott virágot szellős padláson, árnyékos helyen szárítsuk, vékony rétegben kiterítve tiszta csomagolópapíron, vagy ruhán. Naponta kétszer, háromszor forgassuk át, különben megbarnulnak a fehér szirmok és a növény veszít hatóanyagtartalmából. Akkor mondhatjuk kellőképpen száraznak, ha a tenyerünkön morzsolni tudjuk a virágokat. Tárolni zárt edényben, száraz helyen, dobozban szabad. Gondosan zárjuk el, különben az édesszájú kártevők kocsányig lerágják a virágokat.

Az akác hatóanyagai a virágban találhatók. Régebben kérgét is használták gyomor- és bélfekély ellen, ma már tudjuk, hogy a kéreg toxikus anyagokat tartalmaz, ezért fogyasztása nem ajánlott. A fehér akácvirág akacin, robinin és egyéb flavonoid glikozidokat, kis mennyiségben illóolajat tartalmaz.

Az Appalache-hegység indiánjaitól hozta be a magjait Európába egy tengerész IV. Henrik udvari kertésze, Jean Robin számára, innen a fa latin neve. A derék kertész el is ültette a Notre Dame katedrális mellett a magot, amiből a király és a párizsi nép nagy csodálkozására vékony levelű és illatos, hófehér virágú fa sarjadt. (A fa ma is él, Párizs legidősebb fája.) Innen terjedt el előbb egész Franciaországban, majd Európában. Ausztráliában a bennszülött törzsek az akácnak több mint 30 változatát használták gyógyító céllal.