Beszámoló a 2013-as gyógynövénytúráinkról

Eső utáni szivárvány a Bükk fölött

Eső utáni szivárvány a Bükk fölött

Sok-sok gyógynövénybarát látogatott el idén is bükkszentkereszti gyógynövény túrákra. Jöttek sokan megtanulni, hogy melyik növényt mikor, hogyan érdemes szedni, melyik fű milyen bajra ad enyhülést. A természet idén is széles palettán mutatta meg szépségeit, flóra, fauna csodái kápráztatták el az érdeklődőket. Az időjárás is elég változatos volt – hol kánikula, hol eső volt.
A gyógynövénykert levendulái a borús időben is virítanak

A gyógynövénykert levendulái a borús időben is virítanak

Gyermekláncfű a szikrázó napsütésben

Gyermekláncfű a szikrázó napsütésben

Gyújtoványfű - székrekedésre, epe- és gyomortisztításra

Gyújtoványfű – székrekedésre, epe- és gyomortisztításra

A sok napsütés és meleg időjárás miatt több kora nyári növény is még egyszer virágzásba borult a Bükkben. A gyújtoványfüvet (LinariaVulgaris) szinte egész nyáron lehetett gyűjteni a folyamatos utóvirágzása miatt. Ezt a gyógynövényt Gyuri bácsi székrekedésre, epe- és gyomortisztításra ajánlja.A túrákon több ehető gyógynövénnyel is megismerkedtek a Bükkszentkeresztre látogatók. A legnagyobb sikert a réti here virágzata aratta, melyet máj és epebántalmakra, de vizelethajtásra is alkalmaz a népi gyógyászat. Ez a növény a pillangósvirágúak családjába tartozik. Gömb alakú virágzata könnyen gyűjthető, édes a nektárja, így a túrán részt vevők nagy örömmel fogyasztottak belőle.A gyógynövény túrákra látogatók nem csak gyakorlati oktatásban részesülnek, hanem előadásokat is hallgathatnak. Legnagyobb érdeklődéssel Szabó Gyuri bácsi előadását fogadták. A gyógynövények szedése, alkalmazása mellett teák, olajok, és kenőcsök készítéséről is beszélt a füvesember.
Gyuri bácsi előadást tart a gyógynövényház kertjében

Gyuri bácsi előadást tart a gyógynövényház kertjében

Dús levendulabokrok között a gyógynövénykertben

Dús levendulabokrok között a gyógynövénykertben

Gyuri bácsi gyógynövény kertjébe mindig ellátogatnak a túrázók. A kert folyamatosan szépül, újabb ágyásokkal bővül, így még több gyógynövényt ismerhet meg itt a nagyközönség. Ez a füvészkert egyre nagyobb eszmei értéket képvisel azok számára, akik szeretnék megismerni és alkalmazni a fitoterápiát, az egyik legősibb gyógyítási módszert.
Vargánya a vacsorához

Vargánya a vacsorához

A gyógynövény gyűjtő túrákon 30-40 féle gyógynövényt ismernek meg a résztvevők, és közülük jó párat szednek is. Emellett szinte mindig találnak ehető gombákat, például tinórut, vargányát, amiket a nap végén, fel is használnak a vacsorához.Augusztus végén indulnak az idei utolsó túrák. Idén már nem lehet jelentkezni, de jövő tavasszal ismét lehet jönni Bükkszentkeresztre a gyógyfüvekről tanulni!”Beszámoló a 2013-as gyógynövénytúráinkról