Előadók


Az előadások két helyszínen zajlanak, a Nagysátorban és a Tornateremben. A részletes fesztiválprogram a programtáblázatban olvasható.


Szabó György, a bükki füvesember

Szabó György, a bükki füvesember gyerekkora óta járja az erdőket, gyűjti a gyógyító növényeket, melyek készségesen feltárják neki titkukat. Gyógyteái számtalan bajra, nyavalyára adnak enyhülést. Magyar Örökség díjas, több kitüntetés birtokosa. 2018-ban a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét vehette át a népi gyógyászati örökség megőrzése érdekében végzett évtizedes munkájáért.
Sokszor kérdezik, mi a sikere titka? Miért van az, hogy egy ország ismeri a nevét, hogy százezres rajongótábora van a közösségi médiában, hogy az emberek legintimebb kérdéseikkel is bizalommal fordulnak hozzá? Miért kap kitüntetéseket, miért hívják egészségügyi dolgozókat tanítani, miért járnak hozzá konzultációra orvosok?
A tudás nem lenne elég. Kell hozzá a tökéletes meggyőződés, az elhivatottság, a szilárd és tántoríthatatlan hit az ügyben, amit képvisel. Kell hozzá a segíteni akarás és a jóindulat, ami áthatja minden megnyilvánulását.
Példamutatóan vigyáz az egészségére, issza a gyógyteáit, amiket másoknak is szívből ajánl.

Lopes-Szabó Zsuzsa természetgyógyász, okleveles fitoterapeuta

Szellemi örökségét-édesapja népgyógyászati tudását- a modern kori kutatási eredményekkel szereti ötvözni, mert hisz abban, hogy szervesen kiegészítik egymást. Tanulmányozza a legújabb, nemzetközileg is jelentős felfedezéseket csakúgy, mint a közvetlen tapasztalatokon alapuló megfigyeléseket.
Számos gyógyhatással rendelkező, sikeres teakeverék megalkotója.
2013-ban jelent meg A bükki füvesember nyomában című könyve, mely komoly szakmai elismerést hozott számára. Rendszeresen tart előadásokat Magyarországon és külföldön is. Gyógynövényekkel és az egészséges életmóddal kapcsolatos írásait évek óta kíséri figyelemmel a közönség és a sajtó. Személyes blogjában (lopesszabozsuzsa.com) egészségügyi tanácsokat, érdekességeket, hasznos tudnivalókat olvashatnak.

Kertész Zsuzsa, a rendezvény háziasszonya

Kertész Zsuzsa Kazinczy-díjas. A Magyar Rádió és a Magyar Televízió műsorvezető-bemondója, riportere volt 40 éven át. Jelenleg pszichológusként és trénerként tevékenykedik. 2016-ban Aranytoll díjjal (MÚOSZ életmű díjjal), 2019-ben pedig Radnóti-díjjal ismerték el munkásságát. Régóta Gyuri bácsi tisztelője, rendszeresen használja gyógyteáit. Nagy öröm számunkra, hogy évek óta ő a Gyógynövénynapok háziasszonya.

Lehoczki Éva műsorvezető, sportedző, a Tornateremben zajló előadások moderátora

A Budapesti Média Intézet kommunikáció, valamint a TV2 Akadémia televíziós szerkesztő-riporter szakának elvégzése után pályafutását miskolci rádiók bulvár műsorainak vezetésével kezdte, majd ezt követően élő rendezvények műsorvezető háziasszonyaként debütált, és a mai napig folyamatosan kap ilyen jellegű felkéréseket. Mindezek mellett Sportedző – aerobic szakos végzettséget szerzett, majd az újabb tanfolyamok elvégzése után SpinRacing kerékpárfitness oktató és Hot Iron Instruktor lett az egyik miskolci fitness teremben.

Für Anikó Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes művész

Hazánk egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb színésznője, Für Anikó 1989-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, majd 1989-2004 között a Madách Színházhoz szerződött. 2004 óta az Örkény Színház tagja. Klasszikus és modern darabokban játszik fő- és mellékszerepeket. Szerepel játékfilmekben és tévéfilmekben, valamint sokat szinkronizál is.1996-ban Jászai Mari-díjat, 2002-ben Mensáros-díjat kapott, 2014-ben érdemes művész lett. 2006-ban megkapta a legjobb női epizódszereplő díját a Pécsi Országos Színházi Találkozón, a 2007-es POSZT-on a legjobb női főszereplőnek járó díjat vitte el, 2017-ben pedig a legjobb női mellékszereplőét. Idén Psota Irén-díjjal jutalmazták. 
A természetvédelem iránt elkötelezett színésznő több mint egy évtizeden keresztül a műsorvezetője volt a Duna Televízió sokszorosan díjazott Talpalatnyi zöld című környezetvédelmi magazinjának, mely a magyarországi és a határainkon túli aktuális környezet- és természetvédelmi történéseket, problémákat és eredményeket mutatta be.

Rakonczay Gábor, Guinness-díjas hajós

Rakonczay Gábor, kétszeres Guinness világrekorder és hatszoros óceánátkelő magyar hajós, az amerikai Év Kalandja Díj és a Magyar Formatervezési Díj tulajdonosa. 3 könyv szerzője és eddig 5 országban több mint 70 ezer ember hallotta célmegvalósítással kapcsolatos előadásait. Januárban érkezett vissza az Antarktiszról, ahol 44 nap alatt 900 km-t gyalogolva 3 társával együtt elérte a Déli-sarkpontot. Azt vallja, hogy legmerészebb álmok is megvalósíthatóak, ha érdemben és minőségben teszünk értük, mert mindannyiunk feladata átkelni önmagunk óceánján. Rakonczay Gábor hivatalos weboldalán és Facebook oldalán további izgalmas információkat találhat az óceánátkelő hajós expedícióiról. 

Dr. Hegyi Gabriella belgyógyász, a budapesti Yamamoto Intézet alapítója és vezetője

1977-ben a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerzett általános orvosi diplomát, később pedig belgyógyász, háziorvos és foglalkoztatás-egészségügy szakvizsgát is tett. 28 éven át dolgozott háziorvosként. A komplementer medicina szakértője, aki szakképesítést szerzett hagyományos kínai orvoslásból, neurálterápiából és biofizikai orvosi ismeretekből, homeopátiából is. 1989-ben alapította meg a Yamamoto Intézetet, melynek jelenleg is igazgató főorvosa. 2000-ben lett a Szt. István Egyetem Biotechnikai Tanszékének a főmunkatársa, 2008-tól a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Általános Orvostudományi Kar tanszékvezetője, 2011-től a PTE Egészségtudományi Kar Konfuciusz Intézet Komplementer Medicina Tanszékének vezetője. A Magyar Akupunktúrás Orvosok Társaságának elnöke, a Magyar Tudományos Akadémia Köztestületi tagja. A „Családorvosi Fórum” című lap Természetes Gyógymódok mellékletének főszerkesztője.

Dr. Sári Erzsébet belgyógyász, természetgyógyász

„Dr. Sári Erzsébet vagyok. 1982-ben végeztem el az orvosi egyetemet, majd ezután belgyógyászati szakvizsgát tettem. Akkor ismerkedtem meg különféle természetes gyógymódokkal, mint az akupunktúra, a homeopátia, a reflexológia és az alternatív mozgás- és masszázsterápia. Sok-sok tapasztalat segített abban, hogy a betegek gyógyszeres kezelését ki tudjam egészíteni alternatív lehetőségekkel. Az akupunktúra, a homeopátia csodálatos segítség lehet a betegségek gyógyításában: olyan betegek gyógyultak meg a praxisomban, akik az orvostudomány szerint gyógyíthatatlan betegségekben szenvedtek, mégis visszaszerezték az egészségüket. Innen már egyenes út vezetett ahhoz, hogy én is felismerjem, hogy a betegségek hátterében mindig lelki okokat kell keresni. Megtanultam, hogy nagyon fontos az emberek gondolkodásának megváltoztatása, annak megértetése, hogy a megbetegedésben nagy szerepet játszunk mi magunk is, így a saját gyógyulásunk is nagymértékben függ tőlünk. Ehhez, az önmagunk megváltoztatásához kívánok segítséget nyújtani!”

Soltész Erzsébet dietetikus

Soltész Erzsébet dietetikus – maga is cukorbeteg érintettként – 2012 óta vesz részt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány programjaiban. A Magyarország Cukormentes Tortája verseny az egyik kedvence, szakmai tanácsadóként segíti évek óta a zsűri munkáját. A lakossági szűrések, tanácsadások, dietetikai előadások, vállalati egészségprogramok során igyekszik átadni a cukorbetegséggel kapcsolatos ismereteit, és felhívni a figyelmet a krónikus betegségek megelőzésének fontosságára. Rendszeresen kérik fel szakértőnek a cukorbetegséggel, és más, táplálkozással összefüggő témákban TV-műsorok, nyomtatott és online szakmai anyagok készítéséhez. Külsős szakíróként közzétett írásai a www.cukorbetegseg-kezelese.com oldalon is megtalálhatók. 

Lehoczki László, a Miskolci Spider Speciális Mentőcsoport vezetője

A Miskolci Spider Speciális Mentőcsoport egy önkéntesekből álló nonprofit szervezet, mely 1997-ben alakult. A csoport természeti és egyéb katasztrófák során extrém környezetben – megrongálódott épületekben, romokon, roncsok között, erdős, bokros, sziklás területen, vízen és víz alatt is – képes emberek felkutatására, mentésére, orvosi ellátására. A rendőrséggel, tűzoltósággal, katasztrófavédelemmel, Vöröskereszttel és a lakossággal együttműködve végzik a mentést, munkájukat orvosok, tolmácsok, alpinisták, barlangi és műszaki mentők, kutyavezetők és speciálisan képzett mentőkutyák is segítik. A fotón Lehoczki László legendás Mancs nevű kutyájával szerepel, aki minden idők egyik legjobb magyarországi mentőkutyája volt: az 1999-es izmiti földrengéskor egy 3 éves kislányt mentettek ki a segítségével a romok alól, és részt vett a mentésben a 2001-es salvadori és indiai földrengéseknél is. Ezeken az eseteken túl is számos külföldi mentőakció fűződik nevükhöz: földrengések esetén, kórházi missziók során, árvíz, sár- és hólavina pusztítása esetén is hatékonyan tudtak segíteni az áldozatoknak. 2015-ben a Spider Mentőcsapat Európai Polgári Díjban részesült húsz évnyi munkája elismeréseként. A Spider Mentőcsoport weboldalán és Facebook oldalán további érdekes információkat találnak a csoportról.

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője

Orbán Zoltán éveken át dolgozott pedagógusként és állatgondozóként a Fővárosi Állat- és Növénykertben, majd az állatgondozók vezetőjeként a Jászberényi Állatkertben. Utóbbi helyen dolgozta ki 2000-2006 között azt a látványetetési és bemutatási módszert, mely azóta az összes hazai állatkert gyakorlatába beépült. 2006-óta dolgozik a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnél (MME), az első hét évben a társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatóként és a Madárbarát program vezetőjeként, majd 2014-től az egyesület szóvivőjeként. Fő tevékenységi területe olyan természetvédelmi eszközök és módszerek kidolgozása és népszerűsítése, amiket bárki, bárhol, biológiai előképzettség nélkül is használni tud, akár a sokadik emelet magasságában, egy erkélyen is.
Orbán Zoltán az előadását követően új könyvét, a Madárbarátok nagykönyvét is dedikálja az érdeklődőknek. 

Dr. Halmy Eszter elhízáskutató, egészségügyi szakmenedzser

A Magyar Elhízástudományi Társaság ügyvezető elnöke. Kutatási területei: az elhízás életmódterápiája és komplex kezelése, elhízottak táplálkozási vizsgálata, a környezeti faktorok szerepe az elhízás kialakulásában, kezelésében és prevenciójában, valamint az elhízás társadalmi-gazdasági vetületei. Meggyőződése, hogy az orvosi tanácsadásnak is komoly szerepe van a sikeres életmódváltásban, az egészséges testsúly elérésében, egyedül nem, vagy csak nagyon nehezen lehet sikeresen lefogyni, és az elért eredményt megtartani.

Kautzky-Szemők Adrienn okleveles természetgyógyász, reflexológus

„Okleveles agrármérnökként már az egyetemen örök szövetséget kötöttem a gyógynövényekkel, de általában mindent tisztelek és szeretek, ami él. Állatot, növényt és az embereket… Alkalmazott pszichológiát, viselkedésterápiát és pedagógiát az ELTE-n tanultam, majd a természetgyógyász oklevél megszerzése után reflexológusi szakvizsgát tettem, ezt követően pedig a Germán Új Medicina kurzusait végeztem. Holisztikus szemléletű gyógyítóként vallom, hogy nem betegségeket, hanem minden esetben az egész embert kezeljük, törekedve egy esetlegesen megborult testi-lelki harmónia visszaállítására… Hiszem a tudat test felett gyakorolt hatalmát és a test természet adta öngyógyító folyamatainak csodáját…”

Nagy Réka (Ökoanyu) blogger, író, szerkesztő-újságíró

Népszerű blogger és író, a mindennapi környezettudatosság szószólója, több könyv szerzője. Fontosnak tartja, hogy a fenntartható fejlődéshez mindenki hozzájáruljon a maga módján. Ökoanyu című blogjában könnyen megvalósítható tippeket kapunk, akár a vegyszermentes háztartásról, a saját készítésű, természetes kozmetikumokról vagy éppen a környezettudatos babaápolásról van szó. 
Nagy Réka Facebook oldalán további környezettudatos ötleteket találnak.

Navratil Andrea népdalénekes, tanár, mesemondó, ökológus

„Az éneklés, a természet szeretete, valamint a hagyományos paraszti világ és az idős emberek által őrzött tudás tisztelete gyerekkorom óta az életem része. Öröm számomra, amikor olyan emberekkel lehetek együtt, akiknek mindez hasonló értéket és élményt jelent. Fontosnak tartom, hogy ez az örökség ne csak könyvekben és kottalapokon legyen hozzáférhető, hanem élő tudás maradjon minden ember számára. Ezen értékek mentén választottam hivatásul a biológia tudományát, valamint a különböző népművészetek művelését és a néphagyományok ápolását.”
A Kobzos együttes és a Fonó zenekar mellett az Igriczek együttes tagja, valamint a Duna Művészegyüttes szólóénekese, Berecz András műsorainak és az Eszterlánc zenekarnak vendégénekese. Számos népzenei rendezvény és verseny győztese, nívódíjasa, szólóének kategóriában a Népművészet Ifjú Mestere cím díjazottja. A népzene tolmácsolásában és oktatásában elért eredményeiért számos elismerésben részesült: NKÖM Bezerédj-díj, Bartók emlékdíj és Magyar Művészetért Díj a Zurgó együttessel. A Természetvédelem Nagykövete címet 2015-ben adományozták neki természetszerető művészi tevékenységéért.

Dr. Pottyondy Ákos földműves, az Ürmös Alapítvány vezetője

Szigetközi földműves család sarja, 3 gyermek édesapja. Családi gazdaságának fenntartása mellett éveken keresztül vezette a Pannonhalmi Főapátság gyógynövénykertjét, a gyógynövények termesztése mellett azok szerteágazó feldolgozási rendszerének (tea, illóolaj, kozmetikum stb.) ismerője és szakértője. A gyógynövények mellett aktívan kutatja az ősi gyümölcsfajták megőrzésének és jelenkori hasznosításának lehetőségeit, és ezzel a kérdéskörrel a gyakorlatban is foglalkozik. Számos családi gazdaság és cég szakmai tanácsadója, a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács, valamint a Kárpát-medencei Gyümölcsészeti Hálózat tagja, szakmai és ismeretterjesztő konferenciák előadója. Saját családi gazdaságát feleségével és gyermekeivel, a test-lélek-szellem hármas egységét szem előtt tartva, elődjei példáját követve műveli.

Ha tetszett a cikk, ossza meg:

Megosztás Facebook-on Megosztás G+-on Megosztás e-mailben

Ha tetszett a cikk, ossza meg:

Megosztás Facebook-on Megosztás Messenger-en Megosztás G+-on Megosztás e-mailben

A gyorgytea.hu weboldal cookie-kat, azaz sütiket használ azért, hogy Önnek a weboldal használata során a legjobb szolgáltatásokat tudjuk nyújtani. A weboldalunkon történő böngészéssel hozzájárul a sütik használatához. Kattintson ide, hogy többet megtudjon a sütikről!

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás