Tisztítókúra, avagy nagytakarítás a szervezetünkben

Az indiai ájurvédikus gyógyításban minden kezelés alapos tisztítókúrával kezdődik. Ennek az az oka, hogy a szervezet ellenálló képessége erősebb, ha a testet előzetesen megtisztítottuk a felhalmozódott méreganyagoktól, és így fogékonyabb a terápia befogadására. A bükki füvesember szerint az egészséges embereknek is érdemes évente kétszer, ősszel és tavasszal tisztítókúrát végezni. Méregtelenítésre kiváló például a csalánlevél és a diólevél teája, 4-6 hétig váltogatva, 1-1 csészével reggelente.

Ráadásul Gyuri bácsi egy kivételes méregtelenítő, salaktalanító hatású keverékteát is összeállított azoknak, akik tisztítókúrába szeretnének fogni, ez a Csalánlevél teakeverék (Tisztító tea). Mivel ebben a keverékben több jótékony hatású gyógynövény hatása adódik össze, még sokrétűbb. A Csalánlevél teakeverék diót, csalánt, bodzavirágot, galagonya virágos ágvéget, tejoltó galajt, ezerjófüvet tartalmaz, melyek támogatják legfontosabb méregtelenítő szerveink tisztítását.

Ez a tea az egész szervezetünket méregteleníti, javítja a vese működését, tisztítja az ereket, a vért, a nyirokrendszert, kiváló epe- és májtisztító hatással rendelkezik, ezáltal javítja az emésztésünket is.

Azt tanácsoljuk, hogy a tisztítókúra egy hónapig tartson: az eredmény érdekében minden nap egy csésze teát kell fogyasztani a Csalánlevél teakeverékből a reggeli órákban, lehetőleg éhgyomorra, a szokásos módon (cukor, méz, és egyéb ízesítő nélkül).

A megfelelő étrend, a mozgás és a pihenés fontossága

A táplálkozásunkat is hangoljuk össze a méregtelenítéssel: mondjunk le a cukorról, fehér lisztről, vörös húsokról, és helyette inkább friss vagy párolt zöldséget, gyümölcsöt, halat együnk! (Ha nem tudunk friss zöldséget venni, a mirelit mindig jobb választás a konzerv helyett.) Ha egy frissebb, egészségesebb szemlélet szerint kezdünk el főzni, az új nyersanyagok, speciális főzési technikák, érdekes receptek, izgalmas, örömteli kísérletezések kezdetét jelenti. Félkész ételek, gyorséttermi fogások, utcai pékségek helyett mindig részesítjük előnyben a piacon vásárolt, friss árut, és leginkább abban az ételben bízzunk, amit saját magunk készítettünk el a konyhában!
(A 2013. őszi nyomtatott hírlevélben található egy izgalmas, témában idevágó cikk: Mit együnk, hogy elkerüljük a betegségeket?)

Ami szintén nagyon fontos ebben az időszakban különösen: aludjunk eleget, sétáljunk nagyokat a friss levegőn, mozogjunk (pl. kertészkedjünk, kocogjunk, kiránduljunk, biciklizzünk, ússzunk) rendszeresen!  A kávé-, alkohol- vagy cigaretta fogyasztását ebben az időszakban feltétlenül szorítsuk vissza, amennyire csak tudjuk. Emellett ajánlunk egy még különösebb „böjti tanácsot” is. Ne töltsük a szokásos elektroszmogban és ingeráradatában ezeket a heteket: mondjunk le a többórás tévézésről, ne nyomogassuk feleslegesen a telefonunkat, ne szörfölgessünk vég nélkül a számítógép előtt esténként. Próbáljunk picit nyugodtan, befelé figyelni, anélkül, hogy a figyelmünket állandóan ezerféle dolog terelné el, és ha lehet, töltsük a természetben a szabadidőnket.

Hajzuhatag

Külső megújulás – egészséges hajzuhatag

Ha külsőnket is szeretnénk megújítani, és egészségesebb, fényesebb, erősebb hajra vágyunk, a csalán és a diólevél tea segít ebben is.  Semmi okunk különben kétségbeesni, ha azt vesszük észre, hogy ősszel picit jobban hullik, korpásodik vagy zsírosodik a hajunk, mint máskor, mindez ilyenkor természetes jelenség.
De tehetünk ellene: vágassunk a hajunk végéből egy kicsit, hogy egészségesebb legyen, majd kezdjük el egy dió és csalán kúrát!  A csalánlevél és a diólevél forrázatát egyaránt hatékony lemosóként használhatjuk a korpásodás megelőzésére, a hajzsírosodás és a hajhullás csökkentésére. Mossuk meg a hajunkat hagyományosan, samponnal (lehetőség szerint használjunk természetes alapanyagokból készült sampont, hogy ne terheljük kemikáliákkal a szervezetünket), majd az utolsó öblítést végezzük egyszer langyosra hűtött és leszűrt diólevél teával, másszor csalán forrázattal. Lemosni nem szükséges. (A sötét hajúaknak nem szükséges lemosni, de a világos hajúak a diólevél teát 5 perc után mossák le.) Látványosan fényesebb, egészségesebb lesz a hajunk már rövid időn belül.

Az átlagosnál erősebb (napi 100-150 szál feletti) hajhullásnak természetesen lehetnek különféle egyedi okai is, melyekről ezen a linken bővebben tájékozódhat.

Ajánlott termékek

Csalánleveles teakeverék (Tisztító tea)