Bemutatjuk a budapesti Györgytea bolt csapatát

Gyuri bácsi a Bank utca előttBár Gyuri bácsi élete nagy részét a számára oly kedves, békés gyógynövény-paradicsomban, Bükkszentkereszten tölti, de arra is figyel arra, hogy tudását megossza a világgal. Egyrészt folyamatosan előadásokat tart, járja az országot-világot (idén a Milánói Világkiállításra is meghívták lányával, Zsuzsával), másrészt boltjaiban olyan tanácsadók dolgoznak, akik hitelesen szolgálják a gyógynövények ügyét. A bükki füvesember tudásának esszenciája Budapesten is elérhető a Györgytea mintaboltban, a Bank u. 4-ben, hiszen a bolt szaktanácsadói Gyuri bácsi szellemében vezetik az üzletet.

Akik jártak már Gyuri bácsi budapesti boltjában, azok tudják, milyen kivételesen hangulatos hely. A bolt könnyed, letisztult látványvilága Gyuri bácsi lánya, Zsuzsa elképzelései alapján született meg. A látogatókat gyógynövényillat fogadja, a mosolygós és tapasztalt alkalmazottaktól értő tanácsokat kaphatnak, teát kóstolhatnak, és a hatalmas, kézírásos falitáblán tájékozódhatnak Gyuri bácsi várható előadásairól. Itt időt és figyelmet szentelnek nekik: alaposan kikérdezik őket tüneteikről, betegségeikről, és gondosan megosztják velük, hogy Gyuri bácsi az adott esetben milyen gyógyteákat javasol. Olykor a vásárlók nem csak egészségi állapotukat osztják meg a barátságos Bank utcai tanácsadókkal, hanem életükről is szívesen mesélnek. Sokan nem csak teáért járnak a boltba, hanem azért, mert megszokták, hogy itt tisztelik őket, figyelnek rájuk.

Kovács ErikaKovács Erika boltvezetőt arról kérdeztük, mitől egyedi a Györgytea bolt?

Nálunk a prémium minőségű áruhoz személyre szabott tanácsadás, kiemelkedő színvonalú kiszolgálás is tartozik. Ez a bolt Gyuri bácsi tudására épül, mi az általa vallott népgyógyászati elvek alapján adunk tanácsot. A tudásanyag folyamatos szinten tartását, frissítését Gyuri bácsi lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa által tartott továbbképzések biztosítják számunkra. A vásárlóink érzik ezt a szaktudást, törődést, ezért szavaznak újra meg újra bizalmat nekünk.

Kis ErikaKis Erika a vásárlókkal való bizalmi kapcsolatról beszélt nekünk.

Csokit vagy pezsgőt árulni könnyű: könnyű az ünnep fényét tovább emelni. De hozzánk sokszor fordulnak az emberek, amikor szomorúak, fájdalmaik vannak, nekünk nap mint nap problémákat kell megoldani. Öröm, ha valakinek segíteni tudunk, ha bizakodva jön vissza hozzánk, hogy használt a tea, amit ajánlottunk. Annak örülünk, ha a legjobb tudásunk szerint tudjuk kiszolgálni őket. Valószínűleg a munkatársak kiválasztásánál fontos szempont lehetett, hogy sajátunknak érezzük ezt a hivatást, ezt a helyet. Mi pedig komoly támogatást kapunk a vezetőségtől: számukra is fontos, hogy folyamatosan fejlődjünk szakmailag.

Nagy ÉvaNagy Éva Gyuri bácsi gyógynövény túráján érezte meg, hogy ez a hivatása.

Én mindenképpen itt szerettem volna dolgozni, nekem Gyuri bácsi az etalon ebben a szakmában. Pár éve elmentem a barátaimmal az egyik többnapos gyógynövény túrájára. Olyan hatást tett rám az a pár nap, hogy elhatároztam, hogy még jobban beletanulok a gyógynövényes gyógyításba, így elvégeztem egy fitoterápiás felnőttképzést. Korábban az Állatorvos-tudományi Karra jártam, és ott is mindig az alternatív gyógyászat érdekelt. Boldog vagyok, hogy itt végre használhatom, amiben hiszek, segíthetek az embereknek, hasznos lehetek.

Karl GertrúdKarl Gertrúd a gyógynövényes megelőzés és gyógyítás fő előnyeit osztotta meg velünk.

Bár gyógyszertári asszisztens végzettségem van, nem szeretem a vegyi anyagokat. Gyógynövényismeretet is tanultam, a kezdetektől ez a vonal érdekelt jobban: mindig is a gyógynövényeket és a gyógynövény alapú gyógyszereket részesítettem előnyben. Nem csak a munkámban, hanem a családomban is ezt az elvet alkalmazom. Leginkább megelőzésként használom a gyógyteákat, többnyire megpróbálom elkerülni a gyógyszerszedést. Lehet, hogy egy gyógyteát hosszabb ideig kell fogyasztani, amíg hatni kezd, de természetesebb, szelídebb gyógymód, melynek nincs mellékhatása.

Komár AnettetKomár Anettet arról faggattuk, milyen generáció jár az üzletbe?

Az idősebb korosztályhoz közelebb állnak a gyógyteák – emlékszem, a nagymamám engem is mindig hárssal, mentával itatott – de nagyon örülök, ha azt látom, hogy a fiatalok is nyitnak felénk. Sokan jönnek a szüleik, nagyszüleik megbízásból, mások már előre tájékozódnak a neten. A fiatalok általános problémája a stressz, az alvászavar: ha nagy nyomás alatt vannak, túlpörögnek, nem tudnak megnyugodni. Meglepően sok fiatal férfi küzd vérnyomás-problémákkal, a nők pedig nőgyógyászati- vagy pajzsmirigy-problémákkal keresnek fel minket a leggyakrabban. Jólesik, amikor azt mondják, hogy már belépéskor hat rájuk a bolt nyugodt atmoszférája.