Cukorbetegség étrendi kezelése

Diabétesz mintaétrend

A cukorbetegség a szénhidrát-anyagcsere zavara, amely kihat a fehérje- és a zsíranyagcserére is.

Nincs két egyforma…

A cukorbetegségnek rengeteg formája létezik:

  • 1-es típusú cukorbetegség: a hasnyálmirigy ß-sejtjei elhalnak, így a beteg minden esetben inzulinadagolást igényel.
  • 2-es típusú cukorbetegség: az inzulin jelen van, de az nem képes bejutni a sejtekbe: rezisztencia alakul ki.
  • Terhességi cukorbetegség: várandósság alatt kialakuló forma, általában ideiglenes állapot.
  • A cukorbetegség hátterében valamilyen egyéb, speciális ok áll (pl. hasnyálmirigy-gyulladás, vírusfertőzés stb.).

Cukorbetegség kezelése

A korszerű kezelés alappillérei: étrendi kezelés, fizikai aktivitás-, szükség esetén gyógyszeres kezelés/inzulinpótlás. Fontos az egyénre szabott terápia. A naponta bevihető szénhidrátmennyiséget a kezelőorvos határozza meg. Jelen étrend egy 170 g-os diétára ad példát.

A glikémiás index

Az élelmiszerek szénhidráttartalmán kívül a glikémiás indexüket (GI) is figyelembe kell venni. Ez az érték magasabb az egyszerű szénhidrátok (pl. méz, kristálycukor) esetében, a magasabb rosttartalmú élelmiszerek, és az összetett szénhidrátok esetében alacsonyabb. A vízben oldott cukrok (pl. görögdinnye) gyorsan, míg a zsírok lassan emelik meg a vércukorszintet.

A cukorbeteg-diéta általános szempontjai

Cukorbetegség esetén az egyszerű szénhidrátok fogyasztását minimalizálni kell. Az édességek, aszalt gyümölcsök, cukor, méz, lekvárok, péksütemények fogyasztása korlátozást igényel.

A gyümölcsökben található fruktóz mennyiségét a napi szénhidrátbevitelbe bele kell számolni, de azok magas rost-, vitamin-, és ásványianyag-tartalma miatt napi fogyasztásuk indokolt. A nagyon magas szénhidráttartalmú gyümölcsök – mint pl. a banán vagy a szőlő – nem illeszthetőek bele az étrendbe.

A zöldségfélék magas rost-, és alacsony szénhidráttartalmuk következtében kiválóan alkalmasak a cukorbeteg étrendben való felhasználásra. Az olajos magvak napi fogyasztása cukorbetegség esetén is javasolható.

Kenyérfélékből azok magasabb rosttartalma miatt a teljes kiőrlésű készítmények preferálandók.

Bár a tej a vércukorszintet gyorsan megemeli, kiiktatása nem indokolt a benne található vitaminok és ásványi anyagok – főként kalcium – jelenléte miatt. A reggeli tejivást mellőzzük. A tejtermékek közül a hosszan érlelt kemény sajtok rendelkeznek a legalacsonyabb szénhidráttartalommal.

A szénhidrátot tartalmazó köretek esetében azok magas keményítőtartalma problematikus. Célszerű a magasabb rosttartalmú alapanyagok szerepeltetése: rizs helyett barnarizs, valamint teljes kiőrlésű tésztafélék használata. Kísérletezhetünk egyéb, magas rosttartalmú köretekkel: pl. bulgur, puliszka, vagy a hajdina. Bármilyen gondosan válogatunk is, valószínű, hogy egy teljes adag keményítőt tartalmazó köret nem fogyasztható el, így a szokásos köretadag felét célszerű pl. párolt zöldséggel helyettesíteni.  

A húsok esetében a sovány húsrészeket részesítsük előnyben (pl. szárnyasok, nyúlhús, sertéscomb). A halak étrendi szerepeltetése heti két alkalommal is javasolt.

A zsiradékok közül nagyon jó hatású az olívaolaj, napraforgóolaj, repceolaj használata. Olívaolajat a reggeli kenyerünkre is kenhetünk margarin vagy vaj helyett.

Az alkoholtartalmú italok közül a magas cukortartalmú italok (pl. likőrök) fogyasztása nem javasolható, de kis mennyiségű vörösbor – szigorúan étkezés után – nem okoz gondot.

Édesítőszerek vs. cukrok

Cukorbetegség esetén mindenképpen javasolt energiát nem adó, mesterséges vagy természetes édesítőszerek használata: főleg, akik nem akarnak lemondani az édes ízről – egy életen át. Ezért üdítőitalokból is a „light” termékeket preferáljuk. Sütéshez-főzéshez pedig hőstabil, melegítés hatására el nem bomló édesítőszert használjunk. Vegyük figyelembe, hogy ezen édesítőszerek (főként a cukoralkoholok), hashajtó hatásúak lehetnek.

Cukorbetegség esetén az egyik legnépszerűbb cukorpótló a fruktóz. Érdemes tudni, hogy hosszan tartó, mértéktelen fogyasztása fokozhatja a köszvény kialakulásának kockázatát.

Vitaminok és ásványi anyagok

Cukorbetegség esetén a tápanyagok felszívódása és hasznosulása csökken, ezért szükségessé válhat ezek pótlása (pl. B-vitaminok). A főként vörös húsokban megtalálható cink támogatja a szénhidrát-anyagcserét, a teljes kiőrlésű gabonafélékben, sörélesztőben megtalálható króm pedig javítja az inzulin hatását. Az egzotikus gyógynövények közül a gurmarral kapcsolatban születtek biztató eredmények, bár a növény cukorbetegségben tapasztalható pozitív hatásáról még nem született konszenzus.

Gyógynövények és cukorbetegség

A népgyógyászat régóta ismeri és használja is a különböző gyógynövények hatóanyagait a cukorbetegség kezelésére. A Diabess- Györgytea olyan gyógynövényeket tartalmaz, amik szabályozzák a vércukorszintet és az anyagcsere működését.

A gyermekláncfű csökkenti a vérzsírt, az étvágyat, szabályozza a koleszterinszintet és erős vizelethajtó hatása is van.

A csalán az egyik legjobb vértisztító növény, megtisztítja az ereket. Felgyorsítja az anyagcserét, eltávolítja a szervezetből a méreganyagokat, salakanyagokat.

Az orbáncfű ismert immunerősítő, antidepresszáns, stresszoldó, nyugtató hatású. Megszünteti az álmatlanságot.

A fekete áfonyalevél szintén szabályozza a vércukorszintet, csökkenti a vérnyomást. Láz- és köhögéscsillapító hatása is van. Akinek esetleg epeköve van, vagy erős hatású vérhígító gyógyszert szed, annak nem ajánljuk a Diabess- Györgyteát, helyette a Fekete áfonyaleveles teakeverék fogyasztását tanácsoljuk.

A mezei katáng tisztítja a májat, vesét, lépet. Segíti az epehólyag tökéletes kiürítését, fokozza a bélműködést, csökkenti a koleszterinszintet. Hatásosan csökkenti a diabétesz során fellépő szomjúságérzetet és izzadást, valamint a nagymértékű vizeletürítést.

Aki pedig egyszerűbb megoldást keres, annak figyelmébe ajánljuk a Diabess filteres teakeveréket, amit, filteres kiszerelésének hála,  bárhol, bármikor gyorsan el tud készíteni.

Összeállított mintaétrendünket cukorbetegség esetén ajánljuk!

  • ITT töltheti le az étrendet
  • ITT a nyersanyagkiszabást

.


Felhasznált irodalom:


Szepesi-Csöndes Nikoletta

SZEPESI-CSÖNDES NIKOLETTA

Dietetikus

Agrármérnöki diplomámat 2002-ben szereztem a Szent István Egyetemen, ahol kertészetre és gyógynövény-termesztésre szakosodtam. Néhány éven át mezőgazdasági területen dolgoztam, de egyre inkább érdekelt az egészséges táplálkozás – különösen annak gyakorlati megvalósítása. 2017-ben szereztem meg a Semmelweis Egyetemen a dietetikus diplomám. Meggyőződésem, hogy a napjainkban járványszerűen terjedő krónikus betegségek megelőzése és gyógyítása átfogó, holisztikus szemléletet követel, melynek fontos része a táplálkozás. Véleményem szerint a legnagyobb jelentősége a prevenciós tevékenységnek van, ezért töltött el lelkesedéssel, hogy a „Menő Menza” Project keretében lehetőségem nyílt részt venni az általános iskolás gyerekek egészséges táplálkozásra nevelésében. Bár eddigi munkám során a megelőzésre helyeztem a fő hangsúlyt, ugyanakkor azt is világosan látom, hogy a megfelelő táplálkozás hathatós segítséget nyújt a legtöbb civilizációs betegség kezelésében is. A betegség-specifikus táplálkozás számottevően javíthatja a betegek állapotát. Ez a hatás tovább fokozható, ha a szakemberek az étrendi instrukciók mellett a beteg életritmusát, ízlését és lehetőségeit figyelembe vevő gyakorlati tanácsokkal is támogatják a hozzájuk forduló pácienseket.

Remélem, ezen rovatban is sikerül egyértelmű szempontokat, használható ötleteket adni a kedves olvasók számára!

Ajánlott termékek

Diabess-Györgytea filteres teakeverék
Fekete áfonyaleveles teakeverék (Epebarát cukortea)