Levendulaszüret Bükkszentkereszten, Gyuri bácsi gyógynövénykertjében

Eljött a levendulaszüret ideje, ilyenkor az egész országban lilába borulnak a levendulamezők. Június utolsó hétvégéjén Gyuri bácsi bükkszentkereszti gyógynövénykertjében most bárki szedhet saját magának is levendulát! Az első bükkszentkereszti levendulaszüret június 28-tól 30-ig, péntektől vasárnapig tart,  (vagy addig, amíg van szüretelhető levendula).  És hogy mire jó a levendula? Felsorolni is hosszú…illatos, hangulatos levendulacsokrokkal díszíthetjük a lakásunkat, levendulaszörpöt főzhetünk, levendulás kekszet süthetünk, vagy éppen levendulazsákot tehetünk a szekrénybe a molyok ellen. Szeretettel várjuk a levendulaszüretre a gyógynövénybarátokat, az érdeklődő családokat, baráti társaságokat!

Részvételi feltételek

1, Csak Györgyteás papírzacskó használható a szedéshez
A levendulát kizárólag a Gyógynövényházban (Cím: 3557 Bükkszentkereszt, Kossuth u. 33.) megvásárolt, pecséttel ellátott papírzacskóba lehet szedni. A kis papírzacskó ára: 1500 Ft, a nagy papírzacskó ára: 2500 Ft.

2, Parkolási lehetőség a Gyógynövényháznál
Parkolni a Gyógynövényház mellett lehet, onnan gyalog 10-15 perces sétával közelíthető meg a Gyógynövénykert, mely 10.00-18.00 óra között van nyitva. A Gyógynövénykert mellett nincs parkolási lehetőség.

3, Kiskorúak csak szülői felügyelettel vehetnek részt a programon
Kiskorú gyermek kizárólag felnőtt felügyelete mellett és annak felelősségére vehet részt a szedésben.

4, Megmutatjuk, hogyan gyűjthető szakszerűen a levendula
Kérjük, hogy hozzanak magukkal a levendula szüretelésére alkalmas metszőollót, ollót! (Korlátozott számban, 500 Ft letéti díj ellenében a helyszínen is biztosítunk metszőollót.) A levendulát törni vagy tépni nem szabad, Gyuri bácsi és a szervezők kérése is az, hogy szakszerűen vágják le a levendulát, hogy jövőre is teremjen, és ne sérüljön a növény. Csak a kijelölt bokrok szedhetőek. A helyszínen kollégáink bemutatják, hogyan kell szakszerűen gyűjteni.

5, Kérjük, vigyázzanak magukra!
Kérjük, az időjárásra való tekintettel hozzanak magukkal naptejet, szalmakalapot vagy sapkát és elegendő ivóvizet. Vegyék figyelembe, hogy a levendula virágát a méhek és darazsak is kedvelik, így legyenek óvatosak szedés közben. Akik allergiásak a méhcsípésre, készüljenek fel a szükséges ellenanyaggal.

6, Egyéb látnivalók
A levendulaszüret során egyben megismerhetik a falu központjában álló Gyógynövényházat, ahol a Györgytea összes terméke valamint Gyuri bácsi és Lopes-Szabó Zsuzsa könyvei is beszerezhetők. (Figyelem: csak 17.30-ig tart nyitva.) A szüret a több mint 100-féle növényt felvonultató gyógynövénykertben zajlik majd. Levendulagyűjtés előtt vagy után feltétlenül érdemes felkeresni a meseszép panorámát nyújtó kilátót, és ellátogatni a gyógyító kövekhez is.

A szervezők az időpont- és a programváltoztatás jogát fenntartják! A gyűjtés addig tart, míg van szüretelhető levendula.

Levendulaszüret

Ajánlott termékek

Levendula textilzsák