Idén is lesz levendulaszüret Gyuri bácsi gyógynövénykertjében

Új időpontban a levendulaszüret!

Az utóbbi időben különösen szeszélyes arcát mutatta az időjárás. Június az év legcsapadékosabb hónapja, és az elmúlt hetek ráerősítenek erre a tényre. A hűvös, csapadékos hónap miatt a levendula sem olyan ütemben virágzik, mint napsütéses, szárazabb időszakban.

Szeretnénk, ha jó időben, kellemesen telne a levendula szedése, ezért egy héttel eltoltuk az időpontot: július 4-5-én (szombat, vasárnap) várjuk sok szeretettel a kedves érdeklődőket.

 

A levendula az utóbbi években hatalmas népszerűségnek örvend, ami nem csoda, hiszen rengeteg felhasználási formáját ismerjük. Gyógyhatása nyugtató, fertőtlenítő, baktériumölő, használjuk migrén ellen és gyomorgörcs esetén. Lehet készíteni belőle fagylaltot, szörpöt, süteményeket, jellegzetes illata pedig a molyok mellett a szúnyogokat és legyeket is távol tartja.

Részvételi feltételek:

1. Csak Györgyteás papírzacskó használható a szedéshez

A levendulát kizárólag a Gyógynövényházban (Cím: 3557 Bükkszentkereszt, Kossuth u. 33.) megvásárolt, pecséttel ellátott papírzacskóba lehet szedni. A kis papírzacskó ára: 1500 Ft, a nagy papírzacskó ára: 2500 Ft.

2. Parkolási lehetőség a Gyógynövényháznál

Parkolni a Gyógynövényház mellett lehet, onnan gyalog 10-15 perces sétával közelíthető meg a Gyógynövénykert, mely 10.00–18.00 óra között van nyitva. A Gyógynövénykert mellett nincs parkolási lehetőség.

3. Kiskorú gyermek kizárólag felnőtt felügyelete mellett, és annak felelősségére vehet részt a szedésben.

4. Megmutatjuk, hogyan gyűjthető szakszerűen a levendula

Kérjük, hogy hozzanak magukkal a levendula szüretelésére alkalmas metszőollót, ollót! (Korlátozott számban, 500 Ft letéti díj ellenében a helyszínen is biztosítunk metszőollót.) A levendulát törni vagy tépni nem szabad, Gyuri bácsi és a szervezők kérése is az, hogy szakszerűen vágják le a levendulát, hogy jövőre is teremjen, és ne sérüljön a növény. Csak a kijelölt bokrok szedhetőek. A helyszínen kollégáink bemutatják, hogyan kell szakszerűen gyűjteni.

5. Kérjük, vigyázzanak magukra!

Kérjük, az időjárásra való tekintettel hozzanak magukkal naptejet, szalmakalapot vagy sapkát és elegendő ivóvizet. Vegyék figyelembe, hogy a levendula virágát a méhek és darazsak is kedvelik, így legyenek óvatosak szedés közben. Akik allergiásak a méhcsípésre, készüljenek fel a szükséges ellenanyaggal.

6. Egyéb látnivalók

A levendulaszüret során megismerhetik a falu központjában álló Gyógynövényházat, ahol a Györgytea összes terméke, valamint Gyuri bácsi és Lopes-Szabó Zsuzsa könyvei is beszerezhetők. (Figyelem: csak 17.30-ig tart nyitva.) A szüret a több mint 100-féle növényt felvonultató gyógynövénykertben zajlik majd. Levendulagyűjtés előtt vagy után feltétlenül érdemes felkeresni a meseszép panorámát nyújtó kilátót, és ellátogatni a gyógyító kövekhez is.
A szervezők az időpont- és a programváltoztatás jogát fenntartják! A gyűjtés addig tart, míg van szüretelhető levendula.

Levendulaszüret 2020