Gyuri bácsi gyógynövény túráival kapcsolatos kérdések

Hogyan válasszak a túrák közül?

Az egynapos gyógynövényismereti túrát azoknak ajánljuk, akik szeretnének bepillantást nyerni a fitoterápia világába, ismereteket szerezni a gyógynövényekről, és megismerni Gyuri bácsi gyógynövénykertjét.

Csoportos egynapos túráinkon iskolai osztályok, szakmai szervezetek, természetjáró klubok vehetnek részt, májustól augusztusig, az általuk preferált időpontban. Min. 15 fős csoportok jelentkezését várjuk! A festői szépségű, barátságos hangulatú Bükkszentkereszten gyógynövénykert-látogatáson, szakmai előadásokon, rövid terepi túrán vehetnek részt a vendégek.

A háromnapos gyógynövényismereti túrán a részvevők alapos elméleti és gyakorlati ismeretekkel gazdagodhatnak a gyógynövények világáról, botanikai jellemzőiről, gyűjtéséről, felhasználásáról. Lakatos Márk túravezető izgalmas szakmai előadásokkal és több terepi túrával várja az érdeklődőket, hogy elmélyülhessenek a gyógynövények világában.

Hogyan tudok jelentkezni a túrákra?

Idén is kizárólag online jelentkezéseket fogadunk el bükkszentkereszti gyógynövénytúráinkra. Ezt vendégeink érdekében vezettük be, hiszen így a túrák szabad helyeit a jelentkezések pontos sorrendjében tudjuk feltölteni.

Az egynapos túra esetén 1 személy max. 10 főt regisztrálhat, a háromnapos gyógynövényismereti túra és a háromnapos életmódtúra esetén 1 személy max. 4 főt regisztrálhat.

A háromnapos túrákra a regisztráció csak a teljes részvételi díj előzetes megfizetése esetén érvényes. A háromnapos túráknál OTP SZÉP kártyás vagy banki átutalásos fizetés esetén a jelentkezők visszaigazoláskor egy ügyfélazonosító kódot kapnak, amit befizetéskor a közlemény rovatba kell beírni a túra dátumával és a regisztráló személy nevével együtt: ez rendkívül fontos, mert ezek az adatok azonosítják a befizető személyét. Ha valaki több személyt regisztrál, akkor kérjük, az utalás egy összegben a regisztráló személy számlájáról érkezzen.

A csoportos egynapos túrák igénylése esetén (min. 15 fő) is az online jelentkezési felületen tudja felvenni a kapcsolatot a szervezőkkel.

Hogyan tudok OTP SZÉP kártyával előre fizetni?

  1. Az OTP SZÉP kártyával történő utaláshoz mindenképp regisztrálni kell a https://www.otpportalok.hu/fooldal/ felületen a választómenü Regisztráció gombjára kattintva (ha még nem regisztrált)!
  2. A regisztráció megtörténte után lépjen be az email címe, jelszava és az ellenőrző kód segítségével.
  3. A belépést követően válassza ki a fejlécben található menüpontból az Ügyintézés fülön a Foglalófizetés menüpontot.
  4. A gyógynövénytúrák részvételi díját a szabadidő zsebből lehet fizetni.
  5. Válassza ki a listából a Pharmaherb Kft-t (3557 Bükkszentkereszt, Rákóczi utca 293/2.), majd adja meg az utalandó összeget! Az
    utalás közleményében tüntesse fel az ügyfélazonosító kódot (melyet a visszaigazolásban kapott meg), a túra dátumával és a regisztráló személy nevével együtt.

Hogyan tudok információt kapni, ha kérdésem lenne a túrákkal kapcsolatban?

Információkérés e-mailben: turak@gyorgytea.hu
Információkérés telefonon (kizárólag hétfőtől péntekig, 9.00-től 17.00-ig): +36-30-756-9783

Milyen szálláshelyet ajánlanak, ha 3 napos gyógynövénytúrán veszek részt?

Bükkszentkereszt honlapján a falu összes fogadóját és magán szálláshelyét megtalálja. A fogadókért kattintson az alábbi linkre! A magán szálláshelyekért kattintson az alábbi linkre! Szállásfoglaláskor érdemes arra gondolni, hogy a nagyon távolról érkezők időben megérkezzenek, akár már a túrát megelőző napon. Érdemes azt is figyelembe venni, hogy a szálláshelyeket általában 10 óráig el kell hagyni, azonban a háromnapos túrák utolsó napján a program délutánig tart.

Hogyan tudom Bükkszentkeresztet autóval megközelíteni?

A falu Miskolctól 20 km-re nyugatra, a Bükk hegységben fekszik. Érdemes arra odafigyelni, hogy a fedélzeti navigáció hajlamos Bükkszentlászló irányába irányítani, ami egy egysávos, szakadékos, veszélyes út. Azt javasoljuk, hogy Miskolc felől kerüljön Lillafüred felé, vagy jöjjön Eger felől a Bükkön keresztül. Utóbbi kanyargós, de nagyon látványos, szép út.

Hogyan tudom Bükkszentkeresztet busszal megközelíteni?

Tájékozódjon a buszok indulásáról a Volán honlapján. A járatról Bükkszentkereszten a „Borostyán étterem” megállónál kell leszállni, innen 1 perc sétával elérhető a Gyógynövényház.

Honnan indulnak a túrák? Hol zajlik a regisztráció?

A regisztráció helyszíne a falu központjában lévő Gyógynövényház udvara, címe: 3557 Bükkszentkereszt, Kossuth utca 33. A regisztrációt követően a túráink is innen indulnak. A térképért (mely egérrel tetszőleges méretre nagyítható) kattintson az alábbi linkre!

Eső esetén is megtartják a túrát?

A túrákat szemerkélő esőben megtartjuk, ezért érdemes esőkabáttal, valamint vízálló, túrára alkalmas cipővel érkezni. Ha viszont az Országos Meteorológiai Szolgálat narancssárga vagy piros jelzést ad ki, a programváltozás jogát fenntartjuk.

Mi történik, ha egynapos eseti csoportos túrát igényeltünk, de időközben a csoport létszáma 15 alá csökkent?

15 főnél kisebb létszámú csoportokat csak a 15 főre vonatkozó részvételi díj befizetése fejében tudunk indítani.

Mi történik, ha elkésem az indulásról?

Az egész csoport sajnos biztosan nem tud várni a később érkezőkre, érdemes pontosan érkeznie. Ha mégis becsúszna egy kis késés, a Gyógynövényházban információt kaphatnak arról, hogy hol érhetik utol a csoportjukat.

Milyen nehézségű az egynapos gyógynövényismereti túra?

Többórás kirándulásról van szó, melynek során a terepviszonyok változók, kell számítani emelkedőkre is. Kérjük, mindenki maga mérlegelje, hogy képes-e teljesíteni a túrát! Természetesen választhatja a rövidebb, kétórás kertlátogatásunkat is. Egynapos túránk teljes hossza négy óra, melyen belül két órán át fogunk gyalogolni a terepen, és kétórás a kertlátogatás időtartama. A teljes táv kb. 3-4 km, kb. 100-150 m-es szintkülönbséggel.

Milyen nehézségű a háromnapos gyógynövényismereti túra?

Háromnapos túránk esetében az első napon a településen tartózkodunk. A második napon kb. 7 km-es terepi túrát teszünk, amely változó domborzati adottságok mellett, általunk meghatározott túraútvonalon történik. Az egyéni fizikai erőnlétet figyelembe véve adott esetben megterhelő lehet a szervezet számára. Fontos azonban, hogy a túrát séta jellemzi, és több alkalommal is megpihenünk. A harmadik napon, a terepi túrán a település szélén, a Lófő-tisztáson (Nemzeti Park) tartózkodunk, melynek megközelítése aszfaltozott úton történik

Milyen cipőben érdemes jönnöm a túrára?

A papucs és szandál nem alkalmas túrázáshoz. Azt javasoljuk, hogy mindenképpen terepre való, túrára alkalmas, zárt, kényelmes cipőben érkezzen, ami nehezebb terepviszonyok esetén is megfelelő. Túracipője ne törje a lábát, ne csússzon, és ne ázzon be!

Milyen speciális túrafelszerelés legyen nálam?

Kérjük, feltétlenül hozzon magával kullancs elleni szert, erős naptejet és a hőség ellen vászonkalapot. Jó hasznát veheti egy (pár) turistabotnak is. Praktikus hátizsákba csomagolni, hogy a kezek szabadon maradhassanak.

Lesz lehetőségem ebédelni?

Az egynapos túrára kérjük, hozzon magával hideg élelmet!
A 3 napos gyógynövényismereti túránk minden napján biztosítunk ebédszünetet. A második napon a nagytúra alkalmával hosszabb pihenőt tartunk a terepen, ez esetben javasoljuk, hogy hideg élelem legyen Önnél.
Cukorbeteg vendégeink figyelmét külön szeretnénk felhívni rá, hogy mindhárom nap hozzanak magukkal megfelelő élelmet. A túráink során vendégeink egyénileg gondoskodnak a folyadékpótlásról. A nagy melegre való tekintettel rendkívül fontos, hogy legalább 1,5 liter innivaló legyen mindenkinél.

Milyen fontosabb szabályai vannak a vadon termő gyógynövények gyűjtésének?

Általános szabály, hogy állami, nem védett besorolású természeti területen egyéni szükségletre napi 2 kg gyógynövény gyűjthető 61/2017. (XII. 21.) FM rendelet. Fontos tudnivaló, hogy védett besorolású természeti területen (nemzeti park, tájvédelmi körzet stb.) a természetvédelmi hatóság engedélye szükséges az egyéni szükségletet meg nem haladó mennyiségű gyógynövény gyűjtése esetén is!