Új, izgalmas túrákkal jelentkezünk az idei szezonban!

Március végén indítjuk az új bükkszentkereszti túraszezont Gyuri bácsival és szakavatott túravezetőinkkel, Lakatos Márkkal, Polyák Ágnessel, valamint Mezőfi Attilával. A túrák a Bükk egyik legszebb, hegyekkel körbeölelt településén, az alig több, mint ezer fős Bükkszentkereszten zajlanak, ahol mindig tiszta a levegő, és madárcsicsergéstől hangosak a hajnalok. Mindenkit arra biztatunk, hogy töltsön el pár aktív, élménygazdag napot nálunk!

  • Ahogy már megszokhatták, ismét lesznek egynapos túráink Mezőfi Attilával, melyek terepi túrából és Gyuri bácsi gyógynövénykertjének megtekintéséből állnak.
  • Csoportos eseti túrákra is lehet majd jelentkezni 15 főnél nagyobb csoportokkal: várjuk középiskolák, cégek, természetjáró körök, egyetemi csoportok érdeklődését.
  • Folytatódnak a népszerű háromnapos gyógynövényismereti túráink Lakatos Márkkal és életmód túráink Polyák Ágnessel. Amire nyilván a legtöbb olvasónk kíváncsi: igen, Gyuri bácsi is tart majd előadást Lakatos Márk és Polyák Ágnes néhány háromnapos túráján (a pontos dátumokat a jelentkezésnél feltüntetjük majd).

Polyák Ágnes a túrázókkal

Praktikus újításokat is bevezetünk:

  • Aki 2020. május 5-ig lefoglalja és befizeti a helyét a programokra, az kedvezményes early bird jegyet válthat.
  • Közkívánatra a banki átutalás mellett bevezetjük a SimplePay és a SZÉP kártyás fizetést is.
  • Sokan szerettek volna családostul jönni a túrákra, így módosítjuk a túraszabályzatot: 6 éves kor alatt nem kell fizetni a részvételért, 6-14 éves kor között félárú gyerekjegyet kínálunk. Kisgyerekes családoknak leginkább az „Amatőr természetbúvár a hegyekben” családi túrát, valamint az egynapos túrát ajánljuk, a 3 napos túrák (elsősorban a tantermi előadások miatt) már talán túl megterhelőek lehetnek számukra.

Két vadonatúj programtípussal is jelentkezünk a 2020-as túraszezonban

Az „Amatőr természetbúvár a hegyekben” kétnapos bükkszentkereszti túrát családoknak ajánljuk, tehát erre a túrára bátran hozzák magukkal a gyerekeiket is! A résztvevőket megismertetjük a természetjárás alapjaival és érdekességeivel (pl. tájékozódás a természetben éjjel és nappal, térképhasználat, nyomkeresés). A túrán részt vevők a Bükk hegység védett állat- és növényvilágával, valamint kivételes gyógynövényeivel is megismerkedhetnek. A túra része Gyuri bácsi legendás gyógynövénykertjének megtekintése is. Ez nem egy elméleti túra, hanem egy szabad, kötetlen „családi bogarászósdi”, mely során játszva tanulhat mindenki, életkortól függetlenül. Lesz éjszakai túra, látcsöves madármegfigyelés, és a túravezető, Polyák Ágnes gyógynövény-botanikus megtanítja azt is, hogyan használja a nagyítót és mikroszkópot egy igazi természetbúvár.

Az „Öko élet – ökoház – öko család” kétnapos bükkszentkereszti tanfolyamot szintén Polyák Ágnes vezeti, akitől megtudhatjuk, hogyan csökkenthetjük ökológiai lábnyomunkat. A résztvevőket bevezetjük majd a biokozmetika és az ökoháztartás titkaiba (pl. gyógynövényes szépségápolás, adalékmentes tartósítás és főzés, hulladékok újrahasznosítása és komposztálása) és az érdeklődők az ökotudatos kertészkedés szabályait is megtanulhatják – mindezt gyönyörű természeti környezetben, a Bükk szívében. Abban bízunk, hogy azoknak az embereknek, akik odafigyelnek a testük és lelkük harmóniájára, és a gyógyszerek mellett vagy helyett gyógynövényeket használnak, fontos az, hogy a környezetükkel is harmóniában éljenek, hiszen egyetlen Földünk van, amely lakóhelyünk, és amely egyben táplál is minket.

A 2020-as túrákra az online regisztrációs időszak pár hét múlva, március végén indul, figyeljék a honlapunkat, a Györgytea hírlevelet és Gyuri bácsi Facebook oldalát!