Pár gondolat a túrák kapcsán Mezőfi Attilától

Mezőfi Attila túravezető

Mezőfi Attila túravezető bemutatkozása

Gyakorlatilag az egész gyerekkoromat a szabadban, természetben töltöttem el. Nagyon szerettem az erdőbe járni, új utakat és helyeket felfedezni. Ez a mai napig így van.

Számomra a természet, az erdő csendje mindig megnyugvást jelent. Ide járok kikapcsolódni, feltöltődni, elgondolkodni.

Gyerekkorom óta fogyasztom a gyógynövényteákat, pedig édesanyám nem is bükkszentkereszti származású. Ennek az az oka, hogy kb. 2 éves koromban majdnem meghaltam torokgyíkban, annak ellenére, hogy be voltam oltva a betegség ellen. Sikeresen felépülve a betegségből, néhány héten belül egy utazást tettünk egy felvidéki településre a rokonokhoz. Ott egy idős néni látta el édesanyámat sok tanáccsal, hogy milyen betegséget milyen gyógynövénnyel érdemes kezelni. Az immunrendszerem nagymértékben a kakukkfű tea fogyasztásának köszönhetően erősödött meg. Látván, hogy ezek a gyógynövények igenis hatásosak, és ráadásul mellékhatásoktól mentesek, azóta is folyamatosan gyűjtjük és fogyasztjuk őket.

Volt biológia tanáromnak, Balogh Ákosnak – aki sajnos néhány éve eltávozott közülünk – nagyon sokat köszönhetek. Ő volt az, aki már az első szakközépiskolás évemben felkarolt, és rávett arra, hogy lépjek be a Miskolci Öko körbe. Ez egy közhasznú természetvédelmi szervezet, amely erdei iskolás programokat indított és indít a mai napig is. Az ő unszolására kezdtem bele a csoportvezetésbe – szándékosan használom ezt a szót, mivel akkoriban még sokkal félénkebb voltam – de a támogatásának köszönhetően belejöttem a csoportvezetésbe, és most már nagyon szeretek túrákat vezetni, előadást tartani. Ennek a folyamatnak köszönhető az is, hogy tanítói képesítést szereztem az Eszterházy Károly Egyetem Sárospataki Comenius Campuson, mivel nagyon szeretek gyerekekkel foglalkozni.

Nagyon jó látni azt a hálát, amit azért adnak, mert szívvel-lélekkel foglalkoznak velük, és büszkeséggel tölt el, ha később a tőlem tanult dolgokat kamatoztatni tudják az életben.

A túravezetésben azt szeretem, hogy taníthatok, magyarázhatok, kint vagyok a szabadban, és sok új emberrel ismerkedem össze. Mint azt már többször megtapasztaltam, nincs két egyforma csoport: én azokat a csoportokat szeretem a leginkább, melyekben az emberek nyitottak, érdeklődőek és jó kedvűek. Bükkszentkereszten a Kis-dél tető a kedvenc helyem, mert gyönyörű a kilátás, és tiszta időben a Magas Tátra is látható.

Túrázóink mondták Attiláról

Kedves Attila!
A túra fantasztikus volt. Igazi profizmussal, lelkesedéssel végzett munka. Csak elismerő szavakat tudok mondani. További sok sikert kívánok!
(Csizmadia Era)

A túra szenzációs volt! Rengeteg új információt kaptam. Bármikor újra elmennék. Nemcsak a gyógynövényekről, de magáról a Bükkről is sok érdekes dolgot hallottam. Mennyivel élvezetesebb így, mint a könyvekből tanulni. Minden elismerésem a túravezetőé, Attiláé, akiről egyértelmű volt, hogy nemcsak a gyógynövényeket, de a Bükköt, a szakmáját és az embereket is szereti. Szakmai felkészültsége megkérdőjelezhetetlen. Csak így tovább!
(Cserlaki Ildikó)

Tisztelt túravezető, kedves Attila!
Nagyon örülünk feleségemmel, hogy részt vehettünk a gyógynövénytúrán. Számunkra hihetetlen élmény volt, ahogy Ön kiemelkedő szakértelemmel, odafigyeléssel és véghetetlen szeretettel magyarázta el a dolgokat. Nyugalom, felüdülés, stresszmentes nap volt számunkra május 25. Nagyon szépen köszönjük Önnek. Jó látni, hogy ebben a rohanó zűrzavaros világban vannak még emberek, akik odafigyelnek a másikra, akiket még érdekel a másik véleménye, akikben ott van az Isten iránt való tisztelet, és meglátszik életükön a Krisztusi szeretet.
(Tanító Péter református lelkész)

Önök olyan szeretettel és lelkesedéssel beszéltek a növényekről, a természetről a környezetről, hogy most már értem, hogy miért járnak vissza az emberek. Attila büszke lehet a falujára, mert olyan, mint egy ékszerdoboz, és az egész környék olyan szép tiszta és rendezett. Hálás vagyok az ott töltött napokért.
(Verne Lívia)