Pár gondolat a túrák kapcsán Lakatos Márktól

Lakatos Márk túravezető

Lakatos Márk túravezető bemutatkozása

Már kisgyermekkoromtól meghatározó volt számomra a természet és a növények: a nagyszüleim háza erdő szélén állt, nagymamáék nagy kertet műveltek.

17 éves koromig falun nevelkedtem, háztáji jellegű gazdálkodást is folytattunk. A kertészeti technikum fokozta a téma iránti érdeklődésemet, bár a gyógynövények nem képezték a tananyag részét (sajnos még most sem).

Kertészmérnöki tanulmányaimnak azonban része volt a gyógynövénygyűjtés és -termesztés. 2010-ben jártam először Bükkszentkereszten. E pillanattól vagyok szerelmese e tájnak, kisgyermekkoromat idézi. Számomra itt található a gyógynövénygyűjtés bölcsője, ezért is szervezek ide 2011-től minden évben nyári terepgyakorlatot a gyógynövény szakos és kertészmérnök-jelölt hallgatóim részére.

A család felkérésére 2012-től veszek részt túravezetőként, tanácsadóként Gyuri bácsi „birodalmában”. Bükkszentkeresztre érkezve minden alkalommal az az érzés tölt el, mintha hazaértem volna, kicsit bükkszentkeresztinek is vallom magam.

Hiszek Edgar Allen Poe mondásában: „Nem a tudásban van a boldogság, hanem a tudás megszerzésében.” Arra törekszem, hogy így érezzenek vendégeink, akik részesei lesznek nálunk a gyógynövények e változatos és színes világának.

Túrázóink mondták Márkról

Lakatos Márk személyében nagyon szimpatikus, szakmája iránt teljes mértékben elhivatott embert ismertünk meg. Az előadóteremben, a gyógynövénykertben és a Bükki erdőn-mezőn történt sétánk során egyaránt nagyon részletesen mutatta be számunkra a gyógynövényeket, és közben a témához szorosan kapcsolódó, humoros történeteket is megosztott velünk. Vidám légkörben könnyebben sikerült a rengeteg gyógynövényről minél több információt megjegyezni.
(Sipos Viola)

Köszönöm ezt a gyönyörű három napot Önöknek, hogy lehetőséget kaphattam e csodálatos vidék és azok természeti csodáinak megismerésére. Mindenkinek ajánlani fogom az Önök túráit! Gratulálok még egyszer Lakatos Márk kollégájuknak, magas színvonalú oktatói tevékenységéért, emberi hozzáállásáért, a természet iránti rajongásának, szeretetének megosztásáért.
(Gyűrűsiné Zsuzsa)

Kedves Márk!
Nagyon szépen köszönöm! Az elküldött anyagot, és a profi túravezetést, előadásokat is! Fantasztikus élmény látni, hogy azt csinálod, amit szeretsz, és nagyon nagy, s becsülendő dolog az, hogy kitűnően át is tudod adni az egyszerű érdeklődő számára is!
(Szöllősi Margó)

Márk elhivatottsága, mérhetetlen tudása, élethez és a munkához való alázata pillanatok alatt elbűvölt mindenkit. Kisugárzása végig kísért minket a három napon át. Tátott szájjal hallgattuk szavait, olykor jókat nevetve anekdotáin és történetein. Életre kelt szavai alatt az összes gyógynövény, személyiségével elbűvölte a hallgatókat, de tán még az erdei állatokat is. Míg hallgattuk őt, nem siettünk haza, sőt, ha azt mondta volna, maradjunk még, biztos vagyok benne, hogy a csoport összes tagja egy szavára maradt volna…és talán még most is bóklásznánk felfedezni az erdő rejtett zugait és keresnénk mesés gyógynövényeket.
(Lakatosné L. Andrea)