Gyógynövények

Őszi margitvirág (Tanacetum parthenium)

Az őszi margitvirág leveléből készült teát agyi értágító hatása miatt fejfájásra, migrénes rohamok megelőzésére ajánljuk elsősorban.

Gyermekláncfű (Taraxacum officinale)

A gyermekláncfű teáját használjuk májműködés segítésére, epetermelés fokozására. A gyökere inulintartalma miatt cukorbetegek diétájában alkalmazható.

Kövirózsa (Sempervivum tectorum)

A kövirózsa nedvét használjuk külsőleg, pl. szemölcsre, égési sebekre. Gyulladáscsökkentő hatása miatt középfülgyulladás esetén is használhatjuk.

Réti legyezőfű (Filipendula ulmaria)

A réti legyezőfű teáját köszvény, ízületi gyulladások, reumás panaszok esetén alkalmazzuk. Gyulladáscsökkentő, vízhajtó, láz- és fájdalomcsillapító hatású.

Porcsinfű (Polygonum aviculare)

A porcsinfű teáját vese- és hólyagbántalmak, vesekőképződés esetén fogyaszthatjuk. Prosztata-megnagyobbodásra, illetve prosztatagyulladásra is ajánljuk. Vérzéscsillapító hatása miatt gyomor-, bél- és tüdővérzés esetén is alkalmazható. Bélhurutnál, valamint bélférgesség esetén is fogyasztható.

Kerti izsóp (Hyssopus officinalis)

A kerti izsóp köptető, nyálkaoldó hatása miatt mindenféle légúti betegség esetén alkalmazható. Teája javítja a vérkeringést, emeli a vérnyomást.

Fekete ribizli (Ribes nigrum)

A fekete ribizli leveléből készült tea reumára és ízületi gyulladások kezelésére használható. Vastartalmánál fogva kiváló vérképző.

Fekete áfonya (Vaccinium myrtillus)

A fekete áfonya leveléből készült teát cukorbetegeknek vércukorszint-stabilizáló hatása miatt ajánljuk. Termése bizonyítottan javítja a látást.

Réti palástfű (Alchemilla xanthochlora)

A réti palástfű teáját elsősorban nőgyógyászati problémákra, pl. endometriózisra, menstruációs vagy változókori panaszokra ajánljuk.