Gyógynövények világa

Az ezerarcú bodza

Gondolta volna, hogy már a római, dán és keresztény kultúrában is jelen volt a bodza? Mutatjuk, milyen nagy múltú gyógynövényről van szó.

A gyógynövények gyűjtéséről

A vadon termő gyógynövények nem mindenhol, és nem korlátlan mennyiségben gyűjthetők. Cikkünkben a legfontosabb tudnivalókra hívjuk fel a figyelmet.

A madáretetés fortélyai

Aki nem járt még Bükkszentkereszten, az nem is sejti, hogy mennyi ritka madár otthona ez a kis falu. Gyuri bácsi minden télen gondosan eteti a madarakat. Összegyűjtöttünk, mire kell figyelnie annak, aki követni akarja a példáját.

Univerzális segítőtársunk: a cseresznye

Tudta, hogy cseresznyével tisztítókúrát is lehet végezni? Bizony lehet, sőt, a cseresznye szárát, magját is érdemes megtartani. A cseresznyeszár teát vízhajtásra, hólyaggyulladásra igyuk.

Most terem: fekete áfonya

A fekete áfonya Erdély gyönyörű tájain terem bőséggel. Hasznos gyógynövény: teája csökkenti a vércukorszintet, javítja a látást.

A nyárutó gyógynövényei

A gyógynövénygyűjtés dandárját elsősorban a június-július hónapok jelentik, azonban a nyár vége is tartogat kincseket.

A gyógynövénygyűjtés már elkezdődött

Gyuri bácsiék már 2016-ra gondolnak. Most kezdik gyűjteni a friss növényeket, például az illatos akácot, a hófehér virágú, szúrós ágú galagonyát.

Tavaszi gyógynövények

Friss, üde a Bükk ilyenkor, tele az új élet szépségével – a hóvirág után már az ibolya bontja szirmait. Az első gyógynövények is felbukkantak.

Tél Bükkszentkereszten, a túravezető szemével

Mi történik Gyuri bácsi gyógynövény-birodalmában télen? Sokkal több minden, mint hinnénk, hiszen most is készülnek a finom gyógyteák.

Az ősz gyógynövényei

Csipkebogyó, fekete nadálytő, galagonya termés, erdei szederlevél, csalán friss hajtásvég – ezeket a gyógynövényeket adja ősszel is a bőkezű természet.

Augusztusi gyógynövényszüret

Idén augusztusban sem maradhat el a gyógynövények gyűjtése. Gyuri bácsiék teljes kapacitással gyűjtik erdők-mezők kincseit.

Gyógynövényszedés a nyár közepén

Most kell a leszedni a legtöbb gyógynövényt. Bükkszentkereszten tele vannak a padlások, folyik a szorgos gyűjtőmunka.