Gyógynövények világa

Irány a természet, várnak a gyógynövények!

A május nem csupán az ébredező nyár előfutára, de több, hasznos és közkedvelt gyógynövény is ekkor virágzik. A cikkünkben összegyűjtöttük a május-júniusban nyíló, legkedveltebb gyógynövényeket, valamint pár fontos szabályt, melyeket érdemes betartani, mielőtt gyűjtő útnak indulnánk.

“Ha nem volnának méhek, az emberiség 4 év alatt kipusztulna.” Albert Einstein

Oly kevés szó esik a földi élet egyik legfontosabb, létfenntartó apró állatkáiról, a méhekről, pedig évezredek óta fontos szerepük van az ökológiai körforgás fenntartásában.

Az év gyógynövénye

2021-ben az év gyógynövénye a fekete nadálytő lett.

Fehér fagyöngy gyűjtése

Az erek, a szív és az ingadozó vérnyomás gyógyítója. Az egyik legrégebben ismert növény, a kelta mitológiában is megjelenik… és természetesen szabad a csók alatta.

Csipkebogyó – kicsit másképp

„Láttál-e már valaha csipkebokor rózsát, csipkebokor rózsa közt két szál majoránnát?”

Az ezerarcú bodza

Gondolta volna, hogy már a római, dán és keresztény kultúrában is jelen volt a bodza? Mutatjuk, milyen nagy múltú gyógynövényről van szó.

A gyógynövények gyűjtéséről

A vadon termő gyógynövények nem mindenhol, és nem korlátlan mennyiségben gyűjthetők. Cikkünkben a legfontosabb tudnivalókra hívjuk fel a figyelmet.

A madáretetés fortélyai

Aki nem járt még Bükkszentkereszten, az nem is sejti, hogy mennyi ritka madár otthona ez a kis falu. Gyuri bácsi minden télen gondosan eteti a madarakat. Összegyűjtöttünk, mire kell figyelnie annak, aki követni akarja a példáját.

Univerzális segítőtársunk: a cseresznye

Tudta, hogy cseresznyével tisztítókúrát is lehet végezni? Bizony lehet, sőt, a cseresznye szárát, magját is érdemes megtartani. A cseresznyeszár teát vízhajtásra, hólyaggyulladásra igyuk.