Vese

VeseA szervezetben keletkező káros bomlástermékeket a tüdő, a belek, a verejtékmirigyek és a vesék távolítják el. A vesék a vízben oldható anyagcsere végtermékekből képeznek vizeletet. A két vesénk a hasüreg felső-hátsó részében, kb. derékmagasságban helyezkednek el, feladatuk a vér folyamatos szűrése. Naponta kb. 1000 liter vér folyik át rajtuk, melyből 1,5 liter vizelet választódik ki.

Rendkívül bonyolult működésük egyrészt idegi, másrészt hormonális szabályozás következménye. Ha nem kielégítően működnek, a szervezetben felhalmozódnak a méreganyagok, zavar keletkezik a sav-bázis egyensúlyban, a folyadékháztartásban, súlyos vérszegénység, magas vérnyomás, emésztő- és idegrendszeri betegségek alakulnak ki.

A vesék helyes működésének fenntartása érdekében elsősorban megfelelő mennyiségű és jó minőségű folyadékot kell innunk. A  kávé, fekete tea, szénsavas, cukros üdítők helyett igyanak tiszta vizet. A csapvíz elvileg nem tartalmazhat egészségre káros anyagokat, néha mégis a kelleténél több nátrium, klór vagy nehézfém van benne, ezért érdemes víztisztító berendezésen átengedni.

Szerencsére a szűrt, forralt vízből készíthetünk kitűnő gyógyteákat is, melyekkel kielégíthetjük a szervezet folyadékigényét.

A veseműködést támogató gyógynövények közül elsősorban a csalánt, a nyírfalevelet, a zsurlót és a tejoltó galajt ajánlom. Megelőzésként heti 2 alkalommal igyanak meg valamelyikből egy-egy csészével. Mivel vízhajtó tulajdonságuk is van, legjobb a reggeli órákban meginni őket. A csalán vértisztító is egyben, a nyírfalevéllel megelőzhető és oldható a kisebb vesekő, vesehomok. A zsurló kitűnő csonterősítő, a tejoltó galaj egész mirigyrendszerünket is karban tartja.

Gyuri bácsi olyan fontosnak tartja a vesék védelmét, hogy egy speciális teát is készített ebből a célból, melynek neve A vese védője. Ebből ajánlunk mindenkinek heti 1-2 csészével. Egész évben folyamatosan iható ebben a mennyiségben.

VeseVese