Üzenet szeptember elsejére

Üzenet szeptember elsejéreSzeptemberben iskolába megy a kisgyerek, az unoka, a kamasz, az egyetemista. Még a magam szorongására is emlékszem, a vakáció utáni első napok izgalmára: ki ment el az osztályból, ki jött új, kik lesznek az új tanárok. De emlékszem a gyerekeim lázas izgalmára is, milyen fontos volt az első napokban hamar elindulni, szépen felöltözni, mindent bekészíteni a táskába.

A gyerekek gondjait nem veszik komolyan a felnőttek, ez nagy hiba.

Sose gondoljuk, hogy csak azért, mert a gyerek kicsi, neki a gondjai is kisebbek. Az ő számára ugyanolyan fontos a megfelelés, a dicséret, ugyanolyan tragédia, ha otthon marad a könyv vagy nincs kész a lecke, mint nekünk, mikor letol a főnök, elhagyjuk a kocsi kulcsát vagy nem készülünk el időben a kért jelentéssel.

Kicsi élete dimenziói pont olyanok, mint a mieink. Hajlamosak vagyunk legyinteni vagy meg sem hallgatni a panaszkodó óvodást, kisiskolást – aztán csodálkozunk, ha a kamasz már nem is akar semmit elmondani.

A felnőttek nem tisztelik a gyerekeket. Gondolkodás nélkül félretolják őket a sorban, lekicsinylően bánnak és beszélnek velük. Pedig minden csak idő kérdése: néhány év múlva belőlük is ugyanolyan felnőtt lesz, mint mi magunk.

Ebben a hónapban bánjanak kiemelt tisztelettel a gyerekeikkel és unokáikkal kedves anyukák, apukák, nagymamák és nagypapák. Nagyon nehéz napok elé néznek szegények, egyre többet kívánunk tőlük és egyre kevesebb időnk marad rájuk. Lássák meg a gyerekükben a leendő felnőttet, aki továbbviszi a világot a gyenge vállain, aki rólunk is gondoskodni fog. Segítsenek neki, hogy egészséges lélekkel lépjen be a felnőttek kiismerhetetlen világába.

Szeressék nagyon a gyerekeket.

Lopes-Szabó Zsuzsa

Üzenet szeptember elsejéreÜzenet szeptember elsejére