Bővül a gyógynövények betegségekre rovatunk

 
Gombás köröm

Nehezen kezelhető probléma, lassan múlik el, sok türelem kell hozzá. 2-3 hónapig is szükséges lehet alkalmazni a diólevél teával való lemosást és borogatást. Jó erős teát készítünk egy evőkanál teafűből, 1 dl vízzel. Ezzel mosogatjuk naponta többször a gombás körmöt, lehetőleg a köröm alatt is. Tölgyfakéregből főzött teával ugyanilyen módon végezhetünk lemosást. 

 
Korpás haj

A fehér árvacsalán vagy ha az nincs, akkor a szinte mindenhol megtalálható nagy csalán teáját ajánljuk. A hajmosás után egy csésze teával kell bedörzsölni a fejbőrt és a hajat. Ezt már nem kell leöblíteni.

Hajhullás
Csalán
(Urtica dioica)

Csalán (Urtica dioica)Vértisztító, vizelethajtó, vérképző. A vese és hólyaghomok képződését megakadályozza, elhajtja a már meglévőt. Csökkenti a vércukorszintet is.

Máj és epebántalmakra, gyomor- és légzőszervek hurutos megbetegedéseire, fáradékonyság ellen is használják teáját. Reumatikus, ízületi fájdalmakra, érszűkületre, hajhullásra külsőleg használjuk. Levelét tavasztól őszig, gyökerét ősszel vagy tavasszal gyűjtjük.

Még több információ a csalánról

 
Narancsbőr

Ez a jelenség főleg nőket érint, és nem csak az idősebb korosztályt. Olyan esztétikai probléma, mely zavaró lehet, de ami szerencsére nem betegség. Külsőleg orbáncfű olajat ajánlunk a problémás bőrfelületre.  Lassan szívódik fel, este ajánljuk alkalmazni. Az olajat térdtől felfelé lágy mozdulatokkal kell belesimítani a bőrbe. Belsőleg a gyermekláncfű, a nyírfa és a réti legyezőfű teáját érdemes fogyasztani, valamint csökkenteni a cukor és más szénhidrátok fogyasztását. A fürtös menta teájával kapcsolatban is vannak jó tapasztalatok. Napi 2-3 csészével lehet belőle inni. 

 

Migrén
Orbáncfű
(Hypericum perforatum)

Orbáncfű (Hypericum perforatum)Ideg- és immunrendszer erősítő, nyugtató, gyomoridegre, depresszió ellen használható. Vérhígító szedése mellett nem ajánlott. Virágzáskor a föld feletti hajtásokat gyűjtjük. Olaja kiváló sebgyógyító hatású. Már nem vérző műtéti hegekre, égési sebekre lehet kenni. A bőr megújuló képességét segíti. Mellciszta esetén a cisztához közeli bőrfelületet kell bekenni vele naponta többször. Az orbáncfű fényérzékenységet okoz, ezért a kezelt bőrfelületet óvni kell a közvetlen napfénytől.

Még több információ az orbáncfűről

Vesekő
Nyírfalevél
(Betulae folium)

Nyírfalevél (Betulae folium)Az egyik legjobb vízhajtó, veseműködést segítő gyógynövény. Vesehomok hajtásra, vesekő megelőzésre egyaránt használható. Akut betegség esetén naponta 1 csészével igyanak meg kétszerre. A húgyhólyag bakteriális és gyulladásos bántalmaira reggel éhgyomorra kell fogyasztani egy csészével, amíg nem múlnak a panaszok. Szív-és veseelégtelenség esetén nem ajánlott!

Még több információ a nyírfáról

 
Vashiány

A csalán és az erdei szeder teájában van vas. Enyhébb vashiányt a teákkal és a táplálkozással is lehet kezelni. Súlyosabb esetben kiegészítésként használhatjuk a gyógynövényteákat. A csalánt folyamatosan csak maximum 6 hétig szabad inni napi egy csészével, mert kovasavat tartalmaz. Utána legalább 6 hét szünetet kell tartani. A szedret lehet bármeddig inni napi egy csészével.

Hajhullás
Csalán
(Urtica dioica)

Csalán (Urtica dioica)Vértisztító, vizelethajtó, vérképző. A vese és hólyaghomok képződését megakadályozza, elhajtja a már m
eglévőt. Csökkenti a vércukorszintet is.

Máj és epebántalmakra, gyomor- és légzőszervek hurutos megbetegedéseire, fáradékonyság ellen is használják teáját. Reumatikus, ízületi fájdalmakra, érszűkületre, hajhullásra külsőleg használjuk. Levelét tavasztól őszig, gyökerét ősszel vagy tavasszal gyűjtjük.

Még több információ a csalánról

Hasmenés
Erdei szeder, hivatalos nevén földi szeder
(Rubus caesius)

Erdei szeder, hivatalos nevén földi szeder (Rubus caesius)Teáját hasmenés ellen (napi egy csésze) vizelethajtóul (reggel egy csésze) és izzasztásra használják. Húgysavat is old, vértisztításra, köszvény ellen is lehet fogyasztani. Levelét gyűjtjük.

Még több információ az erdei szederről