Túlterhelt májunk

Az ünnepek, családi rendezvények, baráti összejövetelek alatti nagy evések és esetenként a szokásosnál talán több alkohol fogyasztása igen megterheli májunkat.Ezt a nagy terjedelmű, igen fontos szervünket nevezhetjük a test központi laboratóriumának is. Súlya eléri az 1,2-1,5 kilogrammot, tehát a test legnagyobb szerve. Funkciói számosak, legfontosabb a méregtelenítés. Minden, amit megeszünk, megiszunk a májunkon halad keresztül, ami szétválogatja, osztályozza a táplálékot. Részt vesz a szénhidrát szintézisben, képes az elraktározott szénhidrátot “előhívni” a szervezetből. Naponta kb. 1 liter epét állít elő, mely kiválasztja a méreganyagokat és segít a zsíros ételek emésztésében. A máj a véralvadáshoz és az immunrendszer működéséhez szükséges fehérjéket állítja elő, szabályozza a kalcium szintjét a szervezetben, fontos szerepe van az ásványi anyag és vitamin anyagcserében.Jól terhelhető, türelmes szervünk, viszont ha jelét adja betegségének, azt komolyan kell venni. A fejfájás, fáradtság a máj gyengeségére utalhat. Az ünnepek után ajánlatos egy tisztító kúrát végezni, hogy segítsünk májunknak a méregtelenítésben. Ehhez olyan gyógynövényekre van szükség, melyek serkentik az epetermelést, segítik a salakanyagok lebontását.Ilyenek a gyermekláncfű, a katáng, a máriatövis, a bodzavirág, a fekete ribizli, a dió, az ezerjófű, a csalán.Általában is érvényes, hogy minden keserű anyagot tartalmazó tápláléknövény hasznos erre a célra, például a cikória, az articsóka, a torma és a fekete retek. Jó hatású a kömény, a mustár, a gyömbér, a menta és a fokhagyma.Gyógyteából napi egy csészével igyanak 4 héten keresztül reggel éhgyomorra. Mivel ezek a növények keserűek, tanácsolom langyosan, nem hidegen fogyasztani őket. A tisztító kúra alatt koplaljanak is kicsit, ne egyenek zsírosakat, élesztős termékeket, olajban vagy zsírban sült ételeket. Kerüljék a túlzott kávé és alkohol fogyasztást, a csokoládét és a majonézes készítményeket.”