Születésnapos a legújabb füveskönyv

Egy éve jelent meg a könyvhétre Lopes-Szabó Zsuzsa gyógynövényes könyve. A bükki füvesember nyomában egy tartalmas, esztétikus munka a modern füveskönyvek sorában. Gyuri bácsi lánya a hazánkban honos, leggyakrabban használt gyógynövények gyógyhatásairól, gyűjtéséről, feldolgozásáról ír. A könyvet az illusztrációk mellett számos fotó is gazdagítja, így a gyűjteni vágyóknak is komoly segítség lehet.Új könyvTavaly ilyenkor is meleg volt már, bár nem annyira, mint most. A Duna éppen áradt. A folyó szomszédjában, a Vörösmarty téren nagy volt a tömeg. A könyvheti forgatag mindig izgalmas, rengeteg információ, szellemi pezsgés tölti ki a teret. Egy új könyv kiadása mindig nagy dolog. Olyan, mint amikor egy gyerek megszületik. Édesanyja már jól ismeri, de a külvilág csak most láthatja meg először. Lopes-Szabó Zsuzsa könyve, A bükki füvesmber nyomában az írott szó ünnepén látta meg a napvilágot. 

A könyvhöz Schäffer Erzsébet írt ajánló előszót:

“Vannak vidékek legbelül… És vannak emberek legbelül… 

Ritkán történik meg, hogy szinte ismeretlenül leülsz valakivel vacsorázni, és rövid idő alatt biztosra veheted, hogy erre az emberre egy hosszú, sivatagi úton nyugodtan rábízhatod a kulacsodat. Lopes- Szabó Zsuzsa ilyen ember.

Könyve, ez a legalább annyira ésszel, mint amennyire szívvel írt kötet, egy érzékeny, a világot örökké jobbítani szándékozó valahai irodalmár realista könyve.

Hogy hogyan lett mára okos és lelkiismeretes „üzletasszony” (ritka párosítás) Zsuzsa, hogyan lett szinte akarata ellenére édesapja, a bükki füvesember, Szabó Gyuri bácsi első számú tanítványa, társa és segítője, az legalább olyan izgalmas, mint amit a gyógynövényekről ír (meglehetősen szokatlan, egyéni közelítéssel). Azt hiszem, Lopes-Szabó Zsuzsa könyve az egyik leghasznosabb, „legmodernebb”, egyben legolvasmányosabb, az olvasó lelkiismeretét is társul hívó, valóban gyógyító füveskönyv azok közt, amelyeket valaha kézbevettem.”

Születésnapos a legújabb füveskönyvkonyv_o