Pajzsmirigy rendellenességek

PajzsmirigyA pajzsmirigy hormonja szinte valamennyi szervünk működéséhez szükséges, így hiánya vagy túltengése bajt okoz. Egyre több embernek jelent ez problémát. A felmérések szerint a lakosság közel 5 %-ának alulműködik, 2 %-ának túlműködik a pajzsmirigye. Mivel a tünetek alapján nehéz felismerni a betegséget, sokszor évekig nem derül ki az alapbaj, különösen érvényes ez az alul termelésre.Az alulműködés ill. hormonhiány tünetei a fáradékonyság, aluszékonyság, a haj és a bőr szárazsága, általános gyengeség. Következménye a szívfrekvencia csökkenése, magas koleszterinszint, székrekedés, hízás, lelassuló mozgás, izom-és ízületi fájdalmak. Ezek a betegek hajlamosabbak a cukorbetegségre is.

A túlműködés esetén mindezek ellenkezője történik: túlzott idegesség, álmatlanság, hasmenés, szapora szívműködés, fogyás lép fel mint kísérő tünet.

Ha indokolatlanul fáradékonyak vagy túlságosan feszültek, végeztessék el a pajzsmirigy hormonszintjének vizsgálatát. Ha pedig baj van, mindkét esetben segítenek a gyógynövényekTúlműködés esetén közönséges galaj teájával gargarizáljanak jó mélyen hátrahajolva, napi egy csészényi mennyiséggel, és nyeljék is le a teát. Mellette az immunrendszer erősítésére igyanak naponta egy csésze kakukkfű teát és hetente 1-2 csésze orbáncfű teát este, lefekvés előtt. Ha göb is van a pajzsmirigyen, arra éjszakára tegyék rá dunsztkötésben a felhasznált teafüvet.  Alulműködésnél is ugyanez az eljárás. Mellette fogyasszák a csalán gyógyteát, tormát, ha tehetik, egyenek sok algát, szelént és jódot. A jód a pajzsmirigy hormontermeléshez szükséges, de túlzott fogyasztása sem jó, támaszkodjanak ebben a kezelőorvosuk tanácsaira. Serkenti a hormontermelést, ha orbáncfű olajjal naponta kétszer megmasszírozzák a gégecső két oldalán elhelyezkedő pajzsmirigyüket. Diétával segíthetik az alulműködést: kevés gyors felszívódású szénhidrátot, tejterméket fogyasszanak, kerüljék az anyagcserét megterhelő nehéz ételeket, a csokoládét és a mesterséges édesítőszereket, adalékanyagokat, mint pl. a glutamát. Mindkét esetben ajánlatos erősíteni az immunrendszert. Naponta igyanak magas C-vitamin tartalmú csipkebogyó teát, melybe tegyenek mézet, ami önmagában is immunerősítő. A csipkebogyót hideg vízben kell áztatni, forrázni nem szabad, és a mézet is csak langyosra hűlt teába tegyék, mert a forró vízben elbomlanak értékes enzimjei.A kakukkfű teája természetes immunerősítő, naponta 1 csészével igyanak étkezés előtt. Egész mirigyrendszerünk működését szabályozza a fagyöngy és a tejoltó galaj gyógynövényekből készült tea.”PajzsmirigyPajzsmirigy rendellenességek