Lassan, de megjött a várva várt tavasz

Gyógynövénygyűjtés a BükkbenLassan jött az idén a tavasz. Máskor ilyentájt már javában nyílik a galagonya, melynek virágos ágvégét a szív problémáira érdemes inni. Most tétlenül várjuk, mikor bomlanak ki halvány rózsaszín virágok, és aggódunk, nehogy a májusi fagyok tönkre tegyék a termést, mint ahogy tavaly történt. 

Tavaszi kankalin már van. Ez a kicsi, sárga tavasz hírnöke a Bükkben is gyakori növény. Gyógyhatása a virágnak van, ezért az év többi részében már nem szedhető. Ha érte megyünk, vigyázni kell, ne tévesszük össze a védett rokonaival: a sugárkankalinnal és a szár nélküli kankalinnal. Szerencsére előbbinek sokkal hosszabb a szára, utóbbinak, mint neve is mutatja, nincs szára, így az értő szem nem tévedhet.

Bár még hideg van, a növények mégis ébredeznek. A veronika apró leveket hoz, hogy aztán majd virágba szökkenve alkalmas legyen a gyűjtésre. A közönséges galaj amúgy is pici levelei szinte észrevétlen festik zöldre a mezőket. Annál harsányabban hirdeti a tavaszt a gyermekláncfű sárga virága, mely mindenkit jókedvre derít. Ebből a virágból ilyenkor készíthetünk finom mézet, íme a recept:

Pitypangméz 

Hozzávalók: 1 liter vízhez számítva 1-2 marék pitypangvirág. Csak a virágja, a szárát ki kell hagyni, mert kesernyésebb ízű. Ugyanehhez a mennyiséghez 1 kg kristálycukor és egy vaníliás cukor, kevés citromlé.

Elkészítés:

A frissen szedett virágokat vízbe téve forráspontig hevítjük. Amikor kezd forrni a víz, azonnal lekapcsoljuk, fakanállal lenyomkodjuk a felfutó virágokat, majd lefedjük és 24 órán át állni hagyjuk. Másnap felmelegítjük a főzetet, de nem forraljuk, hanem leszűrjük, és a szűrőben alaposan kinyomkodjuk a virágfejeket. Az így kapott folyadékhoz hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, citromlevet és lassú tűzön főzni kezdjük. Időnként megkavarjuk. Méz sűrűségűre főzzük. Ha felforrna, félretesszük, kissé hűlni hagyjuk, majd tovább főzzük. Ez az úgynevezett “húzatás”. Ha elég sűrű, üvegekbe töltjük, pár csepp propolisszal tartósítjuk (üvegenként 5-6 csepp).

A pitypang zsenge leveléből kiváló saláta is készíthető. Akár magában, akár fejes salátával vagy más zöldségekkel összekeverve, nyersen fogyasszák. Jó emésztésjavító, puffadás gátló hatása van, és rengeteg, az immunerősítéshez szükséges C-vitamin található benne. Erre is van egy egyszerű receptem: 

Gyermekláncfű saláta

Sovány húsos szalonnát apróra vágunk, megolvasztjuk kevés olajban, majd ha már megpirult, felöntjük egy kanálnyi ecettel. Beletesszük a megmosott, megszárított, apró darabokra tépett gyermekláncfű leveleket, megforgatjuk, melegen tálaljuk. 

A tavasz a virágok szezonja. A következő hetekben azokat a gyógynövényeket gyűjtjük majd, melyeknek a virágjában van a hatóanyag. Mivel minden egyszerre borul virágba, az akác, a bodza, a körömvirág, lóhalálában kell dolgoznunk. A legkényesebbek ezek a finom illatú, szépséges virágok, melyek nagy törődést igényelnek. Az akácot a rovarok is igen kedvelik, vigyázni kell, nehogy rákapjanak a mézédes eledelre. Szárítottan is vonzó táplálék, előfordult, hogy egész zsáknyi növényt ki kellett dobnunk, mert a rovarok tövig lerágták a szirmokat. A bodzát kicsi szárral szedjük, erre támaszkodva dülöngélnek a nagyfejű virágok a padláson száradás közben. A feldolgozó asszonyok haja, ruhája, szemüvege színtiszta sárga ilyenkor a virágportól.

 

Gyógynövénygyűjtés a BükkbenGyógynövénygyűjtés a Bükkben