Kelemen Istvánné története

Kérem mutatkozzon be!
Kelemen Istvánné vagyok, 1939-ben születtem, tehát most már 71 éves is elmúltam februárban. Nyugdíjas vagyok, Budapesten lakom egy új építésű, nyolcadik kerületi lakásban. Régi egészségügyi dolgozó vagyok, 35 évet voltam betegágy mellett. Ápolónőként, az Országos Baleseti Kórházból mentem nyugdíjba. Előzőleg más kórházakban is dolgoztam, ami nagyon jó volt, mert annyi sok mindennel találkozott az ember, és sok mindent megtanultam.

Hogyan élt a cukorbetegség megjelenése előtt?
Olyan sok szabadidőm nem volt akkor, az az igazság, mert majdnem mindig 12 órás voltam. 12 óra nappal, és 12 éjszaka. Vagy ha ez nem volt, akkor a 8 órás, és ha az ember hazament, akkor a háztartásba kellet, hogy dolgozzak. Igaz, hogy csak egy gyermekem van, de akkor is, ha az ember korán megy dolgozni, és délután hazamegy, akkor bevásárlás, takarítás, mosás, főzés, és már másnap menni kell újra dolgozni.

Hogyan találkozott először a cukorbetegséggel?
Hát, sajnos igen, az én anyukám is nagyon súlyos cukorbeteg volt. Kétszer kapott inzulint, reggel meg este, igen nagy adagokat, annak idején. Az anyai nagyapám is súlyos cukorbeteg volt, és ráadásul úgy, hogy nem is tudott róla. A nagypapa az egyik éjjel leesett az ágyról, és eszméletlen állapotba került, és nagymama azt hitte, hogy magas vérnyomás miatt agyvérzést kapott. De a kórházba bevitték és kiderült, hogy cukorbeteg volt ő is.

Önnél hogyan jelentkezett a betegség?
Az én cukorbetegségem úgy jött, hogy amikor az anyukám inzulinos cukorbeteg lett, akkor azt mondtam, hogy hé, ezt most már nálam is meg kell nézni, ennek a fele sem tréfa. Ez 86-87-ben volt. Csináltattam egy általános vizsgálatot, mivel az anyai részről öröklődik nagyon sok minden. Akkor már egy kicsit az éhgyomri vércukor szintem magas volt. Na, ettől kezdve csak keserűen ittam a teákat, vagy legfeljebb egy kis citrommal. De semmi édesítővel. Ezt én döntöttem így el, nem az orvos. Előtte mindent édesen ittam, és nagyon szerettem a süteményeket is. Ez volt a legnagyobb bánatom, hogy már nem ehettem édességet. Aztán egyszer 89-90-ben az éhgyomri vércukrom kicsit még magasabb lett, olyan 7,1-es. Ezt ott bent mérték nálunk, a kórházban, a laborban nézték meg a lányok. Ekkor szóltam a belgyógyász doktor néninek, aki nálunk volt és ismerte anyukámat is. Mondtam neki, hogy mennyi a vércukor szintem. Ő azt mondta, hogy ez nem olyan magas, de azért óvatoskodjon. Na, ettől a perctől kezdtem el szigorúan diétázni: nagyon ritkán ettem édességet, csokoládéból egyszer-egyszer ha egy kockát megettem. Édesítőt sem használtam. Mint nővér már tudtam akkoriban is, hogy nem lehet rengeteg kenyeret enni, és púpozott garnirungot, krumplit, tésztát. És nem ettem túl magam soha.

Hogyan tartja rendben a vércukor szintjét?
A vércukromat én mérem, saját magamnak, mert vettem egy vércukor mérőt, koleszterin mérőt és vérnyomás mérőt. Így vettem észre 3 évvel ezelőtt, hogy a szigorú diéta ellenére 8,1-re felment a vércukrom. Ekkor elmentem a háziorvosomhoz mondani, hogy mi a helyzet. Ő elküldött a laborba egy terheléses vizsgálatra. A terheléses vizsgálat alatt felment 10,1-re a vércukrom. Ekkor mondta az orvosnőm, hogy nem lesz elég a diéta, szedni kell valami gyógyszert is. Én viszont úgy gondolom, hogy ha egyszer elkezdek gyógyszert szedni, akkor hozzászokom a kemikáliához, és az nem jó, úgyhogy nem szedtem gyógyszert, azóta sem.

Hogyan ismerte meg a Diabess teát?
Akkor találkoztam a kolleganőkkel és mondtam nekik, hogy mennyi lett a vércukrom. De én hallottam már előzőleg a TV-ből, rádióból a Gyuri bácsi teáiról. Ők is hallottak már róla, úgyhogy mondtam nekik, hogy kutassák már fel nekem a neten, hogy hol találom. Ők a számítógépen megnézték nekem, hogy hol a bolt. Aztán eljöttem ide a boltba, és így 2008-óta iszom a Diabess teát.

Milyen gyakran issza a teát?
Azóta másodnaponta egy kiskanálnyit leforrázok 2 deci vízzel, és azt megiszom. Ez nekem nagyon szép eredményeket hozott. Van olyan reggeli éhgyomri vércukor szintem, hogy 4,6, vagy ebéd előtti 4,2 és 1 órával ebéd után 5,6. Ez alatt a 2 év alatt még sohasem hagytam ki egyetlen teát sem, de olyan volt, hogy ha ?bűnöztem?, és születésnapkor egy kis tortát ettem, akkor nem vártam 2 napig, hanem másnap is ittam teát. De hát azóta nagyon szép a vércukor szintem. Természetesen tartom a szigorú diétát is.

Mit szól ehhez a háziorvosa?
Azóta is találkozom az orvosommal rendszeresen, minden hónapban egyszer, és ő már csak azt kérdezi, hogy mennyi a vércukrom, és van-e panaszom. Persze mindig kérdezi, hogy akarom-e szedni a gyógyszert, de én azt mondom, hogy nem. A doktornőm tudja, hogy iszom a Györgyteát, és hogy betartom a diétát. De mivel nincs semmi panaszom, elfogadja, hogy nem szedek gyógyszert. Azt mondja, hogy ha nincs panaszom, akkor rendben van.

Hogyan változott az életmódja a cukorbetegsége óta?
Igazából csak annyit változott az életem a cukorbetegségem óta, hogy egy nagyon kicsi súly jött rám, 2 kiló, és szigorúan betartom a diétát és kész. Semmi komoly panaszom nincs, és rendben van a vércukrom is. Én Gyuri bácsit csak látásból ismerem, itt találkoztam vele a boltban. Engem igazából a tea győzött meg. Én mindig a kis csomagolást veszem, pontosan azért mert nem kell, csak másodnaponta innom. Ha most gyógyszereket kellene szednem, az sokba kerülne. 
Bár már régóta nyugdíjas vagyok, de azért most is dolgozom egy időseket segítő szolgálatnál. Nagyon jól érzem magam!

kelemen_istvanne