Hogyan és hol szedjünk gyógynövényt?

Bükki füves erdő_kA vadon termő gyógynövények gyűjtésének számos írott és íratlan szabálya létezik. Sorozatunkban elsőként a gyűjtés természetvédelmi és botanikai oldaláról beszélünk.Magyarországon mindig is meghatározó volt a gyógynövények gyűjtése, ami nem csoda, hiszen a Kárpát-medencében és környékén előforduló magasabb rendű növényfajok száma 3000 körüli, amelyből 250-300 fajt gyógynövényként tartanak számon. Számos gyógynövényt nem tudunk egyelőre gazdaságosan, vagy egyáltalán termesztésbe vonni speciális élőhelyi sajátosságaik vagy igényeik miatt, ezért a gyűjtés továbbra is meghatározó marad. A gyűjtés külön szakképesítés nélkül folytatható tevékenység, azonban a gyűjtőnek számos írott és íratlan szabályt kell ismernie! 

Mennyi gyógynövényt szabad gyűjteni?

Az erdőről szóló 153/2009. (XI. 13.) FVM rendelet meghatározzaaz egyéni szükséglet fogalmát, amelynek személyenként és naponta legfeljebb

  • 2 kg gomba,
  • 2 kg vadgyümölcs,
  • 2 kg gyógynövény

gyűjtése minősül. Az egyéni szükségletre gyűjtött gomba, vadgyümölcs, illetőleg gyógynövény kereskedelmi forgalomba nem hozható. A rendelkezés az állami erdészeti kezelésben lévő nem védett területekre vonatkozik. Az egyéni szükségletet meghaladó mértékű gyűjtésről az illetékes kerületvezető erdésztől lehet információt, engedélyt kérni. Magánerdőkben és magánterületeken mennyiségtől függetlenül, már két kilogramm alatt is szükséges az engedély. Nagyon fontos tudnivaló, hogy az egyéni szükségletre vonatkozó mennyiségi rendelkezés nem vonatkozik a védett természeti területeken történő gyűjtésre! nemzeti-park-768x1024A védett természeti területen történő gyűjtéshez külön engedély szükséges, amelyről a területileg illetékes regionális Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség (természetvédelmi hatóság) ad tájékoztatást.Védett természeti területek:

  • Nemzeti Park, tájvédelmi körzet,
  • természetvédelmi terület,
  • fokozottan védett természeti terület,
  • természeti emlék,
  • Natura 2000 terület,
  • speciális védettséget biztosító, úgynevezett magterületek.

 

A védett növények

Magyarországnak a hibridekkel és alfajokkal együtt több mint 840 növényfajából mintegy 170 védett, 87 fokozottan védett. Ezek közül 30 tekinthető gyógynövénynek a hagyományok és a szakirodalmak szerint. Ezek gyűjtésére engedélyt csak természetvédelmi célból vagy más közérdekből adhat a természetvédelmi hatóság. Jogszabály (13/2001. (V. 9.) KöM rendelet) rendelkezik a növényfajok védettségéről, amely a felsorolt fajok mellett megállapítja azok egyedeinek természetvédelmi értékét, és amely az egyedek bármely részére is vonatkozik. A természetvédelmi érték fokozottan védett növényfajok esetében 100 ezer és 250 ezer Ft, egyéb védett fajoknál 5 ezer, 10 ezer vagy 50 ezer Ft.A palástfű fajok (Alchemilla spp.) védettek, nem gyűjthetők. Termesztésük csak engedéllyel lehetséges. A palástfű az egyik összetevője Gyuri bácsi Cickafark teakeverékének. Nagyon jó görcsoldásra, menstruációs panaszokra.

Könnyen összetéveszthető

A medvehagyma és a gyöngyvirágA gyógynövényként gyűjtött fajok sok esetben könnyen összetéveszthetők – akár mérgező hatású – rokon, nem gyűjtött fajaikkal. A gyógynövénygyűjtés egyik iskolapéldája a medvehagyma (Allium ursinum), amely összetéveszthető a mérgező májusi gyöngyvirággal (Convallaria majalis). A medvehagyma levelei hagymaillatot árasztanak, a gyöngyvirágé nem – így lehet őket könnyen megkülönböztetni.

Medvehagyma(Allium ursinum)

Balról a medvehagyma, jobb oldalon a májusi gyöngyvirág levele

Melyik hársfát gyűjtsük teának?A hársfavirág esetében házi célokra ne gyűjtsük az ezüsthárs (Tilia tomentosa) virágzatát. Levélfonáka a csillagszőröktől ezüstösen molyhos (innen az elnevezése), gyógynövénynek nem alkalmas. Más hársfajok leveleinek fonákja nem ezüstös, így tudjuk könnyen megkülönböztetni őket. A nagylevelű, a közönséges és a kislevelű hárs virágzatait gyűjtsük, finom és hatásos tea készíthető belőle megfázásra.A “jó” fekete bodza és a gyalogbodzaÖsszetéveszthető a fekete bodza (Sambucus nigra) és a gyalogbodza (Sambucus ebulus) is. Hogy különböztessük meg őket? A gyalogbodza hajtásrendszere nem fásodik el, virágaiban a porzók lilásak, nem gyűjtjük gyógynövényként. A fekete bodza bokor, vagy kisebb fa, virágai sárgásfehérek. Mint látható, a gyűjtés speciális ismereteket kíván. Érdemes alaposan utánajárni mit, hol, hogy kell szedni.

Balról jobbra: a fekete bodza és a gyalogbodza virágzata

123456Bükki füves erdő_knemzeti-park-768×1024bodza_balbodza_jobbharsmedvehagyma_balmedvehagyma-gyongyvirag_jobbbodza_balbodza_jobbpalastfu_balpalastfu_jobbgyorgytea_hol hogyan gyogynovenygyujtes_k_ogyorgytea_hol hogyan gyogynovenygyujtes_k_o22gyorgytea_hol hogyan gyogynovenygyujtes_k_o33