Gyuri bácsi veteményeskertje

Gyuri bácsinak nincs veteményeskertje. Ha lenne, sem teremne sok minden benne, satnya lenne a krumpli, hitvány a sárgarépa, aprócska a paradicsom. Mindent felverne ugyanis a gaz. Mivel a gyógynövények egy jelentős része gyomnövényként ismert, és mivel apám áhítatosan tiszteli a gyógynövényeket, ő nem irtaná a dudvának titulált csalánt, cickafarkot, útifüvet vagy a pitypangot.

Veteményeskert helyett a bükkszentkereszti gyógynövény kert

Veteményeskert helyett a bükkszentkereszti gyógynövény kert

Tehát nincs veteményeskertje. A kertjében fű nő, de még azt sem egyszerű karban tartani. Nem lehet ugyanis akármikor, akárhol füvet nyírni. Az a sarok, ahol bőven terem a cickafark, addig sérthetetlen, míg a virágból nem hullnak ki a magok. A kert másik végében egy “ősgyep” található, ahol mindenféle vadon termő növény él békés együttesben. Azt is csak a maghullatás után lehet vágni, hogy legyen jövőre utánpótlás. Így vicces képet mutat a kert: a közepén szépen nyírt gyep egyszer csak nyurga cickafark bozótban folytatódik, a bejáratnál pedig derékig ér a fű. Az ablak alatt zsályatelep szaporodik háborítatlanul. Zoli, Gyuri bácsi hűséges segítője csak vakarja a fejét, mikor előkerül a fűnyíró: addig nem mer hozzáfogni, míg alaposan nem tájékozódott arról, hogy is áll a maghullatás ügye.

Van ellenben Gyuri bácsinak gyógynövény ültetvénye. Tavaly kezdte a termesztést, amit az idén kiterjesztett egy nagyobb területre és orbáncfű palántákat ültetett bele. A vadon termő gyógynövények gyűjtése a Nemzeti Park területén kívül általában nincs korlátozva, de úgy gondoljuk, érdemes a növények természetes termőhelyének közelében telepítéssel is foglalkozni. Ezek az évelő növények bőséggel teremnek. Egyes országokban már most is látható, hogy hová vezet a vadon termő növények esztelen irtása: Bulgáriában a csipkebogyó, Romániában az áfonya válik lassan védett növénnyé. A bükki flóra folyamatosságáról a fenntartható gyűjtés mellett mi termesztéssel is szeretnénk gondoskodni. Ennek előnye, hogy nem károsul a természet, és az egyébként ritka vagy védett növényekhez is hozzájutunk így. Az organikus módon (más néven biogazdálkodásban) termesztett gyógynövény minőségében és tisztaságában, hatóanyagának gazdagságában vetekszik a vadon termővel.

Orbáncfű Gyuri bácsi gyógynövény ültetvényén

Orbáncfű Gyuri bácsi gyógynövény ültetvényén

A termesztésben nagy izgalommal vesz részt a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola stábja Lakatos Márk mérnöktanár vezetésével. Számukra is újdonság és kihívás a gyógynövénytermesztés, melynek semmilyen hagyománya nincs a Bükk hegységben. Errefelé a termőtalaj tápanyagban szegény, az éghajlati viszonyok sem túl kedvezőek, mert a nyár rövid és hűvös, a tél zord. Mégis, ezek a növénykék itt érzik jól magukat, itt honosak, itt érdemes hát szaporítani őket.

Kíváncsian várjuk az ígéretesnek indult kísérlet folytatását. Gyuri bácsi lelkesedése nem csappan: a családi beszélgetések nagy részét elfoglalja az időjárás szeszélyeinek taglalása valamint a lehulló csapadék mennyiségének elemzése. Reméljük,  a nyári szárazság ellenére megerősödnek a kis palánták, és jövőre már szedhetjük a sárga virágú orbáncfüvet, melyből kitűnő olaj, tinktúra vagy gyógytea készül majd.

Lopes-Szabó Zsuzsa

Gyuri bácsi veteményeskertjeVeteményeskert helyett a bükkszentkereszti gyógynövény kertOrbáncfű Gyuri bácsi gyógynövény ültetvényén