Gyuri bácsi gyógynövénytúrái

Idén ismét elkezdődtek Gyuri bácsi gyógynövénytúrái a Bükkben. Vendégeinknek megmutatjuk Gyuri bácsi híres gyógynövénykertjét és elmegyünk túrázni a Bükk erdeibe, erdők-mezők kincsei után kutatva.
Gyuri bácsi levendulásában

Gyuri bácsi levendulásában

Egynapos rendezvényünk, a gyógynövény ismeret kertlátogatással nagy sikernek örvend. Sajnos az idén nem minden esetben volt a természet kegyes az ide látogatókhoz. A májusi szeles és esős időjárás sokszor megtréfálta vendégeinket. Volt, hogy szakadt az eső. A lelkes természetbarátok ilyenkor sem csüggedtek, hiszen a Bükk ezen arca is szép, a levegő ilyenkor még frissebb, rengeteg szép gomba nő és igazán jól esik egy meleg tea az eresz alatt, a túra után.Gyuri bácsi gyógynövénykertjeA május eleji esőzés és a melegnek mondható időjárás miatt Gyuri bácsi gyógynövénykertjében ugrásszerű növekedésnek indultak a növények. A kora nyári gyógyfüvek máris pompás virágzatba borultak. És nem csak a látvány festői! Akármerre sétálunk a kertben, mindenhol kellemesebbnél-kellemesebb illatokat érezhetünk. Hol a virágzó bodza vagy a mezei kakukkfű illata, hol a francia levendula és a mentafajok illata bódítják el testünket, lelkünket.tura.fokeppMár a mezei zsurló meddő hajtása is felbukkant az ágyásában, ami a nyár egyik biztos jele. A mezei zsurló először egy termő hajtást növeszt, majd spóraképződést követően ez a hajtás elszárad, ennek helyén pedig kibontakozik a meddőhajtás. Ezt gyűjti Gyuri bácsi. Erős vizelet- és vízhajtó hatása van. A vese tisztítására az egyik legjobb gyógynövény, amit a Kárpát-medence számunkra nyújt!Erdei séta a BükkbenA gyógynövénykerti látogatásunk után kisétálunk a Bükk egyik legcsodálatosabb hegygerincére, a Bagoly-hegyre. Erről a 620 méter tengerszint feletti magasságú dombról gyönyörű rálátás nyílik a Bükk-fennsík panoráma képére. Mivel sétánk kitaposott ösvényen zajlik, ezért sok gyíkkal és napozó rézsiklóval találkozhatunk, akik velünk együtt élvezik a nyári napsütést.
Bükki panoráma

Bükki panoráma

Örülünk, hogy egyre több gyerek látogat el hozzánk. Osztálykirándulás, erdei iskola keretében jön sok iskola a Bükkbe és aztán hozzánk a gyógynövénykertbe. Fontosnak találjuk, hogy minél kisebb gyerekek megszeressék a gyógynövényeket és egészségtudatos felnőttek váljanak belőlük. A kíváncsi gyerekcsoportokkal megszagoljuk az illatos macsakamentát, a kakukkfüvet,  megsimogatjuk a dús levendulabokrokat és megkóstoljuk, amit csak lehet – például a réti here virágát, a madársóskát. Mindig jól esik látni a nagy lelkesedést, ahogy a gyerekek tudnak örülni a természetnek.A nagy számú jelentkezésnek köszönhetően idei gyógynövénygyűjtő túráink már beteltek. Csak abban az esetben tudunk még fogadni látogatókat, ha legalább 20 fős csoportok előre bejelentkeznek. Ebben az esetben 30-7569-783 as számon tudnak érdeklődni. Szeretettel várunk azonban mindenkit az ez évi Bükkszentkereszti Gyógynövénynapokra,július 19-20-án. A rendezvény alatt szervezett túrák keretében megnézhetik Gyuri bácsi gyógynövénykertjét és élvezhetik a Bükk hűs erdeit.

Gyuri bácsi gyógynövény túráiA csodálatos BükkGyuri bácsi levendulásábanGyuri bácsi levendulásábantura.fokepp