Gyuri bácsi előadásai országszerte

Kádár Zsófi évek óta járja az országot Gyuri bácsival. Ő osztja be a nagypapa naptárát, intéz, szervez, ő segít neki. Gyuri bácsitól megtanult szinte mindent a gyógynövényekről, a nyári szedés egyik vezetője. Az ő tollából született ez a beszámoló:

Délután 3 óra van. Budapestet átszelni autóval ilyenkor nem is vészes, Gyuri bácsi is rosszabbra számított. 5 órakor kezdődik az előadás, de mi szeretnénk 4-re odaérni, hogy maradjon egy kis idő a felkészülésre.

Januártól május végéig, a gyógynövény gyűjtésig úton vagyunk, nagyapám hetente egy meghívásnak tesz eleget. Tavasz végétől indul a gyógynövény gyűjtési szezon, ilyenkor Gyuri bácsinak már kevesebb ideje van, mert ellenőrzi a gyógynövények begyűjtését végző csapatok munkáját is. Figyeli, mikor mi nyílik és ügyeli a munkafolyamatokat.

Még úton vagyunk nagyapám és én, épp szépen süt a nap és haladunk az autópályán. A meghívásokat az én feladatom egyeztetni Gyuri bácsival. A távolság nem szokta zavarni, de szeret minden nap végén hazamenni és a saját ágyában aludni. Ki nem? Így esik meg, hogy Szegedről, Békéscsabáról, Győrből, Pécsről vagy Pápáról az előadás és a tanácsadás után hazaindulunk Bükkszentkeresztre. Fáradtan, persze, hogy fáradtan érünk haza, a másnap is később indul, de feltölt mindannyiunkat a sok kedvesség, amit tapasztalunk egy-egy városban, egy-egy közösségben. Gyuri bácsi nem tud olyan rendezvényre menni, ahol ne várna rá valami házi sütemény, helyi finomság, jó bor, kedves szó, szeretetteli szemek és őszinte emberek.

Gyakran hívnak vissza minket egy-egy városba. Van, hogy még szinte be sem fejezte Gyuri bácsi az előadását, már kérdezi a meghívó intézmény vezetője, hogy ugye hamarosan megint meglátogatjuk őket. Amíg bírjuk, amíg Gyuri bácsi bírja és van érdeklődés, addig szívesen megyünk.
Idén eddig jártunk Tiszaújvárosban, Szegeden, Szarvason, Veszprémben, Kaposváron, Debrecenben, Budapesten és még megyünk Pápára, Székesfehérvárra, Szolnokra, Sopronba, Oroszlányba, Ózdra. Figyeljék a Rendezvények rovatot, itt olvashatják a legfrissebb híreket.

Kádár Zsófi
Gyuri bácsi unokája