Gyógynövények helyes tárolása

A vadon termő növények hatóanyaga magasabb, ezért természetes környezetükben, erdőkben és tisztásokon ajánlatos gyűjteni őket. A nyers növényeket előbb vágni, majd szárítani kell. Tárolni száraz, hűvös helyen kell őket. A nedvességet magukba szívják a száraz növények, hosszabb idő után akár be is penészedhetnek.

A meleg azért nem jó nekik, mert a kártevők petéi kikelhetnek a kedvező körülmények között, ami könnyen meglepetést okozhat a teakészítés előtti pillanatokban. A nyári lepkék kint a természetben láthatatlan petéket raknak a növényekre, melyek csak arra várnak, hogy életre kelhessenek.

Az is előfordulhat, hogy a lakásban már vannak lisztmolyok, melyek a gyógynövényeket is igen kedvelik. Ha a gyógynövényben találnak molyosodásra utaló jeleket (a növény össze van tapadva, csomókban áll, esetleg látható is benne élőlény) nézzék meg az összes élelmiszert, főleg, a lisztet, grízt, gabonapelyheket.

Legjobb azonban elkerülni a bajt: a teafüveket öntsék ki üvegekbe, fém edényekbe, például nagyobb befőttes üvegbe, kekszes dobozba, ott biztonságban lesznek. Nagyon lezárni nem kell, jobb, ha a növény kis levegőt kap. Kössék le sűrű szövésű anyaggal, amin nem tudnak a kártevők behatolni.