Gyógynövények betegségekre rovatunk bővül

Memóriazavar, feledékenység: A memóriazavar sokunk életét nehezíti meg, de ez ellen is lehet tenni gyógynövényekkel. Kiváló agyértágító a veronika teája. Ez az egyik komponense az Érbarát teakeveréknek is, melyet szintén meleg szívvel ajánlunk. Naponta egy csésze teával kell inni erre a problémára. A ginkgo bilobából, magyarul páfrányfenyőből készült gyógyhatású készítmények is hatásosak.

Zsírmáj
Orvosi veronika
(Veronica officinalis),

Ösztörűs veronika
(Veronica chamaedrys)

Orvosi veronika (Veronica officinalis)Értisztításra, fülzúgásra, koleszterincsökkentésre, légzőszervi megbetegedésekre

használható. Virágos hajtását gyűjtjük.

Szarkaláb: Orbáncolajjal ajánljuk kenegetni a szem környékét. Az orbánc olaja fiatalítja, feszesíti a bőrt. Érdemes este, lefekvés előtt használni, amikor már megtisztítottuk az arcbőrt. Kiváló bőrápoló is egyben.

Depresszió, pánikbetegség
Orbáncfű
(Hypericum perforatum)

Orbáncfű (Hypericum perforatum)Ideg- és immunrendszer erősítő, nyugtató, gyomoridegre, depresszió ellen használható. Vérhígító szedése mellett nem ajánlott. Virágzáskor a föld feletti hajtásokat gyűjtjük. Olaja kiváló sebgyógyító hatású. Már nem vérző műtéti hegekre, égési sebekre lehet kenni. A bőr megújuló képességét segíti. Mellciszta esetén a cisztához közeli bőrfelületet kell bekenni vele naponta többször. Az orbáncfű fényérzékenységet okoz, ezért a kezelt bőrfelületet óvni kell a közvetlen napfénytől.

Még több információ az orbáncfűről

Szívritmuszavar: A fehér fagyöngy teáját ajánljuk szívritmuszavarra, amit hideg, mészmentes vízben való 12 órás áztatással kell készíteni. Emellett esténként a galagonya virágos ágvégből készült teát érdemes inni, mely nyugtat és segíti a szív munkáját – ezért is hívják a szív gyámolítójának.

Érelmeszesedés
Fehér fagyöngy
(Viscum album)

Fehér fagyöngy (Viscum album)Vérnyomáscsökkentő- ill. szabályozó gyógynövény. Javítja a vérkeringést, gátolja az érelmeszesedést, segíti a szívműködést. Rák elleni gyógyszert is készítenek belőle. Csökkenti a vércukorszintet. Görcsoldó hatását is ismerjük. Gyomor-, tüdő-, méh- és bélvérzéseknél is használható a fagyöngy tea. Hidegen készítjük! Leveles hajtásait gyűjtjük.

Még több információ a fagyöngyről

Érelmeszesedés
Galagonya
(Crataegus monogyna – Crataegus laevigata)

Galagonya (Crataegus monogyna – Crataegus laevigata)A magas vérnyomás és a szív kiváló gyógyítója a galagonya virágos ágvége. Vérnyomást csökkent, szívritmust szabályoz, szívideget nyugtat, érelmeszesedés – különösen koszorúér-elmeszesedés – ellen jó hatású, a szív és az erek izmait rugalmasan tartja. Virágos ágvégét gyűjtjük.

Még több információ a galagonyáról