Étrendkiegészítők

ÉtrendkiegészítőkJelenleg Magyarországon kb. 10 000 étrendkiegészítő van forgalomban kapszula, tabletta vagy por formában. Sokszor válogatás és gondolkodás nélkül kapjuk be ezeket a készítményeket azzal a meggyőződéssel, hogy jót tesznek nekünk. Néhány helyes és kevésbé helyes tényre hívnám fel figyelmüket ezzel kapcsolatban. 

Való igaz, hogy a helytelen táplálkozási szokásainkból adódó aránytalanságokat egyensúlyba hozhatjuk az étrendkiegészítőkkel.  A túl sok cukor, só, állati zsiradék fogyasztása miatt hiányt szenvedünk bizonyos vitaminokból, ásványi sókból-például a 25-34 éves nők kétharmada vashiányos. Ezeket könnyen pótolhatjuk egy-egy tablettával, de még jobb, ha több zöldséget, gyümölcsöt, zsíros húsok helyett halat fogyasztunk.

 

Életünk egy-egy szakaszában valóban nélkülözhetetlenek az étrendkiegészítők. Gyermekek fogainak védelmében adhatunk fluort. A várandósság kezdetén a kismamának szüksége lehet B9 vitaminra, ami megakadályozza, hogy a magzat gerincfejlődési rendellenességekkel szülessen. A csontritkulás megelőzésére az idősebb szervezet nagyobb mennyiségben igényli a D vitamint. 

Nem igaz, hogy az étrendkiegészítők ugyanolyan hatásosak, mint az élelmiszerek. A szintetikus molekulák sohasem tudják ugyanazt adni a szervezetnek, mint a természetesek. Pl. a növényi olajokban 8 fajta E vitamin található, a mesterségesen előállított pirulában csak egyféle. Másik példa: a likopin, amely egy erős antioxidáns és képes a szabadgyököket semlegesíteni, így védi a szervezetet a rák kialakulásától, önmagában nem szívódik fel a bélben, de ha természetes formájában fogyasztjuk (pl. paradicsomot eszünk) könnyen asszimilálódik. Tablettaként nem. 

Nem igaz továbbá, hogy ha nem is használnak az étrendkiegészítők, de ártani nem ártanak. A túlzott fogyasztásukkal igencsak kell vigyázni. Pl. a túl sok D vitamin vesekárosodást okozhat és megterheli a szívet, a túl sok vas káros a májra, a mértéktelen béta-karotin fogyasztás pedig megnöveli a dohányosoknál a tüdőrák kockázatát. A túladagolt C-vitamin pro-oxidánssá válik a szervezetben, mely elősegíti a szabadgyökök képződését. 

Az viszont igaz, hogy a patikában korrekt és megbízható információval szolgálhatnak a gyógyszerészek. Már amennyiben ismerik az adott terméket. Mert saját elmondásuk szerint nem győznek lépést tartani a tucatjával megjelenő készítményekkel, amelyekről nem kapnak megfelelő tájékoztatást. 

Legjobb tehát, ha módjával fogyasztjuk ezeket a készítményeket, és mielőtt megvesszük őket, elgondolkodunk azon, valóban van-e rájuk szükségünk. 

ÉtrendkiegészítőkÉtrendkiegészítők