Epekő és cukorbetegség

Az epekő az epehólyag betegsége. A máj által termelt epeváladék raktározódik az epehólyagban, emésztéskor innen ürül ki, hogy megkönnyítse a táplálék lebontását. Az epehólyagban képződhetnek epekövek, melyek összetapadt kristályok, fő alkotórészük a koleszterin.A felnőtt lakosság 10 %-ánál fordul elő, idősebb korban gyakoribb és a cukorbetegek nagy része is érintett. Legtöbbször nem okoznak semmilyen problémát, de ha bekerülnek az epevezetékbe, éles fájdalmat, elzáródást okozhatnak. Elzáródás esetén azonnali műtét szükséges.  Ha a kő az epehólyagban nyugalmi állapotban van, diétával lehet megelőzni a fájdalmas rohamokat. Ilyenkor kerülni kell a zsíros, nehéz ételek fogyasztását.A cukorbetegek jelentős részénél fordul elő epekő, mivel mindkét betegség az anyagcsere zavarának következménye. Ők a gyógynövények közül is csak olyanokat fogyaszthatnak, melyek nem serkentik az epeváladék termelését, ami esetleg kimozdíthatja az epekövet.Számukra állította össze Gyuri bácsi az Epebarát cukortea keveréket. Ez olyan növényekből áll, melyek anélkül csökkentik a vércukor szintjét, hogy emelnék az epeváladék termelését. A fekete áfonya és az erdei szeder levele lassítják a szénhidrát felszívódást, oldják a vérzsírokat, a népgyógyászat évszázadok óta alkalmazza őket cukorbetegség esetén. A csalán és a dió levele vértisztító, véráramlást gyorsító hatásúak, oldják az erek falán lerakódott plakkokat.Ezt a teát is az orvos által előírt terápia változatlan betartásával, azzal párhuzamosan kell inni. Diétával, megfelelő testmozgással még eredményesebb a használata. Cukorszinttől függően napi 1-3 csészével kell belőle fogyasztani közvetlenül étkezés után. Hozzászokni nem lehet, szünetet nem kell tartani. Káros mellékhatása nem ismert.

Epekő és cukorbetegségEpekő és cukorbetegség