Ebéd utáni tea emésztésre

Ebéd utáni tea emésztésreA karácsony nem a szigorú diéta időszaka szokott lenni a magyar családoknál. Ilyenkor készül a finom mákos és diós bejgli, amire egész héten rájár a család. A pulyka vagy hal önmagában nem nehéz étel, de a mellé tálalt sült krumpli, az előtte elfogyasztott húsleves sok tésztával már megterheli a gyomrot. Időnk sincs megemészteni az ebédet, már jön is a vacsora.Nem csoda, hogy májunk, epénk, gyomrunk kifárad a sok táplálék feldolgozásában. Ennek egyik jele a gyomorrontás, gyomorégés, másik lehet a puffadás, esetleg hasmenés vagy epegörcs.Az elővigyázat nehezen megoldható, hiszen a háziasszonyok azért fáradoznak, hogy jól tartsák a családot. Meg is haragudnának, ha nem vennénk a rántott húsból még egyszer, ha rájuk száradna a sütemény.Gyógynövényekkel viszont segíthető az emésztés, stimulálható az epeműködés, enyhíthető a puffadás. A címben említett teakeverékben található növények közül a katáng epeműködés javító, az aranyvessző a máj munkáját segíti, a borsmenta gyorsítja az emésztést. Az ezerjófű, mint minden keserű anyag, szintén a gyomor működését könnyíti.Étkezés után vagy puffadás érzésekor kell belőle inni egy-egy csészével. Forrázva készítjük, egy csapott evőkanál teafűből és 2,5 dl forrásból levett vízből. 15 perc állás után szűrjük, langyosan fogyasztjuk.Tanácsos ebéd vagy vacsora előtt elkészíteni, akkor kéznél lesz, ha szükség lesz rá.”Ebéd utáni tea emésztésreEbéd utáni tea emésztésre