Diabétesz Világnap november 14.

Diabétesz Világnap november 14.A betegség járványszerű terjedése miatt 1991-ben a Nemzetközi Cukorbeteg Szövetség és az Egészségügyi Világszervezet november 14-ét a cukorbetegek világnapjának nyilvánította azzal a céllal, hogy felhívják a világ figyelmét a betegség veszélyeire és a megelőzés fontosságára.

Jelenleg a világon 347 millió ember szenved ebben a betegségben.
2004-ben 3,4 millió ember halt meg a magas cukorszint által okozott szövődmények következtében. A cukorbetegek 80 %- a gazdaságilag visszamaradott országokban él.

 

 

A WHO becslése szerint 2030-ra 70 %-kal nő a cukorbetegek száma.
Megfelelő étkezéssel, mozgással, az ideális testsúly megtartásával, a dohányzás mellőzésével megelőzhető vagy jelentősen kitolható a betegség megjelenése. 

Mi a cukorbetegség?

Olyan idült betegség, mely akkor fordul elő, ha a hasnyálmirigy nem termel elég inzulint (a vércukor szintjét szabályozó hormon), vagy a szervezet nem tudja hasznosítani a megtermelt inzulint. A magas vércukorszint vagy hiperglikémia a kezeletlen cukorbetegség eredménye, mely hosszú távon megtámadja az idegeket és a véredényeket.

1-es típusú cukorbetegség

Régebben inzulinfüggő vagy fiatalkori cukorbetegségnek hívták. Jellemzője, hogy a szervezet egyáltalán nem termel inzulint, tehát naponta kívülről kell azt a bejuttatni a szervezetbe. Jelenleg nem ismerjük a betegség okát és nem tudjuk a megelőzés módját sem.

Tünetei: poliuria, azaz bőséges vizelet, polidipszia, azaz szomjúságérzet, állandó éhség, testsúly csökkenés, fáradtság, látás problémák. Ezek a tüntetek váratlan hirtelenséggel alakulnak ki.

2-es típusú cukorbetegség

Felnőttkori vagy nem inzulinfüggő betegség. Oka, hogy a szervezet kevés inzulint termel. A cukorbetegek 90 %-a 2-es típusú betegségben szenved. Gyakran a túlsúly és a mozgáshiány életmód következtében alakul ki.
A tünetek az 1-es típusúéhoz hasonlóak, de általában kevésbé erősek. Ezért sokszor évekig nem okoz a betegség semmilyen panaszt. Napjainkig csak felnőttek betegsége volt, ma már egyre több gyerek tartozik a 2-es típushoz.

Terhességi cukorbetegség

A várandóssággal együtt alakul ki. Tünetei megegyeznek a 2-es típuséval. Legtöbbször rutinszűrésen derül rá fény, nem okoz panaszokat.

Glukóz intolerancia, emelkedett éhgyomri vércukor

Ezeket a jelenségeket a cukorbetegség előszobájának is szoktuk hívni. Ebben a stádiumban nagy, de nem elkerülhetetlen a cukorbetegség kialakulásának a veszélye.

 

Mik a cukorbetegség következményei?

Idővel a betegség megtámadja a szívet, a véredényeket, a szemet, a vesét és az idegeket.

  • A cukorbetegség növeli a szívbetegségek és az agyvérzés kockázatát. A cukorbetegek fele szenved érrendszeri betegségekben.
  • A véráramlás akadályoztatása miatt kialakuló neuropátia megtámadja az idegeket, ennek tünetei változatosak lehetnek, pl. zsibbadás, érzéketlenség, fájdalom a végtagokban. Gyakori a lábszárfekély kialakulása, ami amputációt tehet szükségességé.
  • A retinopátia vaksághoz vezethet. 15 év diabétesz után a betegek 2 %-a megvakul, 10 %-uk súlyos látási problémákkal küzd.
  • A cukorbetegek 10-20 %-ánál veseelégtelenség alakul ki.
  • Az idő előtti elhalálozás esélye duplájára nő a cukorbetegeknél.

   

Hogyan csökkenthető a cukorbetegség kockázata?

Megelőzés:

A megfigyelések szerint az egyszerű életmódváltás sokat segít. A megelőzés módja:

  • Fenntartani az ideális testsúlyt, kerülni az elhízást
  • Testmozgás: napi legalább 30 percnyi könnyű mozgás.
  • Egészséges táplálkozás: naponta 3-5 alkalommal gyümölcs, zöldség fogyasztása, a cukor és telített zsírok bevitelének csökkentése
  • Dohányzásról való leszokás: a dohányzás növeli az érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát

Diagnózis, kezelés

A korai felismeréshez elég egy egyszerű vérvizsgálat.

A kezelés a vércukorszint normalizálásából, a rizikófaktorok (pl. dohányzás, elhízás) csökkentéséből áll.  A vércukorszint csökkenthető tablettával, inzulinnal, sokat segítenek a gyógynövények is. [1][1] www.who.int

Diabétesz Világnap november 14.Diabétesz Világnap november 14.Diabétesz Világnap november 14.