Megint találkoztunk a Diabess-Györgytea napon

November 9-én tartottuk budapesti cukorbeteg-rendezvényünket, a Diabess-Györgytea napot. Az ELTE Természettudományi Karán előadásokat szerveztünk cukorbetegségről, gyógynövényekről és a természetes gyógymódokról.

Első előadónk Dr. Taraczközi István orvos volt, a Természetgyógyászok Szövetségének elnöke. A táplálkozás gyógyító erejéről beszélt. A tibeti orvoslást említette példaként, ahol az orvos elsősorban a táplálkozás megváltoztatásával gyógyítja a beteget, és gyógyszert csak a valóban szükséges esetben javasol. Taraczközi doktor felhívta a figyelmet a változatos táplálkozás fontosságára, és óva intett az adalékanyagokkal teli ételek fogyasztásától.

Gyuri bácsi előadásában arra buzdított mindnyájunkat, hogy segítsünk magunkon a gyógynövények használatával, ne sajnáljuk a teakészítéssel járó fáradságot, mert sok bajt előzhetünk meg így. Elmondta azt a megdöbbentő és példaértékű statisztikai adatot, miszerint Németországban a lakosság 49%-a rendszeresen használ gyógynövényeket. Hangsúlyozta annak fontosságát, hogy a fiatalok is megfelelő gyógynövényes oktatásban részesüljenek, tudják, hogy ha például megfáznak, akkor melyik gyógynövényhez kell nyúlni.

François Couplan francia etnobotanikus a vadon termő ehető növényekről és az Európában gyakori gyógynövényekről beszélt.  Véleménye szerint a földművelés megjelenése előtt az emberiség egészségesebben táplálkozott, mivel az őstermészet növényeit fogyasztotta, nem a messzi földről behozott, termesztett növényeket. Ő maga készít rántott fekete nadálytő levelet, csalánlevest. Jó szívvel ajánlotta fogyasztásra a papsajtmályvát, lóbabot, libatopot, galagonyát és a somot is.

Zsuzsa szemünk fényéről, a gyerekekről és a nekik adható gyógynövényekről beszélt, mivel szerencsére egyre több szülő érdeklődik arról, hogy mit igyon gyermeke a gyógyszerek helyett.  A gyógynövények, amiket bátran adhatunk gyerekeknek:édesköményt puffadásra, kakukkfüves fürdőt az immunrendszer erősítésére, fürtös mentát, apróbojtorjánt megfázásra.

Gyuri bácsi és Zsuzsa fitoterápiás tanácsadást tartottak az előadások után. A kérdések között szerepelt cukorbetegség, reflux és pajzsmirigy és jöttek gyermekre vágyó fiatal párok is.

A Károly Róbert Főiskola mérnöktanára, Lakatos Márk jóvoltából idén is volt gyógynövénykiállítás, ahol megszagolhattuk, megfoghattuk a növénykéket. Nagy volt az érdeklődés a különböző egészségügyi szolgáltatások iránt, úgy mint masszázs, vércukorszintmérés, magneter ágy kipróbálása. Vendégeink Gyuri bácsi teái közül is kóstolhattak, illetve kipróbálhattak liszt-, cukor- és tejmentes ínycsiklandó süteményeket.

4Ismerős arcok a Györgytea mintaboltban1taracközi-13578