Beszámoló a 2011-es Diabess-Györgytea Napról

Beszámoló a 2011-es Diabess-Györgytea NaprólMindig nagy izgalommal és tervezéssel várjuk az évente megrendezésre kerülő Diabess-Györgytea napunkat, amit az őszi időszakban tartunk Budapesten. Számos megbeszélés, közös gondolkozás, egyeztetés, határidő kiosztás jelzi a készülődés kezdetét. Mindenki felel valamiért: hogy legyen hangosítás, hogy legyen hosszabbító, hogy legyen gombostű a ruhatárban, hogy legyen pogácsa a szünetben, hogy legyen elegendő érdeklődő.

Nem volt ez idén sem máshogy, és mikor eljött a nap, boldogan láttuk, hogy megint milyen sokan voltak Gyuri bácsira, az előadókra, a gyógynövényekre kíváncsiak és éreztük, hogy a sok belefektetett óra, energia és készülődés mind-mind többszörösen megérte a fáradozásainkat.

A nap elsősorban a cukorbetegekről, a cukorbetegségről és annak kezeléséről, megelőzéséről szólt, denem kizárólag. A cukorbetegséggel járó egyéb tünetek és szövődmények, mint a magas vérnyomás vagy a stressz okozta állandó feszültség, netán a táplálékkal a szervezetbe jutó méreg- és adalékanyagok nem csak azokat érintik, akik magas vércukor szinttel élnek, hanem mindenkit, mindannyiunkat.

A rendezvény háziasszonya idén is Kertész Zsuzsa volt, aki a tőle megszokott kedvességgel és humorral mutatta be előadóinkat.

Először Lopes-Szabó Zsuzsa beszélt a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséről gyógynövényekkel. Említést kapott a szívbarát galagonya virágos ágvég, a meszesedést oldó és mirigyrendszert tisztító fehér fagyöngy és az erek barátja, a gyulladásgátló fokhagyma.

Dr. Vértesi Gabriella immunológus főorvos az immunrendszerről és immunbetegségekről tartott egy igazán érdekes és hasznos információkkal teli előadást. Megtudhattuk, hogy gyermekeknél hogyan és mikor alakul ki az immunrendszer, miért van olyan sok beteges óvodás és hogy egy felnőtt szervezet védekező-rendszerének részei mikor és hogyan aktiválódnak.

Antal Emese dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke arról a soha el nem feledhető témáról beszélt, hogy „mit (t)ehetünk az egészségünkért”. Hiszen tudjuk, a táplálkozás meghatározó, kihagyhatatlan és az egészségünkre kiható cselekvésünk, amit képesek vagyunk teljességgel irányítani.

Gyuri bácsi zárta az előadók sorát, mint szokta papír vagy kivetítő nélkül. Arról beszélt, hogy hogyan támogassuk a méregtelenítő szerveinket, milyen gyógynövényeket használjunk megelőzésre és hogy igenis mérjük föl a saját felelősségünket az egészségünk megőrzésében. Szánjunk magunkra időt és a visszafordíthatatlannak vélt folyamatoknál se adjuk föl, használjuk a természet adta gyógynövényeket bátran és bizalommal.

Az előadások szünetében lehetőség volt megkóstolni a téli hónapokban kifejezetten ajánlott „Bükki varázs” és „Téli tea” gyógyteáinkat. Ingyenes vércukor- és vérnyomásmérésen tudhatta meg bárki aznap, hogy a megelőzés vagy egy esetleges probléma kezelése a számára megfelelő út.

Kőrösi Gyula manuálterapeuta várta mindazokat egy jó ropogtatásra, akik erre kellő bátorságot éreztek, és akik már kipróbálták, hogy mennyire felemelő és könnyed érzéssel áll fel az ember Gyula padjáról. A csontok is ellustulnak, néha jó, ha valaki helyükre teszi őket.

Ezúttal szeretnénk megköszönni mindenkinek, aki ott volt, hogy eljött és szánt magára és ránk egy fél napot. Jövőre pedig várunk ismét mindenkit nagy szeretettel!

Beszámoló a 2011-es Diabess-Györgytea NaprólBeszámoló a 2011-es Diabess-Györgytea Napról