Az immunrendszer erősítésére – Téli tea

Az immunrendszer erősítésére - Téli teaA nyárnak már visszavonhatatlanul vége, a tél itt toporog az ajtó előtt.  Mire lelkileg felkészülünk a mogorva évszakra, testünket is formába kell hozzuk. A tél gyógynövényei a szurokfű, a menta, az apróbojtorján és az útifű. Ezekből áll a Gyuri bácsi féle Téli tea, melyet megelőzésre vagy élvezeti teaként egyaránt lehet inni. Kisebb megfázások, torokkaparás esetén nagyobb mennyiségben fogyasztva kiválhatja vagy kiegészítheti az egyéb terápiát.

A szurokfüvet az antikvitás óta ismeri az emberiség. A középkorban boszorkányokat és démonokat üldöztek vele. Kínában láz, hányás, hasmenés, sárgaság és viszketéses bőrbetegségek gyógyítására használják évszázadok óta.  Mindenféle torokproblémára, köhögésre melegen ajánljuk, emellett egész hormonrendszerünk karbantartását is elvégzi egyúttal.

 A lándzsás útifű sebgyógyító, gyulladáscsökkentő hatását az ókor óta ismerjük.  A reneszánsz időkben szemcseppet készítettek belőle, melynek receptje ma is használatos. Szent Hildegárd légúti betegségekre és sebgyógyításra adta. Kneipp tiszteletes így ír az útifűről: „úgy zárja be a tátongó sebet, mintha aranyfonallal varrtuk volna össze, mert mint ahogy az arany nem rozsdásodik, az útifű sem tűri a seb tisztátalanságát!”. Gyógytea a levél forrázatából készül. Használjuk köhögésre, légzőszervi betegségekre, vérképzési rendellenességekre, húgysavhajtásra  és allergiára.A menta számos gyógyító hatással rendelkezik. Étvágyjavításra, emésztés könnyítésére, máj- és epebántalmakra, puffadás ellen, általános erősítésre használják leggyakrabban. Megfázás, torokfájás esetén jót tesz a teája, mert köhögéscsillapító és köptető tulajdonsága is van. Fertőtlenítő hatása miatt herpesz esetén használják. A korai terhesség reggeli rosszulléteit lehet csillapítani a hideg borsmentateával. Érösszehúzó, érvédő, vérhígító hatása van. Nagyon jó görcsoldó, fájdalomcsillapító és nyugtató is. A fürtös menta termesztett változataival ellentétben vadon is megterem: nálunk, a Bükk hegységben is jelentős mennyiség található belőle. A kereskedelem nemigen forgalmazza. Kiváló immunerősítő, megfázásos betegségekben nélkülözhetetlen. Illata nem vetekszik a többi mentáéval, viszont nagyon hatásos görcsoldó, emésztésjavító, jól használható köhögésre, baktériumölő hatásánál fogva pedig légúti és húgyúti fertőzésekre, gyulladásokra, lázcsillapításra.Az apróbojtoránnak a középkorban mágikus erőt tulajdonítottak: elbeszélések szerint a párna alá tett apróbojtorján mély álomba ringatja az embert. A néphiedelem szerint aprócska termése elűzi a gonoszt, visszafordítja a rontást. Legismertebb felhasználási területe a torok és a száj fertőtlenítése. Köhögést csillapít, torokgyulladás esetén eredményesen használható. Másik fontos tulajdonsága a máj és az epe tevékenységének szabályozása. A kelleténél magasabb húgysavszint, reuma és köszvény esetén is ihatjuk teáját. Jó vízhajtó, fogyasztásával megelőzhető a vesekő és vesehomok képződés. Segíti a táplálékfeldolgozást, az emésztést. Bélgyulladásra, gasztroenteritiszre, gyulladásos bélbetegségre (Chron betegség) óránként kell egy-egy csészével inni.Ezekből a kiváló összetevőkből áll a Téli tea. Finom íze miatt jó szívvel ajánljuk mindenkinek, aki egy csésze meleg teára vágyik a hűvös időben!

Az immunrendszer erősítésére – Téli teaAz immunrendszer erősítésére – Téli tea