Az idei Gyógynövénynapok dátuma: július 13-14.

Az idei Bükkszentkereszti Gyógynövénynapokat a megszokottnál kicsit később, július 13-14-én tartjuk.Erre a nyári hétvégére minden gyógynövénybarátot szeretettel várunk a Bükk egyik legszebb kis falujába, Bükkszentkeresztre! Ez a sokak által várt gyógynövényünnep annak idején – Gyuri bácsi kezdeményezésére – családias rendezvényként indult, mára pedig több ezer embert megmozgató, több párhuzamos helyszínen futó, neves előadókat felvonultató gyógynövényes találkozóvá, országos rendezvénnyé vált.  Bükkszentkeresztről érdemes tudni, hogy ez a kis falu kiváló levegője, szubalpesi klímája miatt mindig is népszerű gyógyüdülőhely volt: légzőszervi megbetegedések, tüdőbetegség, vérszegénység, pajzsmirigy-rendellenességek panaszaival érkeztek ide a gyógyulni vágyó betegek. Ma is sokan keresik fel ezt az eldugott, szépséges helyet gyógyulásukban bízva: a vadregényes erdei séták, a változatos madárvilág, a szubalpin levegő, az elmélyülésre alkalmas, gyönyörű, csendes környezet mindenkinek testi-lelki megújulást hoz.Fesztiválunkon is minél többet szeretnénk megmutatni Bükkszentkereszt szépségéből, így mindkét nap lehet csatlakozni egy hosszabb terepi gyógynövénytúrához is. Gyuri bácsi legendás gyógynövénykertjébe óránként indítunk csoportokat.  

Fesztiválunk idei mottója: Szívvel-lélekkel, gyógynövényekkel. Szívügyünk a természet, így számos előadást hallgathatnak majd a gyógynövényekről, a természetvédelemről, a madárvédelemről. A szív- és érrendszeri problémák is fókuszban lesznek.

Természetesen Gyuri bácsit és lányát, Lopes-Szabó Zsuzsát is meg tudják majd hallgatni a fesztiválon, és más, neves előadókat is várunk (róluk folyamatosan tájékoztatjuk majd olvasóinkat weboldalunkon és Facebook oldalunkon). 

A cukorbetegség mindig is kiemelt hangsúlyt kap a Gyógynövénynapokon, idén a második napon, július 14-én vasárnap az egyik helyszínt teljes egészében a diabétesz problémakörének szenteljük: előadások, ingyenes szűrések, személyre szabott tanácsadás várja az érintett látogatókat és családtagjaikat.     

Kisgyermekekkel is érdemes ellátogatni az ország legszerethetőbb gyógynövényfesztiváljára, hiszen ez egy családbarát rendezvény, ahol mindig külön helyszínt szentelünk a gyerekeknek: körhintával, népi játékokkal, gyógynövényes kézműves foglalkozásokkal várjuk őket. Érdemes a helyi termelők által készített finomságokat is megkóstolni: a rendezvény ideje alatt a főutcán kacskaringózva sorakoznak majd a különleges helyi sajtok, ízesített mézek, gyógyhatású lekvárok alatt roskadozó asztalok.     Találkozzunk Bükkszentkereszten július 13-14-én! Szeretettel várjuk minden kedves olvasónkat!     “HIMG_9929bgyn_beharangozo_2019_o