Az erdei szeder története

szeder1Eredet, botanikai leírás A rózsafélék családjába tartozó évelő, tüskés félcserje, mely erdőszéleken, megműveletlen területeken, árokparton vadon nő. Európában és Ázsiában őshonos, de a világon mindenhol megtalálható a mérsékelt égöv alatt. Sövényként is ültetik, mert tüskéi hatékonyan tartják távol a betolakodókat.Rózsaszínes- fehéres virágait május-júniusban hozza, kékesfekete termését a virágzás után. Virága is, levele is szagtalan.A vadszeder botanikailag gyűjtőfaj, a hazánkban előforduló vadszeder fajok gyűjtőneve. Nemesített fajtáit ültetvényeken közismert gyümölcséért termesztik. Hajtásai ívesen lehajlók, földön terülők. Levelei összetettek, 3-5 levélkéből állnak, fűrészes szélűek. A hamvas szeder (Rubus caesius L.) termései – nevéből eredően – hamvas felületűek.

HatóanyagaiCserzőanyagok, tannin, flavonoidok, galluszsav, illóolaj, C-vitamin, szerves savak.

Története Plinius ókori polihisztor, a Naturalis Historia szerzője már említi a szederlevél alkalmazását bélgyulladásra és szájüregi gyulladásokra. Dioszkoridész torokgyulladás esetén gargarizálásra ajánlotta. Szent Hildegard, a híres középkori gyógyító a XII. században aranyeres fájdalomra és vérzés csillapítására ajánlotta.

Legendák is fűződnek a szederbokorhoz. Erős vitalitása miatt a néphit szerint védő hatása van és növeli a férfierőt. Ha egy ága beleakad egy nő szoknyájába, azt jelenti, hogy egy özvegyember rá gondol. A szedersövény védi a házat a villámlástól. 

2szeder2-300×192szederkocka1szederkocka2szeder1