Az egész nyár a növényekről szól

Gyuri bácsiék nyári gyógynövénygyűjtési munkája teljes mértékben a gyógynövények virágzásához alkalmazkodik. Az idei szezon eléggé összecsúszva indult. Már szedték a közönséges galajt, de még mindig virágzott a kakukkfű. A diólevelet már szedni kellett, amikor még mindig a gyújtoványfüvet dolgozták fel. Az megszokott Bükkszentkereszten, hogy májustól egészen augusztus végéig minden nap a növényekről szól. Ha kell hosszan estig, ha kell váltva egymást, ha kell fejlámpánál terítve, ha kell, vasárnap korán kelve dolgoznak azon, hogy mindenből elég legyen.

Halomban az apróbojtorján

Halomban az apróbojtorján

Szárad az oly sok mindenre jó cickafarkfű

Szárad az oly sok mindenre jó cickafarkfű

A tavasz nem hagyott szusszanásnyi időt sem, most meg a nyár vége felé látszik csak, hogy megint lassul a tempó. Ennek örül Gyuri bácsi és csapata, hiszen majd négy hónap után, kezdenek már fáradni. Kell a pihenés. De az öröm közt kicsit szomorkodnak is. Hiába a hosszú napok, hiába a fárasztó fizikai munka, a hangulat mindig a vágóteremben a legjobb. Az átszűrődő nevetésekből lehet tudni, hogy megint jól telik az idő az orbáncfű társaságában. Még egy madárfióka is berepült ide a minap.
A madárfióka végül kirepült magától, mi pedig szurkoltunk neki

A madárfióka végül kirepült magától

Gyógynövények terítése – munka a meleg padláson

Gyógynövények terítése – munka a meleg padláson

Összevágott növények várnak a szárításra

Összevágott növények várnak a szárításra

A ládák nehezek, cipelni kell őket padlásokra, mégis mindenki azt várja már márciusban is, hogy kezdődjön a szezon. Legyen vége a télnek, jöjjön a nyár, legyen sok növény. Legyen sok nevetéssel teli nap, legyen tüsszögés a fürtös mentától, legyenek barnák az ujjak a diólevéltől, legyen mindenki sárga virágporos a bodzától, legyen minden tenyér levendula illatú a szüretkor.
Dolgos kezek

Dolgos kezek

Kádár Zsófival, Gyuri bácsi unokájával, a szedés egyik vezetőjével beszélgettünk egy fárasztó, izzasztó nyári nap végén: „A munkánkat szeretettel végezzük, este koszosak leszünk, elfáradunk, de az elvégzett munka büszkévé tesz. Megint egy sikeres nap. Megint megszedtük, felaprítottuk, amit kellett, kiterítettük, amit aznap elterveztünk. Így telik a nyár még hátralevő része. Várjuk ugyan a végét, a megérdemelt pihenést, de hiányozni fog az együtt töltött idő. A csapat megint búcsút vesz jövő nyárig. Van, aki kezdi újból tanulmányait, van, aki télen besegít a növények csomagolásában, van, aki a postázónkban fog segédkezni, hogy a leszedett és becsomagolt növények minél hamarabb elérjenek Önökhöz. Gyuri bácsi és jómagam visszatérünk az országjárásra, megyünk előadásokra, visszük a gyógyító hírét annak a sok-sok növénynek, ami körülöttünk, a Bükkben terem.”
Kádár Zsófia Gyuri bácsi unokája

Kádár Zsófia, Gyuri bácsi unokája

Az egész nyár a növényekről szól