Allergia

Allergia teaAz allergia az immunrendszer betegsége, és a levegő szennyezettsége, az ózonréteg ritkulása okozza. A patogén IgE antitestek, melyeket immuglobulinnak nevezünk és kb. 40 évvel ezelőtt fedeztünk fel, allergiás jellegű gyulladást idéznek elő a szervezetben. Sokszor genetikusan öröklődik a hajlam, és leginkább a légzőszerveket támadja meg (szénanátha, asztma). A hörgőket ingerlő, gyulladást okozó apró nitrogén-oxid részecskék sokkal veszélyesebbek, mint a pollen.Ma tízszer több allergiás ember van, mint 50 évvel ezelőtt.Tavasszal és nyáron a pollenallergia van divatban. De lehetünk allergiásak bizonyos ételekre, atkákra és állatszőrre, penészgombára és rovarcsípésre, gyógyszerekre és légszennyezettségre. Az allergia megnyilvánulhat bőrkiütésben (ekcéma, csalánkiütés), súlyosabb esetben fulladásos rohamokban.Az ételallergia kellemetlen, de viszonylag könnyen kezelhető: ne együnk olyan ételeket, melyeket nem tud a szervezetünk befogadni. Ha macska-kutyaszőrre vagyunk allergiások, persze nem tartunk kutyát-macskát a lakásban. Az atka  fogósabb kérdés, de itt is van segítség: antiallergén porszívók, párologtatók kaphatók ma már.

A pollenallergia szénanátha formájában jelentkezik leggyakrabban és szinte elkerülhetetlen, hisz a pollent (hímvirágport) viszi a szél, hordozzák a rovarok.

Három fajtája van:

  • allergia virágzó fákra (pl. nyírfa, tölgy, mogyoró, egészen februártól májusig)
  • gabonafélékre (pl. árpa, zab, május-július)
  • és fűfélékre (pl. parlagfű, üröm, augusztus-szeptember).

Néhány jó tanács:Szénanátha esetén pár csepp citrommal dörzsöljék be belülről az orrlyukakat, majd vegyenek mély lélegzetet. A citrom antiallergén flavonoidjai és gyulladásgátló quercetinje csökkenti a tüneteket.KakukkfűA poratkák legnagyobb koncentrációban ősszel fordulnak elő. Leginkább a nedvességet szeretik, legkevésbé a huzatot. A hálószoba ideális hőmérséklete 18 °C fok körül legyen, a páratartalom pedig 45-50 %. Ha ennél nedvesebb a levegő, a poratkák gyorsabban szaporodnak.A hideg megöli az atkákat. A nem mosható tárgyakat (pl. gyermekjáték) tegyék rendszeres időközönként a mélyhűtőbe. A – 18 °C fokot nem fogják túlélni.A szoba portalanításához használjanak enyhén nedves törlőkendőt, így a por nem ülepszik le máshol. Kerüljék a bútortisztító spray-k használatát, mivel azok is irritálják a légzőszerveket. Pollenallergia esetén reggel szellőztessék a lakást, ne szárítsák szabad levegőn a mosott ruhát. Segíthet a lefekvés előtti zuhanyozás és hajmosás.A legtöbb allergiának megvan a saját kezelési módja, de vannak gyógynövények, melyek általános segítséget nyújtanak, mert szabályozzák az immunrendszer működését, erősítik szervezetünket.Egyik ilyen a fürtös menta, melyet Magyarországon csak Gyuri bácsi gyűjt.  Téli időszakban eredményesen lehet vele kivédeni a meghűléses megbetegedéseket és allergiára is nagyon jó. A másik a kakukkfű, mely az egyik legjobb immunerősítő gyógynövény. A lándzsás útifű kiváló allergia ellenes gyógynövény, gyógytea formájában vagy külsőleg, a zöld levelet használva ekcémára, viszkető bőrre igen hatásos. Ezekből a növényekből állítottuk össze Allergia teakeverékünket, mely sokaknak segített már az elmúlt nyáron is. Már most, a tél végén el kell kezdeni inni (napi egy csészével a reggeli órákban), még mielőtt virágba borul a természet.Mivel sokan idegenkednek a folyamatos gyógyszerszedéstől, javaslom, próbálják ki ezt a mellékhatások nélküli, szelíd módszert.”Allergia teaAllergia teaKakukkfű