A télen is fenséges Bükk

A nyári forróság után beköszöntött az ősz, az erdő gyönyörű színekbe öltözött. Az ősz kezdetén nem csak a látvány mesés, az erdő hangjai is magukért beszélnek. Az esti szürkület előtt párzási bőgésüket hallatják a szarvasbikák, így egész éjszaka az ő hívó szavaiktól hangos a Bükk.Ahogy közeledett a tél, úgy csendesedett el az erdő.Novemberre a fák teljesen lehullatták leveleiket. Gyuri bácsi ekkor gyűjtötte a fekete nadálytő gyökerét. Azért kell ősszel kiemelni a gyökereket a földből, mert ilyenkor a legmagasabb a hatóanyag tartalmuk. Ezt megelőzi egy előzetes „kutatás” is, ami augusztus-szeptember környékére tehető. A felszedésre váró gyökér mellé egy karót ütünk le, mert ilyenkor a növény még teljes pompájában díszeleg, és ezért könnyű megtalálni a mezőn. A talajmenti fagyok után teljesen elhullatja zöld leveleit, olyankor már nem lehet megtalálni.
Fekete nadálytő

Fekete nadálytő

A fekete nadálytövet a népgyógyászat csontforrasztó fűnek is nevezi. Ez a gyógynövény csak külsőleg alkalmazható, tinktúrát szoktak belőle készíteni. Erős gyulladáscsökkentő hatása van, emiatt alkalmas reumás panaszok kezelésére. Emellett nagyon jó fájdalomcsillapító is és segít a ficamok, zúzódások gyógyulásában.

Gyuri bácsi gyógynövénykertjében a télen csak egy növény zöldellik a kertben, ez pedig a kis meténg. Erős agyértágító hatással rendelkezik. Kezdetben ebből a növényből készült a Cavinton nevű gyógyszer, melynek hatóanyagát ma már szintetikusan állítja elő a gyógyszeripar. Házilagos használatát erős hatása miatt nem javasoljuk.

A téli időjárás nagyon zord a Bükk-hegységben, a bükkszentkeresztiek már szeptember elejétől fűtenek. Ennek legjobban a kis testű rágcsálók örülnek, akik szívesen behúzódnak a fagyos időjárás elől az épületekbe. A falusi portákon házi kedvencként tartott macska tessékeli ki sajátos módszereivel a hívatlan látogatókat a nyári konyhákból.

Téli kilátás Bükkszentkeresztre a Kisdélről

Téli kilátás Bükkszentkeresztre a Kisdélről

A havas Bükk csodálatos látványt nyújt, az erdő összes fáját fehér zúzmarával borítja. A hóban könnyen a nagyvadak nyomaira bukkanhatunk. Amint besötétedik, a fehér hó gyönyörűen visszaveri az éjszakai égbolt csillagainak fényét.

Kis meténgTéli kilátás Bükkszentkeresztre a KisdélrőA télen is fenséges BükkTéli kilátás Bükkszentkeresztre a KisdélrőlFekete nadálytő