A kisvirágú füzike története

fuzike2Eredet, botanikai leírás

A ligetszépe félék (Onagraceae) családjába tartozó, kis termetű, vékonyka szárú, molyhos levelű növény. Dél-Ázsiában, Észak-Afrikában őshonos, hazánkban vadon is előfordul. Nedves réteken megtalálható egész Magyarország területén. Évelő, lágy szárú, akár 80 cm-es magasságot is elérhet. Az alsó és középső levelei átellenesek, a felső levelek váltakozó állásúak, lándzsásak vagy hosszúkás tojásdadok. Virágai a levelek hónaljából fejlődnek, június-júliusban nyílnak, a hajtás felső részén, laza fürtvirágzatot alkotnak. Az apró virágok szirma élénkbíbor vagy halványrózsaszín. A termése tok, a magok körte alakúak, szőrösek, 1 mm hosszúak.

Hatóanyagai

Hatóanyagai flavonoidok, szterolok és polifenolok.

Története

Az amerikai ősindiánok borogatásként használták égési sebekre. A XIX. századból van feljegyzés arról, hogy az északi országokban a friss növényből készült teát hasmenésre használták. Kamcsatkában kábító sört főznek a légyölő galóca és a kisvirágú füzike keverékéből. Oroszországban fekete tea helyett isszák gyógyteáját, ínségesebb időkben pedig párolva eszik zsenge hajtását.

Gyűjtése

A teljes virágzásban, júliustól szeptemberig gyűjtjük föld felett hajtása (Epilobii herba). Több rokon, könnyen összetéveszthető faja ismert, amelyek között gyakoriak a kereszteződések, emiatt gyűjtése körültekintést igényel. Helyenként termesztik. 4 kg friss herbából kapunk 1 kg száraz drogot.

Kutatások

Legújabb tudományos eredmények szerint béta szitoszterol hatóanyaga miatt megelőzhető vele a prosztata rák kialakulása.

fuzike2fuzikekocka