A hónap gyógynövénye az erdei szeder

Erdei szederErdei szederRubus fruticosus

Eredet, botanikai leírásA rózsafélék családjába tartozó évelő, tüskés félcserje, mely erdőszéleken, megműveletlen területeken, árokparton vadon nő. Európában és Ázsiában őshonos, de a világon mindenhol megtalálható a mérsékelt égöv alatt. Sövényként is ültetik, mert tüskéi hatékonyan tartják távol a betolakodókat.
Rózsaszínes- fehéres virágait május-júniusban hozza, kékesfekete termését a virágzás után.  Virága is, levele is szagtalan.

A vadszeder botanikailag gyűjtőfaj, a hazánkban előforduló vadszeder fajok gyűjtőneve. Nemesített fajtáit ültetvényeken közismert gyümölcséért termesztik. Hajtásai ívesen lehajlók, földön terülők. Levelei összetettek, 3-5 levélkéből állnak, fűrészes szélűek. A hamvas szeder (Rubus caesius L.) termései – nevéből eredően – hamvas felületűek.

HatóanyagaiCserzőanyagok, tannin, flavonoidok, galluszsav, illóolaj, C-vitamin, szerves savak.

Erdei szeder

TörténetePlinius ókori polihisztor, a Naturalis Historia szerzője már említi a szederlevél alkalmazását bélgyulladásra és szájüregi gyulladásokra.  Dioszkoridész torokgyulladás esetén gargarizálásra ajánlotta. Szent Hildegard, a híres középkori gyógyító a XII. században aranyeres fájdalomra és vérzés csillapítására ajánlotta.

Legendák is fűződnek a szederbokorhoz. Erős vitalitása miatt a néphit szerint védő hatása van és növeli a férfierőt. Ha egy ága beleakad egy nő szoknyájába, azt jelenti, hogy egy özvegyember rá gondol. A szedersövény védi a házat a villámlástól.

GyűjtéseA szederfajok leveleit (Rubi fruticosi folium) júniustól szeptemberig gyűjtjük. 5 kg friss levélből lesz 1 kg száraz drog. A levelekből forrázatot készítünk.

GyógyhatásaiForrázata leginkább az ízületi betegségekre (reuma, köszvény) és a cukorbetegségre hatásos. Az immunrendszer hibás működését, vérszegénységet, fogínyvérzést, lázat, bőrkiütést, menstruációs rendellenességeket is kezelhetünk vele. Tonizáló és méregtelenítő hatása egyaránt van. Utóbbi teszi alkalmassá köszvény gyógyítására. Antibakteriális tulajdonsága miatt húgyúti betegségeket, fehérfolyást kezelhetünk vele. Tannin tartalma miatt összehúzó hatású, ezért hasmenés ellen eredményes. Izzasztásra és vizelethajtásra is használják.

FelhasználásaKezdődő cukorbetegségre napi 1-2 csészével közvetlenül főétkezés(-ek) után, köszvényre napi 1 csészével kell inni bármikor a nap folyamán. Hasmenésre napi 3 csészével étkezések között. (ilyenkor néhány perc főzéssel készítjük a teát, mert az összehúzó hatású cserzőanyagok így jobban kioldódnak). Vizelethajtásra reggel egy csészével. Immunrendszer erősítésre, vérszegénységre, méregtelenítésre napi egy csészével bármikor a nap folyamán. Gyulladásokra naponta 3 csészével étkezés előtt. Köszvényre napi egy csészével málnalevéllel 1-1 arányban összekeverve.

Fogínyvérzés esetén rágjunk össze néhány nyers szederlevelet.Igen jóízű tea készíthető belőle. Plantatea néven a 60-as évekig volt forgalomban egy, a fekete teát helyettesítő készítmény, mely szederlevélből készült.Külsőleg:Bőrirritáció esetén lemosóként lehet használni bőrlágyító, hámlasztó tulajdonsága miatt. Elmulasztja a pigmentfoltokat. Nyálkahártya gyulladásra, mandulagyulladásra öblögetőként használjuk. Gargarizálni torokfájás, afta, torokfekély, szájgyulladás esetén kell vele. Levelének főzete sebek tisztítására és gyógyítására is alkalmas. Friss leveleit az ujjak között szétmorzsolva megállítja a vérzést, amit a tüskéi okoztak.

KutatásokAz erdei szederlevél teát folyamatosan lehet fogyasztani, nem kell szünetet beiktatni.

A hónap gyógynövénye az erdei szederErdei szederErdei szeder