Györgytea a Gasztroangyalon

A Gasztroangyal fesztiválon járt a Györgytea. Borbás Marcsi a magyar gasztronómia színe-javát hívta meg a Millenárisra.

marcsizaszlopaprika

Múlt hét szombaton a Gasztroangyal – Magyarország finom fesztiválon járt a Györgytea. Borbás Marcsi MTVA-s műsora a magyar gasztronómia gyöngyszemeit mutatja be határokon innen és túl. A műsor, a gasztronómiai kincseink, a kistermelők kultiválása egyre nagyobb mozgalommá válik. Egyre többen választják a helyi, minőségi termékeket. Gyuri bácsi teái, a bükki magashegyi gyógynövények is beleillenek ebbe a világba, hiszen a fenntartható, egészséges, minőségi “ÉLelmiszerek” közé tartoznak.

szinpadonemberek2

Borbács Marcsi Egészség a konyhában címmel kerekasztal beszélgetésre hívta Gyuri bácsi lányát, Lopes-Szabó Zsuzsát, Dancsó Katalint, a felvidéki gyümölcstermesztőt és Domonkos Istvánt, aki a parajdi só áldásos hatásairól mesélt. Zsuzsa azokról a növényekről beszélt, amik egy hasznos gyógynövénypatika részei lehetnek az otthonunkban. Ajánlja, hogy legyen otthon mindig náthatea (menta, kakukkfű, bodza), gyulladáscsökkentő (diólevél, cickafark, kisvirágú füzike) és nyugtató teák (orbánc, citromfű). A beszélgetésből még az is kiderült, hogy parajdi sóból sokféle kozmetikumot készítenek, például sószappant is.

huspiteGyönyörű húsok és mézédes piték

A kerekasztal beszélgetés után interjút készítettünk Zsuzsával. Megkérdeztük, mi a véleménye az újdonsült „gasztromozgalomról”, hogyan főz és hol van otthon a világban?

Egyesület: Mi a véleményed a kistermelőket támogató Gasztroangyal jelenségről, arról, hogy itt most “Magyarországot esszük “?– Abszolút pozitív véleményem van róla, nagyon fontos kezdeményezésnek találom. Azt látom a világon mindenhol, hogy a saját piacot támogatják. És az emberek ezt szeretik. Így biztosak lehetünk abban, hogy mit eszünk meg. És most, hogy egyre többen étkezünk tudatosan, akarunk egészségesek maradni, ez különösen fontos. Emellett nagyon örülök, hogy a műsorban egy egészséges hazafiság, magyarság jelenik meg, ami nem szélsőség, hanem igazi érték.

Hol látod a gyógynövények ügyét ebben a mozgalomban?– A gyógynövények természetesek, vissza visznek a gyökereinkhez – ezalatt értem a nagy múltú népgyógyászati tudást és a vissza a természethez irányt is, a kevesebb gyógyszert. Pont beleillik.

bukkistandnov.simogato Györgytea gyógynövénystand és drogbemutató, „gyógynövénysimogató”a Gasztroangyal fesztiválon

Hogy tetszik a Gasztroangyal fesztivál, mint rendezvény?– Nagyon. Egyre igényesebb termékekkel érkeznek a termelők, amit örömmel látok. Jó, hogy nincs haszontalan gumicukor például, hanem csak fontos, jó táplálék: méz, gyümölcs, sajtok.

Otthon te mit teszel azért, hogy egy egészségesebb világban élj-éljünk?– Például a nevetségességig újrahasznosítok. A gyerekeimet is így neveltem. Sokat járok szedd magad helyekre, itt megszedem, majd megfőzöm a saját lekvárunkat. Saját mézünk van. Szeretek főzni jó alapanyagokból, egészségesen. És persze ott vannak a gyógynövények: Szedem, gyűjtöm, szárítom és bőszen használom őket.

Tudjuk, hogy édesapád a Bükkben él, te már hosszabb ideje Svájcban a férjeddel és nagyon sokat vagy Magyarországon. Hol érzed magad otthon?– Sokszor úgy mondom, hogy itthonról megyek az otthonba. Mindenhol otthon érzem magam – legyen az Budapest, a Bükk vagy Svájc. Szerencsére olyan időket élünk, amikor bármikor jöhetek-mehetek. Ha nem jöhetnék bármikor, akkor valószínűleg nem tudnék külföldön élni.

Gyuri bácsi és ZsuzsaHogy kerültetek kapcsolatba Borbács Marcsival?– Az idei gyógynövénynapokra szerettük volna elhívni előadást tartani, de sajnos nem tud eljönni. Azt mondta, hogy jövőre majd nagyon szívesen. Ezután megkereste édesapámat, hogy szívesen látna minket ezen a rendezvényen. Azonnal megvolt az affinitás. Kölcsönösen szimpatikusnak találjuk egymás tevékenységét. Marcsi a beszélgetésen is elmondta, hogy neki két szíve csücske a só és a gyógynövény, úgyhogy nem véletlenül vagyunk itt.

kiemeltA Gasztroangyal fesztiválon járt a Györgytea