Csak a cukor kerülendő? Milyen élelmiszerekkel vigyázzunk cukorbetegként?

A cukorbeteg étrend alfája és ómegája

A cukorbeteg étrend alapszabálya, hogy kerüljük a vércukorszintet gyorsan emelő egyszerű cukrokat, és csak mértékkel fogyasszunk magas keményítőtartalmú alapanyagokat. „Nem ajánlott” élelmiszerként általában a cukros üdítőket, bolti édességeket, a fehér kenyeret, burgonyát, tésztát jegyzik meg az érintettek. A valóságban azért ennél kicsit összetettebb a dolog! Cukorbetegekkel beszélgetve azt tapasztalom, sok alapanyag kerül feleslegesen tiltólistára, míg bátran fogyasztanak olyan élelmiszereket, amelyeknek jelentős vércukoremelő hatása lehet. Árnyaljuk hát kicsit a képet!

Édes gyümölcsök

A gyümölcsök között alacsonyabb szénhidráttartalmúnak számít például az eper, a málna, a ribizli, vagy az egész évben frissen fogyasztható alma. Vigyázzunk a görögdinnyével! Fajlagos cukortartalma nem jelentős, de nehéz megállni, hogy csak kicsi, 100-150 grammos adagot együnk belőle egyszerre. A mézédes kajszibarack, szilva, szőlő, vagy a cukrot és keményítőt is tartalmazó banán nagy mennyiségben való fogyasztása kerülendő, de azért nem kell teljesen száműzni az étrendből! Egy kisétkezésre készülő házi gyümölcsjoghurtba, magas rosttartalmú zabkásába, túrókrémbe az ízélmény kedvéért tehetünk bármilyen gyümölcsből 1-3 evőkanálnyi mennyiséget – természetesen a szénhidráttartalom beszámításával! Az aszalványokat koncentrált, akár 50-70%-os cukortartalmuk miatt ne fogyasszuk!

Magasabb szénhidráttartalmú zöldségek

A zöldségekben változó arányban találunk cukrot, összetett szénhidrátokat és élelmi rostot. Magas szénhidráttartalmúak a száraz hüvelyesek, a burgonya, sütőtök, zöldborsó és a csemegekukorica, így ne ezek legyenek a fő alapanyagai a cukorbeteg számára készülő fogásnak!
Variálhatjuk őket más zöldségekkel:

  • Készítsünk vegyes grill zöldségtálat sütőtökkel, burgonyával, de tegyünk mellé például gombát, padlizsánt, paprikát, hagymát is!
  • Teljes adag „mexikói” zöldségköret helyett tehetünk kevés főtt kukoricát, párolt borsót, reszelt répát a friss zöldségekből készített salátához!
  • Egészítsük ki a fél adag (édes)burgonya köretet cukkinivel vagy céklával.

Bolti édességek: mit igen és mit nem?

Egy sima vagy ízesített tejcsokoládé akár 50-60% cukrot is tartalmazhat. Helyette nassoljunk egy-két kocka 70%-nál magasabb kakaótartalmú étcsokoládét néhány szem mandulával, dióval, ettől nem ugrik meg a vércukorszint. Javaslom, hogy ne is vásároljunk olyan csokoládét, ahol az összetevők között a cukor az első!
A 20-25% cukor mellett jelentős mennyiségű keményítőt tartalmaznak a kekszek, ostyák, (gyerekeknek szánt) csomagolt piskótaszeletek, édes bolti aprósütemények, így szénhidráttartalmuk akár 65-70 százalékra is rúghat. Ezek magas glikémiás indexűek – cukorbetegek csak igen-igen ritkán, minimális mennyiségben ehetik, például plusz energiaforrásként intenzív fizikai aktivitás esetén.
A zsírt, fehérjét alig vagy egyáltalán nem tartalmazó édességek (keménycukor, gumicukor, nyalóka, pillecukor, karamell) tömény cukorforrások, ezeket kerüljük! Készítsünk inkább házi süteményt teljes kiőrlésű zabliszttel, keressünk olyan receptet, amelyben kevesebb a liszt, és több az alacsony szénhidráttartalmú alapanyag (vaj, tojás, túró, tejszín, magok, gyümölcsök).

Cukormentes alternatívák – miből mennyit lehet?

Az édes ízhatást kereső érintettek körében rendkívül népszerűek a cukormentes, alacsony cukortartalmú, csökkentett cukortartalmú (light) termékek. Ezek a kategóriák váltották le a korábbi „diabetikus” jelölést, segítségükkel pontosabb tájékoztatást kapunk az adott termék cukortartalmáról. Nagyon fontos azt megérteni, hogy a fenti termékjelölések „csak” a cukorra vonatkoznak, semmit nem tudunk meg belőle a keményítőtartalomról, vagy azokról az édesítőszerekről, amelyeknek van hatása a vércukorszintre. Azaz egy intenzív édesítőszerekkel és maltittal édesített cukormentes keksz igencsak megemelheti a vércukorszintet, ha túl sokat eszünk belőle! Tanácsom: mindig ellenőrizzük a terméken a tápértékjelölésben az összes szénhidráttartalmat, és az összetevők listáját!

Mentes élelmiszerek – valók ezek a cukorbetegeknek?

Az elmúlt években váltak igazán divatossá a „mentes” élelmiszerek: nem csak az élelmiszerallergiával, ételintoleranciával élők, gluténérzékenyek keresik az egy vagy több alapanyag (például cukor, gabonafélék, tojás, tej) kiváltásával készülő termékeket. Az élelmiszergyártók, a vendéglátóhelyek, a cukrászdák az igényekre reagálva egyre színesebb palettát kínálnak.
Felmerülhet bennünk: jók ezek a cukorbetegeknek? Egészségesebb, ha „mentes” termékeket eszünk? Ez bizony komplex dolog, a kérdéseket nem lehet egyszerű IGEN vagy NEM válasszal elintézni.
Attól, hogy valami „mentes”, még nem lesz automatikusan cukorbetegnek való, hiszen a megjelölés vonatkozhat a cukormentességen kívül az állati eredetű alapanyagok elhagyására (vegán termékek), gluténmentességre, laktózmentességre, tejfehérje-mentességre, tojásmentességre.
Ha ilyen élelmiszert fogyasztunk, mindig legyünk tudatosak, ismerjük meg az összetevőket, és azok hatását a szénhidráttartalomra. Például a hús helyett használt csicseriborsó a vegán fasírtban tartalmaz plusz szénhidrátot. A tejpótló rizsitalnak mintegy kétszeres a szénhidráttartalma a tejhez képest, és a tejpótló italokat gyakran pluszban is édesítik gyümölcskivonattal, -sziruppal, ami szintén beszámítandó.
A gluténmentes pékáru, sütemény gyakran magasabb szénhidráttartalmú, ha a búzaliszt kiváltására köleslisztet, rizslisztet, kukoricakeményítőt használnak. Ugyanakkor egy magliszttel, eritrittel készült sütemény szénhidráttartalma töredéke a normál verziónak, ezekből az alkalmi édességfogyasztáskor nyugodtan ehet a cukorbeteg is normál mennyiséget.
Jegyezzünk meg annyit, hogy a cukorbeteg is fogyaszthat a cukormentességen kívül mástól is „mentes” terméket, ha tisztában van annak szénhidráttartalmával, és a normál verziótól gyakran eltérő vércukoremelő hatásával. Úgy általában nem jelenthető ki, hogy ezek a termékek egészségesebbek, de örömteli, hogy sok új vagy újra felfedezett értékes alapanyagot illeszthetünk általuk az étrendünkbe.

Trendi napindítás – smoothie-k, ízesített kávék

A folyékony táplálék is az étrendünk része, sőt, sokan a teljes reggelit elintézik egy kávéval, tejes itallal. Egészségtudatos választásnak tűnnek az otthon, frissen készülő smoothie-k, frissen facsart gyümölcslevek, házi szörpök. Vigyázat, a gyümölcsök természetes cukortartalma miatt egy-egy pohár italban akár 10-30 g egyszerű cukor is lehet! A „cukormentes gyümölcsszörp” vagy „cukormentes gyümölcsital” sajnos fából vaskarika: vagy cukormentes, és akkor gyümölcs helyett aromával ízesítik, vagy gyümölcsből készült, és akkor biztosan tartalmaz (akár jelentősebb mennyiségű) cukrot.
Az étkezés kiváltására nagy mennyiségű tejes ital fogyasztása, főleg a reggeli órákban kevéssé ajánlott. A cappuccinóval, tejeskávéval elfogyasztott 5-15 gramm cukrot ráadásul oldott formában visszük be, így gyors felszívódásra, hirtelen vércukoremelkedésre számíthatunk.
A boltokban elérhető ízesített kávék hozzáadott cukortartalma igen jelentős, akár 3-4 kockacukornyi mennyiség is lehet 1 deciliterenként.
Az energiaitalok szénhidráttartalma a legmagasabb, egy dobozban akár 35-45 gramm cukor is lehet! Vannak már cukormentes energiaitalok is… de javaslom, inkább igyunk egy jó minőségű kávét élénkítésre, és igyunk a nap során elegendő vizet, ízesítetlen teát a szomjunk csillapítására.


Soltész Erzsébet

Soltész Erzsébet dietetikus

A Diabess.hu külsős szakírója – maga is cukorbeteg érintettként – dietetikai előadások, egészségnapok, vállalati egészségfejlesztési programok során igyekszik átadni a cukorbetegséggel és a kiegyensúlyozott táplálkozással kapcsolatos ismereteit. Kilenc év aktív alapítványi munka után jelenleg külsős tanácsadóként vesz részt az Egy Csepp Figyelem Alapítvány edukációs projektjeiben.

Fő érdeklődési területe a kiegyensúlyozott táplálkozás és az emésztőrendszeri mikrobiom szerepe a metabolikus szindróma megelőzésében. A rosttudatos táplálkozásról szóló, dietetikus szerzőtársával írt könyve 2020-ban jelent meg A rost jó! címmel. Rendszeresen kérik fel szakértőnek a cukorbetegséggel és a rosttudatos táplálkozással kapcsolatos cikkek, szakmai anyagok kapcsán.

Tetszett Önnek ez a cikk? Ossza meg ismerősével!

TÖLTSE LE A GYÖRGYTEA MOBILALKALMAZÁST!

Legyen kéznél mindig saját gyógynövényes tanácsadója.

Image
 
Image Image

Vásárolja meg a terméket!

A Diabess-Györgytea gyógynövényekből álló teakeverék, amelynek jótékony hatása a cukorbetegségre már hosszú ideje ismert.

Megrendelem

Iratkozzon fel hírlevelünkre!

Ha szeretne tanácsokat kapni Gyuri bácsitól, hogyan óvja meg különféle gyógynövényekkel az egészségét, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Feliratkozom