Pajzsmirigy alulműködés – hypothyreosis

pajzsmirigy

A pajzsmirigy a nyakon, elöl, a gége előtt kétoldalt elhelyezkedő mirigyes , hormontermelő szerv. Működését egy másik hormon, a pajzsmirigyserkentő hormon, a TSH  irányítja. A TSH-t az agyalapi mirigy (adenohipofízis) termeli. A pajzsmirigyben T3 (trijód-tironin) és T4 (tiroxin) hormon termelődik, melyeknek fontos hatásuk van az egész szervezet energiatermelésére és oxigénfogyasztására. Bizonyos fehérjék termelődését befolyásolják a sejtekben, nélkülözhetetlenek a fejlődéshez, különösen az idegrendszer fejlődésére hatnak.

A pajzsmirigy működéséhez jódra van szükség, a szervezet jódtartalmának 25-30%-a a pajzsmirigyben található. Köztudott, hogy jódhiányos területeken fiatalkorban gyakori a szellemi visszamaradottság, kreténizmus. Szintén jódhiány következtében alakul ki az endémiás (meghatározott területen folyamatosan fellelhető) golyva. Ennek megelőzésére sok helyen jódozzák az ivóvizet, ill. jóddal dúsított konyhasót árulnak.

Pajzsmirigy alulműködés esetén a pajzsmirigy nem termel elég hormont vagy egyáltalán nem termel hormont, ami kedvezőtlen hatással van az anyagcsere-folyamatokra, ebből eredően számos panasszal jár.

A pajzsmirigy alulműködésének egyik gyakori oka a jódhiány. A szervezet ilyenkor a pajzsmirigy állományának növelésével próbálja kompenzálni a kevés hormontermelést, aminek tapintható következménye lesz a nyakon megjelenő golyva vagy strúma, vagyis a megnagyobbodott pajzsmirigy.

A másik, egyre gyakrabban tapasztalható, pajzsmirigy alulműködést kiváltó tényező a pajzsmirigy krónikus gyulladása, autoimmun gyulladás következtében (Hashimoto-thyreoiditis). Ilyenkor a szervezet   ellenanyagot termel a pajzsmirigy ellen, ami az immunrendszer segítségével megtámadja a pajzsmirigyet és elpusztítja hormontermelő állományát, emiatt lesz alulműködés.

A pajzsmirigy megnagyobbodás, tehát hogy tapinthatóvá, sőt láthatóvá válik a megnagyobbodott pajzsmirigy, nemcsak golyvában, hanem pajzsmirigy túlműködés, jóindulatú pajzsmirigy göbök esetében vagy rosszindulatú tumor esetén is előfordul.

A pajzsmirigy alulműködése fáradtsággal, aluszékonysággal jár, a koncentrálóképesség csökken. Hajhullásról, székrekedésről, bőrszárazságról, hízásról panaszkodnak a betegek. A menzesz rendszertelenné válhat, a szívműködés lassul.

Gyógyítása a hormonok pótlásából áll. Rendszeresen tablettát kell szedni, melynek mennyiségét a vér hormonszintjének maghatározása alapján állítják be.  Endokrinológus szakemberhez kell fordulni.

Pajzsmirigy alulműködés étrendünket itt tudja letölteni:

Összeállított mintaétrendünket pajzsmirigyproblémák esetén ajánljuk!

  • ITT töltheti le az étrendet
  • ITT a nyersanyagkiszabást

.