Előadók


Az előadások két helyszínen zajlanak, a Nagysátorban és a Közösségi Házban. A részletes fesztiválprogram a programtáblázatban olvasható.

Szabó György, a bükki füvesember

Szabó György, a bükki füvesember gyerekkora óta járja az erdőket, gyűjti a gyógyító növényeket, melyek készségesen feltárják neki titkukat. Gyógyteái számtalan bajra, nyavalyára adnak enyhülést, könyvei, előadásai roppant népszerűek a természetbarát közönség köreiben. 2011-ben a Károly Róbert Főiskola tiszteletbeli főiskolai tanári címet adományozott neki. 2012-ben életműve elismeréseként megkapta a Magyar Természetgyógyászok Szövetsége által létrehozott Természetgyógyászatért díjat, 2013-ban pedig a Fleischmann Rudolf Díjat, valamint a rangos Magyar Örökség Díjat. 2014-ben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Prima Díj közönségdíját, 2015-ben a Nemzetgazdasági Minisztérium Magyar Gazdaságért díját, 2016-ban pedig a Magyar Konyha Termelői Díját vehette át. 2015-ben a Milánói Világkiállításon képviselte lányával, Lopes-Szabó Zsuzsával együtt hazánkat. 2018-ban a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét vehette át a népi gyógyászati örökség megőrzése érdekében végzett évtizedes munkájáért.

Lopes-Szabó Zsuzsa fitoterapeuta,
gyógynövényszakértő

Gyerekkorom a természet szeretetének és tiszteletének jegyében telt el. Édesapámtól folyamatosan tanulom a gyógynövények használatát, a szellemi örökséget igyekszem ápolni.
Több diplomás bölcsészként vettem át 2004-ben a Györgytea vezetését. Munkaköröm magában foglalja a teljes munkafolyamat irányítását és ellenőrzését a felvásárlástól kezdve a feldolgozáson át az értékesítésig. 2011-ben szereztem természetgyógyász végzettséget fitoterapeuta (gyógynövény szakértő) szakágon ,,kiváló” képesítéssel. 2010 óta őstermelőként foglalkozom gyógynövények gyűjtésével, felvásárlásával és feldolgozásával. 2013-ban jelent meg szakkönyvem, A bükki füvesember nyomában címmel.
2015-ben a milánói, 2017-ben a kazahsztáni (Astana) világkiállításon tartottam előadást. Rendszeresen publikálok szakmai folyóiratokban, cikkeket írok saját honlapunkra (gyorgytea.hu, diabess.hu). Negyedévente jelenik meg egészségügyi témájú Györgytea magazinunk, melyet egy személyben írok és szerkesztek. Népszerűsítő, ismeretterjesztő illetve szakmai előadásokat tartok konferenciákon a népgyógyászat és gyógynövények témakörében Magyarországon és külföldön.
Természetgyógyászként az egészség megőrzésével, a betegségek leküzdésével kapcsolatban adok tanácsokat, ajánlok gyógyteákat. Figyelemmel kísérem a gyógynövényekkel kapcsolatos magyar és nemzetközi kutatási eredményeket, publikációkat, rendeleteket. Aktívan részt veszek a termékfejlesztésben.

Kertész Zsuzsa, a rendezvény háziasszonya

Kertész Zsuzsa Kazinczy-díjas. A Magyar Rádió és a Magyar Televízió műsorvezető-bemondója, riportere volt 40 éven át. Jelenleg pszichológusként és trénerként tevékenykedik. Régóta Gyuri bácsi tisztelője, rendszeresen használja gyógyteáit. Nagy öröm számunkra, hogy évek óta ő a Gyógynövénynapok háziasszonya.

Monspart Sarolta tájfutó világbajnok, mesteredző, Idősek Tanácsa tag

Matematika-fizika tanár, tájfutó világbajnok, sífutásban hatszoros magyar bajnok, az első nő Európában, aki 3 órán belül futott maratonit, szakedző, mesteredző, egészségnevelő, szabadidősport szakértő, diplomás sportszervező. Jelenleg sánta öregasszony, valamint nagymama – ahogyan ő mondja önmagáról. „Elsőként csak a saját élsportolóságom érdekelt. Majd szövetségi kapitányként a válogatott keret tagjait készítettem fel. Aztán amatőr futókkal, gyaloglókkal foglalkoztam, elsősorban nőkkel. Sok százan használták edzésterveimet 5 km-től a maratonin át a még hosszabb távokig. Motiváltam a rendszeres testmozgásban gazdagabb életmódra az arra nyitott embereket előadásokkal, írásos üzenetekkel, humoros ötletekkel, médiaszereplésekkel. Most a legutóbbi álmom megvalósításán dolgozom az Idősek Tanácsa tagjaként, hogy az idősödők is sportoljanak, gyalogoljanak, például közösen, klubban. Így alakul most az Országos Gyalogló Idősek Klubhálózata – OGyIK – amelyben fél év alatt van több mint száz klubunk. Viszont több mint háromezer polgármester van az országban…”

Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok magyar kajakozónő

Kovács Katalin háromszoros olimpiai bajnok magyar kajakozó 31 világbajnoki címével minden idők legeredményesebb női kajakozója a világon. 1987-ben kezdte pályafutását, 1998-ban nyerte első világbajnoki címét, 1999-ben pedig már két világbajnoki aranyat szerzett. Másfél évtizeden keresztül végeredményben minden Európa-bajnokságról és világbajnokságról éremmel tért haza, ráadásul általában több számban is tarolt. 1999-ben és 2002-ben az évet a hazai női ranglista 1. helyén zárta, 2003-ban a legjobb magyar kajakozónőnek és a legjobb magyar sportolónőnek választották, mivel a 2003-as világbajnokságon 4 számban indult, és mindegyiket meg is nyerte. 2004-ben, az athéni olimpián Janics Natasával párosban győzött, a 2005-ös Európa-bajnokságon és a világbajnokságon is minden távon megnyerték a páros versenyt. 2006-ban tarolt: mind a világbajnokságon, mind az Európa-bajnokságon kettesben és négyesben is minden távon első lett. A 2009-es darthmouth-i vb-n öt indulásból szerzett négy aranyat. A 2010-es világbajnokságon három versenyszámban indult, és két arannyal térhetett haza. A négyesben szerzett aranyérme a 28. világbajnoki címét jelentette, mellyel a világ legeredményesebb női kajakosa lett. 2014. június 6-án jött a világra kislánya, Schmidt Luca Anna. Az év magyar sportolónője díjat pontosan tízszer nyerte el, 2017-ben pedig a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagja lett. Jelenleg a Honvédban dolgozik, PR vezetőként.

Böjte Csaba ferences rendi szerzetes, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány alapítója

Böjte Csabát 1992-ben helyezték Dévára, ahol oltalmába fogadott néhány utcagyereket, és a lakatot leverve az elhagyott és évtizedek óta üresen álló ferences kolostorba költöztek. Az árvákat befogadó ferences szerzetesnek hamar híre ment Déván. Az általa létrehozott gyermekmentő szervezet, a Dévai Szent Ferenc Alapítvány – melynek ma már egész Románia-szerte számtalan bentlakó és napközi otthona van – döbbenetes körülmények közül gyűjti maga köré a kilátástalan sorsú gyermekeket.  Nem csak ételt, otthont, ellátást biztosítanak nekik, de törődnek taníttatásukkal is: a gyerekek szakmát tanulnak, érettségit tesznek, sokan egyetemre is mennek. Jelenleg az alapítvány több mint 2500 gyerek sorsáról gondoskodik, így önkénteseket, fogadott keresztszülőket, adományozókat mindig örömmel fogadnak.  

Balázs Zsóka

Programváltozás: Böjte Csaba jelenlétét sajnos nélkülöznünk kell ezen a rendezvényen.
Július 7-én a Hargita megyei Nagygalambfalvára hívja a szomorú kötelesség: Kányádi Sándor nagy magyar költő temetésén végez egyházi szertartást. Böjte atya helyett kollégáját, Balázs Zsókát látjuk vendégül, a Szent István Otthon vezetőjét.

Kriston Andrea pedagógus, a Kriston Intim Torna módszer kidolgozója

Egerben Tanárképző Főiskolát végeztem testnevelés-biológia szakon, mellette a TF-en atlétika edzői, majd később tanári végzettséget szereztem. 1986-tól kezdtem oktatni Kazincbarcikán az intim izmokat is megcélzó tornát. Az óráimon lassan annyian lettek, hogy egy egész csarnokot töltöttek meg. Akkor nem sejtettem még, hogy ebből egy misszió születik, a Kriston Intim Torna módszer. 1998-tól 2007-ig tanítottam a Szent Rókus Kórházban, és kidolgoztam, illetve vezettem a nőgyógyászat-urológia önrehabilitációs programot. 2000-ben választottak be először a Magyar Nőorvos Társaság Nőgyógyászat-urológia Szekció vezetőségébe. Az orvosok részéről általában elismerést tapasztalok, mert a vizsgálóasztalon és a kutatások során is kiderül, hogy milyen különbség van az edzett és a nem edzett gátizom között. Számtalan konferencián, többek között külföldön is bemutathattuk átütő erejű eredményeinket, amit a Kriston-módszer alkalmazásával értünk el. 2000 óta vezetem az Egészségműhelyt, ami helyet ad az oktatásoknak és a trénerképzéseknek is. Legfőbb célom, hogy óvodástól időskorig, nőket és férfiakat hozzásegítsek az örömtelibb élethez. Módszerem során elsajátítható, hogy testi, érzelmi, tudati oldalról miként járulhatunk hozzá a tabuval fedett testrészünk egészségéhez. Számomra igazi élvezet a munkám, de a legnagyobb örömöm mégis az, amit anyaként és immár friss nagymamaként átélhetek.

Soltész Erzsébet dietetikus

Az Egy Csepp Figyelem Alapítvány dietetikusa: tanácsadóként koordinálja az alapítvány ingyenes lakossági szűrővizsgálatait, a Magyarország Cukormentes Tortája versenyt és az Egy Csepp Világnap kiállítóinak körét. Vállalati egészségnapokon, workshopokon adja át tudását a kiegyensúlyozott táplálkozás alapelveiről, a gyakorlati ismeretekre, hétköznapi helyzetekre fókuszálva. Fő érdeklődési köre a diabétesz megelőzése, illetve kialakult betegség esetén a megfelelő életminőség biztosítása. A Diabess.hu külsős szakírója. Az idei Gyógynövénynapokon előadásában az ételallergiások, az ételintoleranciások és a gluténérzékenyek étrendjére fókuszál, konkrét tippekkel segíti a meggyőződésből vagy kényszerből másként táplálkozók életét, különösen, ha a cukorbeteg étrend szempontjaira is figyelniük kell.
Szombaton és vasárnap délután 13.00-17.00 között egyéni táplálkozási tanácsadással várja az érdeklődőket a Diabess sátorban. Témái: a cukorbetegség megelőzése, inzulinrezisztencia, diabéteszes étrend, túlsúly leadása, különleges táplálkozási irányzatok.

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője

Orbán Zoltán éveken át dolgozott pedagógusként és állatgondozóként a Fővárosi Állat- és Növénykertben, majd az állatgondozók vezetőjeként a Jászberényi Állatkertben. Utóbbi helyen dolgozta ki 2000-2006 között azt a látványetetési és bemutatási módszert, mely azóta az összes hazai állatkert gyakorlatába beépült. 2006-óta dolgozik a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületnél (MME), az első hét évben a társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatóként és a Madárbarát program vezetőjeként, majd 2014-től az egyesület szóvivőjeként. Fő tevékenységi területe olyan természetvédelmi eszközök és módszerek kidolgozása és népszerűsítése, amiket bárki, bárhol, biológiai előképzettség nélkül is használni tud, akár a sokadik emelet magasságában, egy erkélyen is.

Kautzky-Szemők Adrienn, okleveles természetgyógyász, reflexológus

„Okleveles agrármérnökként már az egyetemen örök szövetséget kötöttem a gyógynövényekkel, de általában mindent tisztelek és szeretek, ami él. Állatot, növényt és az embereket… Alkalmazott pszichológiát, viselkedésterápiát és pedagógiát az ELTE-n tanultam, majd a természetgyógyász oklevél megszerzése után reflexológusi szakvizsgát tettem, ezt követően pedig a Germán Új Medicina kurzusait végeztem. Holisztikus szemléletű gyógyítóként vallom, hogy nem betegségeket, hanem minden esetben az egész embert kezeljük, törekedve egy esetlegesen megborult testi-lelki harmónia visszaállítására… Hiszem a tudat test felett gyakorolt hatalmát és a test természet adta öngyógyító folyamatainak csodáját…”

Huszka Éva tanár, geronto-andragógus

Huszka Éva tanár, geronto-andragógus, nyugdíjasként szerzett mesterdiplomát. Kutatási területe, hogy hogyan hat, hat-e a társasjátékozás az 50+-osok lelki és szellemi egészségének megtartására. Továbbá vizsgálja, hogy hogyan használható a játék a lelki, szellemi problémák megelőzésére, késleltetésére, netán a képességeink javítására. A témában előadásokat tart kortársainak, rendszeresen játszik, és gyűjti a tapasztalatokat a rendszeresen végzett játék pozitív hatásairól.

Lehoczki Éva műsorvezető, sportedző

A Budapesti Média Intézet kommunikáció, valamint a TV2 Akadémia televíziós szerkesztő-riporter szakának elvégzése után pályafutását miskolci rádiók bulvár műsorainak vezetésével kezdte, majd ezt követően élő rendezvények műsorvezető háziasszonyaként debütált, és a mai napig folyamatosan kap ilyen jellegű felkéréseket. Mindezek mellett Sportedző – aerobic szakos végzettséget szerzett, majd az újabb tanfolyamok elvégzése után SpinRacing kerékpárfitness oktató és Hot Iron Instruktor lett az egyik miskolci fitness teremben.

Cseh Tamás, cukorbeteg-életvezetési tanácsadó, vlogger

Az Eszel, edzel, jól leszel! című YouTube csatornáját és a kapcsolódó Facebook és Instagram oldalakat azért indította, hogy megmutassa, hogyan lehet pozitívan, gond nélkül együtt élni a cukorbetegséggel. Lendületes, fiatalos stílusban hasznos tippekkel és trükkökkel, receptekkel, tanácsokkal látja el a cukorbeteg és inzulinrezisztens közösséget, és vállal személyes konzultációt, illetve étrendtervezést is. A Gyógynövénynapokon arról az útkeresésről fog mesélni, ami során volt vegán és paleós is, és aminek a végén megtalálta a számára ideális cukorbeteg diétát. Mindenki számára tanulságos előadás a szénhidrát-anyagcseréről, a divatos diéták előnyeiről és hátrányairól, és a saját testünk megismeréséről.

Houweling Zsófia, akupunktőr, természetgyógyász, táplálkozási szakértő

Kínai orvoslásból és természetgyógyászatból diplomázott Londonban. Azóta különböző klinikákon gyógyít, előadásokat tart, és nemzetközi konferenciákon vesz részt. Szakterületei a természetes fogantatás, pajzsmirigy problémák és emésztési nehézségek kezelése. Mottója: minden betegségnek a gyökerét kell megtalálni, akár testi, akár lelki szinten, azt kell gyógyítani, és nem pedig a tüneteit kezelni. A Zsebibogyó nevű YouTube csatornáján számos videó található: környezettudatosság, egészséges táplálkozás, életmód és hulladékmentesség témakörökben.

Baráth Georgina, személyi edző, a Georganic Method edzésmódszer megalkotója

A Georganic Method edzésmódszer egy komplex és holisztikus módszer, hiszen a táplálkozás és az életmód más területein is változást nyújt, más módszerekkel ellentétben teljesen természetesen. Célja az életmód egészséges megreformálása, ahol a környezettudatosság is fontos szerepet tölt be. Georgina fehérjepor nélkül, gyümölcsöket nem kiiktatva az étkezésből, kiegyensúlyozott táplálkozással és edzéssel ér el kiváló eredményeket, mely több mint 8 éves edzői tapasztalatán alapszik. Tevékenységét Londonban is folytatta, ahol ötcsillagos környezetben dolgozott edzőként. Edzői sikerességét kliensei bizonyítják.

Ha tetszett a cikk, ossza meg:

Megosztás Facebook-on Megosztás G+-on Megosztás e-mailben

Ha tetszett a cikk, ossza meg:

Megosztás Facebook-on Megosztás Messenger-en Megosztás G+-on Megosztás e-mailben

A gyorgytea.hu weboldal cookie-kat, azaz sütiket használ azért, hogy Önnek a weboldal használata során a legjobb szolgáltatásokat tudjuk nyújtani. A weboldalunkon történő böngészéssel hozzájárul a sütik használatához. Kattintson ide, hogy többet megtudjon a sütikről!

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás