A Bükki Füvészmester és Népgyógyászati Egyesület honlapja

Összhangban a természettel

A rövid tavasz után beköszöntött a nyár. A legtöbb növény már virágba borult vagy éppen virágzik. Gyuri bácsi folyton járja az erdőt, így pontosan tudja, hogy melyik növényt mikor és hol lehet begyűjteni.

Gyuri bácsi minden nap korán kel. Amikor csak teheti, nagy sétákat tesz a Bükk nyáron is üde erdeiben. Sétái alkalmával új gyógynövénygyűjtő területeket is keres. Tekintélyes kora ellenére - nemrég töltötte be a 85 évet - rendkívül nagy területeket bejár autóval és gyalogszerrel is, hogy a legalkalmasabb gyűjtőhelyeket megtalálja. Ezek a séták nagyon fontosak, mivel ilyenkor derül ki, hogy mely gyógynövény alkalmas már a gyűjtésre. A növények kiváló minősége nagyon fontos. Gyuri bácsi csak a legtisztább helyekről szedi le a gyógynövényeket.

Erdőből a mezőre Erdőből a mezőre

Az egyik ilyen terület a Bükkszentkereszt mellett található Kis-Dél tető, ahonnan nagymennyiségű közönséges galajt és mezei kakukkfüvet lehet begyűjteni. Ez a 663 méter magas hegy a gyógynövények számára ideális fekvéssel rendelkezik.


Kilátás Bükkszentkeresztre a Kis-Délről Kilátás Bükkszentkeresztre a Kis-Délről

Az egyik oldalát szinte egész nap éri a napfény, a másik oldala pedig hűvösebb, nyirkosabb. Ezen az árnyékosabb oldalon található a palástfű, mely védett gyógynövény és csak engedéllyel szedhető vagy termeszthető. A néphit szerint nem csak a levele, hanem még az azon összegyűlt reggeli harmat is értékes. A XX. század elején a bükkszentkereszti (régi néven: újhutasi) lakosok összegyűjtötték a növénylevelén lecsapódott korahajnali párát, mert fiatalító erőt tulajdonítottak neki. Ezt adták el a lillafüredi Palota szállóban tartózkodó dámáknak, hogy kezdődő szarkalábaikat kenegessék vele.

Harmatcsepp a palástfű jellegzetesen ívelt levelén Harmatcsepp a palástfű jellegzetesen ívelt levelén

Szintén nedvesebb területeken található meg a csalán. Ez egy rendkívül hasznos gyógynövény. Szinte a teljes növényt fel lehet használni. A herbája, a növény föld fölötti része magas C- vitamin tartalommal rendelkezik, kovasav tartalma miatt nagyon erős vesetisztító hatása is van. Éppen ezért napi rendszerességgel csak maximum 6 hétig szabad inni. Gyuri bácsi a Javasasszony unokája című könyvében több mint 10 alkalmazási lehetőséget ír le a csalánról.

Gyuri bácsi nagyon sok időt tölt az erdőben, ez segít megőrizni egészségét. Kívánjuk Önöknek is, hogy amikor csak tehetik, kövessék a példáját!

Zöldellő csalánlevelek Zöldellő csalánlevelek