Milyen gyógynövényeket gyűjthetünk augusztusban?A mezei zsurlónak a föld  feletti meddő hajtását gyűjtjük. Az útifűnek, a zsályának a levele tartalmazza a hatóanyagot. Az orbáncfű is előfordul még virágzó állapotban, erről a gyógynövényről a leveleket és a virágokat együtt szedjük. Az aranyvesszőnek, a kisvirágú füzikének, a katángnak úgyszintén a virágos-leveles hajtását gyűjtjük, utóbbit tőlevelekkel együtt. Leveleket szedhetünk még az áfonyáról, a fekete ribizliről (ilyenkor már a termés is gyűjthető), a málnáról, a szamócáról és a szederről. A csalán frissen  fosztott levelei egész nyáron szedhetők.
A fürtös menta a termesztett változatokkal szemben vadon terem, szintén gyűjthető még augusztusban.
Csak a virágot gyűjtjük a körömvirágról, a levenduláról, a kamilláról.

Kizárólag teljesen egészséges növényeket gyűjtsenek, a rovar rágta, foltos, sárguló levelű vagy színét vesztett gyógynövény értéktelen. Szintén nem jó gyűjteni a gombák mellett növőket.  Mivel a gyógynövényeket semmilyen körülmények között nem mossuk meg, nagyon fontos, hogy teljesen tiszta, vegyszermentes területről szedjük őket. Válogassuk ki a fűszálakat, a mohát és a kúszónövényeket, hogy csak a tiszta gyógynövény maradjon. A szedett növényeket ne keverjük egymással, ezért célszerű több (lehetőleg papírból készült) zsákot vinni magunkkal. Szellősen kell elhelyezni őket, nem szabad megtömni a zsákokat, amiket utána hátizsák helyett fonott kosárban szállítsanak.

Száraz, meleg időben gyűjtsünk, a vizes, harmatos növény hamar befülled, rothadni kezd, értéktelenné válik. A legalkalmasabb napszakok a harmat utáni reggel vagy harmat leszállta előtti alkonyat.

A szárítás szellős, árnyékos, meleg helyen történjen minél gyorsabban, hogy a növény ne veszítsen értékéből. Szárítás előtt vagy utána aprítsák fel a növényeket. A tökéletes száradás után jól zárható dobozokban tárolják őket fénytől védve. Gondosan jelöljék meg a gyógynövény nevét és a begyűjtés dátumát.

Ha tetszett a cikk, ossza meg:

Megosztás Facebook-on Megosztás G+-on Megosztás e-mailben

Ha tetszett a cikk, ossza meg:

Megosztás Facebook-on Megosztás Messenger-en Megosztás G+-on Megosztás e-mailben

A gyorgytea.hu weboldal cookie-kat, azaz sütiket használ azért, hogy Önnek a weboldal használata során a legjobb szolgáltatásokat tudjuk nyújtani. A weboldalunkon történő böngészéssel hozzájárul a sütik használatához. Kattintson ide, hogy többet megtudjon a sütikről!

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás