A karácsony legszebb pillanatai

Az ünnepek közeledtével itt van a nagy evések időszaka is. Enni jó dolog, és nincs is annál kedvesebb formája a családi összejövetelnek, mint a gazdagon terített asztal mellett együtt elfogyasztott ebéd vagy vacsora.

Ilyenkor hajlamos az ember túl sokat és túl gyakran enni, ami elkerülhetetlenül testsúly növekedéssel jár. Mondják, a magyar konyha nem túl egészséges. Higgyék el, a világ más táján is vannak kalóriadús, igen jóízű eledelek. Inkább a mennyiséggel van baj, hiszen bármit is eszik az ember, ha nem eszik belőle túl sokat, nem terheli a gyomrát, nem hízik tőle.

Gyógynövények segítségével gyorsíthatunk és könnyíthetünk a táplálék felszívódásán. A puffadás elkerülhető az emésztést elősegítő gyógyteákkal: az aranyvesszőfű, a mezei katáng, mindegyik mentaféle, az ezerjófű, mind-mind használhatók erre a célra. Minden olyan táplálék is segíti emésztésünket, mely keserű ízű: az endívia, a cikória, a rukkola. Gyuri bácsi Aranyvesszős teakeverékéből étkezés után kell meginni egy-egy csészével, hogy elkerüljük a gyomorrontást, a puffadást, a rossz emésztésből adódó kellemetlen telítettség érzést.

Akinek számolnia kell a kalóriákat, annak sajnos még nehezebb a helyzete. Az viszont nem igaz, hogy a cukorbetegek nem ehetnek semmi finomat! Teljes kiőrlésű gabonákból, nyírfacukorral, vagy akár cukor nélkül is készülhetnek finom sütemények. Legutóbb cukormentes születésnapi tortát kellett készítenem egy első születésnapját ünneplő ifjú hölgynek, ő ugyanis még soha nem kapott cukros ételt. A torta finom volt, és nemcsak ő, de minden vendég jóízűen evett belőle. Ajánlom mindenkinek, aki egészségesen, cukormentesen szeretne ünnepelni. Íme a recept:

Áfonyás banántorta

Összekeverünk egy csésze zabpelyhet, 1 ¼ csésze teljes kiőrlésű lisztet, 1 teáskanál szódabikarbónát, 2 teáskanál sütőport, 2 és fél teáskanál fahéjat, egy csipet sót. Hozzáadunk 4 pépesre tört banánt, fél csésze olvasztott vajat, fél csésze nyers áfonyát, 4 tojást, ¾ csésze almalé koncentrátumot (én addig forraltam a bolti almalevet, míg elpárolgott a víz belőle és be nem sűrűsödött, így édesebb lett). 180 fokon kell sütni kb. 50 percig. Bevonat nélkül is nagyon finom, de lehet rá krémet tenni: 200 gr krémsajtot összekeverünk ¼ teáskanál vaníliával és 2 és fél evőkanál besűrített almalével, a tortára kenjük, hűtjük. Ezt a süteményt akár a tea mellé is eszegethetjük, ebéd után.


Lopes-Szabó ZsuzsaLopes-Szabó Zsuzsa
fitoterapeuta, gyógynövényszakértő